Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το νερό μας;
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Το καθαρό νερό είναι ουσιώδες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Η ποιότητα του πόσιμου νερού επηρεάζει την υγεία μας, καθώς η παρουσία βακτηρίων, χημικών και άλλων ρύπων στο νερό μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά προβλήματα υγείας, όπως λοιμώξεις, προβλήματα του δέρματος και αναπνευστικά προβλήματα.
Πάντα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι καταναλώνουμε και η ανάγνωση των συστατικών είναι ένας τρόπος να ενημερωθούμε για τα χαρακτηριστικά του νερού που επιλέγουμε. Τι πρέπει λοιπόν να προσέχουμε στην ετικέτα του νερού και ποια στοιχεία από αυτά κάνουν το νερό που πίνουμε κατάλληλο για κατανάλωση; Ο Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου (Διαιτολόγος - Διατροφολόγος) αναλύει τα συστατικά που πρέπει να ελέγχουμε όσον αφορά το νερό που καταναλώνουμε:
1. Χαμηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα (NO3-)
Η υπερβολική χρήση λιπασμάτων και η εκτροφή ζώων σε γεωργικές περιοχές μπορεί να οδηγήσει στην εισροή υψηλών ποσοτήτων νιτρικών αλάτων στο έδαφος και τα ύδατα με αποτέλεσμα τη ρύπανση του νερού. Όσα νιτρικά άλατα δεν απορροφώνται από τα φυτά, με τα ποτίσματα ή τη βροχή διεισδύουν και ρυπαίνουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και στη συνέχεια τις πηγές, τα ποτάμια και τις λίμνες. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του νερού και να προκαλέσει προβλήματα στα οικοσυστήματα.
Τα νιτρικά άλατα, έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας. Τα υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων μπορούν να οδηγήσουν στην μεθεμοσφαιριναιμία, ιδίως σε βρέφη και παιδιά, ενώ επίσης φαίνεται να συμβάλλουν και στην εμφάνιση καρκίνου. Η μεθεμοσφαιριναιμία μπορεί να προκαλέσει ανεπαρκή παροχή οξυγόνου στους ιστούς, με αποτέλεσμα κόπωση, αδυναμία, χαμηλή οξυγόνωση και σοβαρά προβλήματα υγείας.
2. Mέταλλα και ιχνοστοιχεία (Ca++, Mg++)
Το ασβέστιο, είναι 1 από τα 6 βασικά μέταλλα και έχει δομικό ρόλο στα οστά και στα δόντια. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου, είναι 1000 mg για τους ενήλικες και 1200 mg για τις εγκυμονούσες. Μπορούμε να το προσλάβουμε μέσω των γαλακτοκομικών προϊόντων, των ψαριών, των λαχανικών αλλά και του νερού!
Το φυσικό μεταλλικό νερό AQUA Carpatica, (Ca 50,1), συμβάλλει στην κάλυψη της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τις εγκυμονούσες (NHS), ενώ το φυσικώς ανθρακούχο νερό AQUA Carpatica, καλύπτει το 29% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου για τους ενήλικες και το 20,6% στις εγκυμονούσες. (NHS).
Επιπλέον, το μαγνήσιο παίζει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό, την καλή μυϊκή και καρδιαγγειακή υγεία, καθώς αποτελεί ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο. Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των προβλημάτων στο στέλεχος, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών και στον έλεγχο της πίεσης του αίματος.
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 420 mg για τους άντρες και 320 mg για τις γυναίκες, ενώ για τις εγκυμονούσες περίπου 350 mg. Πίνοντας AQUA Carpatica, (Mg 15,5), μπορείτε να συμβάλλετε σημαντικά στην πρόσληψη μαγνησίου, αφού σε αντίθεση με τα στερεά τρόφιμα, το ορυκτό διαλύεται, γεγονός που αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητά του. Επιπλέον, το φυσικώς ανθρακούχο νερό καλύπτει το 21,2% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους άντρες και το 27,2% για τις γυναίκες, (με την παραδοχή, ότι ένας ενήλικας καταναλώνει 1,5-2 λίτρα υγρών καθημερινά, εκ των οποίων το 1, είναι νερό!).
3. Πτωχό σε νάτριο/ αλάτι (Na+)
Ενώ το νάτριο είναι απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό, υπερβολική κατανάλωση μπορεί να είναι βλαβερή για την υγεία. Η ημερήσια πρόσληψη νατρίου θα πρέπει να περιορίζεται σε 2.400 mg (ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι) την ήμερα. Η πρόσληψη αλατιού πρέπει να είναι πολύ χαμηλότερη για τα βρέφη και τα παιδιά.
Σύμφωνα με στοιχεία από την μελέτη GRECO, το 23% των ελληνόπουλων ηλικίας από 10 έως 12 ετών λαμβάνουν περισσότερο αλάτι από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2200mg
Τόσο το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica όσο και το Φυσικώς Ανθρακούχο Φυσικό Νερό AQUA Carpatica έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και είναι κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους.
4. Να έχει ελαφρώς αλκαλικό PH (Ph>7)
Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ συνιστά ότι το επίπεδο pH των πηγών νερού πρέπει να είναι σε επίπεδο μέτρησης pH μεταξύ 6,5 και 8,5, σε μια κλίμακα που κυμαίνεται από 0 έως 14. Το καλύτερο pH του πόσιμου νερού βρίσκεται ακριβώς στη μέση, στο 7, αφού τα υψηλά ή χαμηλά επίπεδα pH μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία και το περιβάλλον
Το ίδιο το pH δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ή την ασφάλεια του νερού, αλλά επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το νερό αλληλοεπιδρά με το περιβάλλον του. Το υπερβολικά υψηλό ή χαμηλό pH (λιγότερο από 4 ή μεγαλύτερο από 11) είναι επιζήμιο για τη χρήση του νερού καθώς μπορεί να αλλάξει τη γεύση του (το νερό με χαμηλό pH αποκτά ξινή ή μεταλλική γεύση και το υψηλό pH μια πικρή γεύση ή γεύση μαγειρικής σόδας). Επίσης, το Ph εκτός ορίων, μπορεί αυξάνει τη διαλυτότητα τοξικών ενώσεων στο νερό όπως η αμμωνία, το αλουμίνιο και το κυάνιο, καθιστώντας τες πιο τοξικές.
5. Φυσικά διττανθρακικά (HCO3)
Η παρουσία ιόντων ασβεστίου (Ca2+) και μαγνησίου (Mg2+) στο νερό αναφέρεται συνήθως ως «σκληρότητα του νερού». Αυτά τα ιόντα προέρχονται κυρίως από το έδαφος και τα βράχια από τα οποία διέρχεται το νερό. Η μαλακότητα ή σκληρότητα του νερού μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του νερού που πίνουμε, καθώς και την καλλιέργεια των φυτών σε γεωργικές περιοχές.
Η υψηλή συγκέντρωση ιόντων ασβεστίου και μαγνησίου στο φυσικώς ανθρακούχο νερό, παράγει υψηλότερη συγκέντρωση διττανθρακικών, δημιουργώντας οφέλη για την υγεία, όπως υποβοήθηση της πέψης, πρόληψη δημιουργίας πέτρας στα νεφρά και εξουδετέρωση του γαλακτικού οξέος που παράγεται κατά τη φυσική δραστηριότητα. Είναι ζωτικής σημασίας για το σύστημα ρύθμισης των βάσεων και των οξέων στο σώμα μας.
Το μεταλλικό νερό AQUA Carpartica, περιέχει, 222 mg/l διττανθρακικά, ενώ το ανθρακούχο περιέχει, 1260 mg/l διττανθρακικά, συμβάλλοντας σημαντικά στην ισορροπία των οξέων και των βάσεων στο σώμα μας και ενισχύοντας τον μεταβολισμό μας.
Το φυσικώς ανθρακούχο, φυσικό μεταλλικό νερό μπορεί να προσδώσει ένα φρέσκο, αφρώδες στοιχείο στο νερό, καθιστώντας το ευχάριστο στην κατανάλωση, ενώ ενισχύει και την ενυδάτωση του οργανισμού λόγω της ιδιαίτερης γεύσης και αίσθησης φρεσκάδας που προσφέρει. Επίσης, ορισμένα μεταλλικά στοιχεία μπορεί να λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας τον οργανισμό από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr