Το συγκρότημα από την Ουκρανία που αντλεί έμπνευση από την Ελλάδα: Διασκευάζουν τραγούδια σε ρυθμούς ρεμπέτικου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μετά τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πήραμε απόφαση να πηγαίνουμε παντού με τις συναυλίες να διαδώσουμε τον πολιτισμό μας σε όλον τον κόσμο» λέει ο τραγουδιστής Μάρκο Γαλανέβιτς (Marko Halanevych), ιδρυτής του δημοφιλούς -σε παγκόσμιο επίπεδο- μουσικού συγκροτήματος «Dakha Braha» από το Κίεβο. Ο Μάρκο Γαλανέβιτς παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τις δύο προγραμματισμένες συναυλίες που θα δώσει το συγκρότημα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (στις 7 και 8 Δεκεμβρίου) στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ευρώπη.
«Για μας είναι σημαντικό το γεγονός, ότι για πρώτη φορά θα κάνουμε συναυλίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σε μια χώρα που στήριξε τον αγώνα μας για την ελευθερία. Στη διάρκεια του πολέμου κάναμε φέτος περιοδείες στην Αμερική, το Μεξικό, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Νιώθουμε δικαιωμένοι που βρίσκουμε παντού συμπαράσταση» δηλώνει ο τραγουδιστής.
Το όνομα «Dakha Brakha», όπως εξηγεί, σημαίνει «δίνω / παίρνω» στην αρχαία ουκρανική γλώσσα. Το κουαρτέτο μουσικής «ethnic chaos» δημιουργήθηκε πριν 18 χρόνια στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κιέβου και από τότε είχε κερδίσει τον θαυμασμό σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο Μάρκο ερμηνεύει την αποδοχή του συγκροτήματος τους: «Έχοντας ως βάση την ουκρανική παραδοσιακή μουσική, απηχώντας την ψύχη των προγόνων μας, το συγκρότημα έχει προσθέσει στην αυθεντική ουκρανική μουσική και ρυθμούς από λαούς του γύρω κόσμου. Αυτό βοηθά να ανοίξει το δυναμικό των ουκρανικών μελωδιών και της γλώσσας μας στις καρδιές και τη συνείδηση της νεότερης γενιάς στην Ουκρανία, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι, και στην Ελλάδα φέρνουμε μια διασκευή σε ρυθμούς του ελληνικού ρεμπέτικου τραγουδιού. Ελπίζουμε ότι θα αρέσει στο ελληνικό κοινό».
Μιλώντας για τους καλλιτέχνες που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, ο Μάρκο Γαλανέβιτς εκφράζεται με θαυμασμό «για το μεγαλείο τους». «Πολλοί καλλιτέχνες ως ήρωες υπηρετούν την πατρίδα μας στο μέτωπο, με όλον τον κίνδυνο για τη ζωή τους, ψυχαγωγούν τους στρατιώτες. Ενώ εμείς στις περιοδείες βοηθάμε στο να δείξουμε ποιοι είμαστε. Συμβάλουμε στη διπλωματία των λαών, προσπαθώντας μέσω της τέχνης να κάνουμε θαύματα φιλίας. Να ακούει ο κόσμος την παραδοσιακή ουκρανική μουσική και τα τραγούδια μας, να μυηθεί ο “ξένος” στον πολιτισμό μας και στο άκουσμα της μελωδικής μας γλώσσας. Η δράση μας μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολιτιστική βοήθεια στη νίκη του λαού μας».
Στην ερώτηση, πώς αντιμετωπίζουν τα μέλη του συγκροτήματος θεατές – υποστηρικτές του Ρώσου προέδρου και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Μάρκο Γαλανέβιτς απαντά: «Ό,τι και να λένε, ό,τι και να θέλουν να πιστεύουν, η πραγματικότητα δείχνει πού βρίσκεται το κακό και πού είναι το καλό, ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα μας, τους αδικοχαμένους πολίτες και μεταξύ τους αθώα παιδιά, αλλά και τα εκατομμύρια Ουκρανών προσφύγων που σκορπιστήκαν σε όλη την Γη. Όλα αυτά που είχαμε δημιουργήσει στη διάρκεια των 18 χρόνων για τη διάδοση του παραδοσιακού ουκρανικού τραγουδιού, αυτή τη φορά είναι αφιερωμένα σε όλους τους στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο και στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου».
Ο τραγουδιστής επισημαίνει ότι για το «Dakha Braha» είναι πολύ σημαντική η στήριξη όλου του πολιτισμένου κόσμου της Ουκρανίας σε αυτή τη δύσκολη ιστορική στιγμή του αγώνα της για την ελευθερία και την ανεξαρτησία και τονίζει: «Όσο δυνατοί και θαρραλέοι κι αν είμαστε, εμείς οι Ουκρανοί περιμένουμε τη στήριξη του πολιτισμένου κόσμου και της Ελλάδας σ’ αυτόν το δίκαιο αγώνα μας για την ελευθερία και τη βούληση των Ουκρανών να ζήσουν ειρηνικά σε μια ανεξάρτητη χώρα».
Ο Μάρκο Γαλανέβιτς γνωρίζει επίσης για τη μεγάλη Ελληνική Διασπορά στην Ουκρανία, στην περιοχή της Αζοφικής. «Πριν τον πόλεμο είχαμε πάει στην ωραία Μαριούπολη σε φεστιβάλ και γνωρίζω πολύ καλά για την έντονη ελληνική παρουσία στην Ουκρανία. Γνωρίζω επίσης, ότι πολλοί Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής έφυγαν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Θα χαρώ πολύ να δούμε τους συμπατριώτες μας στις συναυλίες του “Dakha Braha” στις 7 Δεκεμβρίου στο Ωδείο Αθηνών και στη Θεσσαλονίκη στις 8 Δεκεμβρίου, στο Principal Club Theater».
- Κακοκαιρία Άριελ: Οι επτά περιοχές που θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία – SMS από 112 και στη Θεσσαλία
- Αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου Γκάγκα: Πότε θα πληρώνουν οι ασθενείς στο ΕΣΥ –Οργή από γιατρούς και εργαζόμενους
- Γιατί η Θεσσαλονίκη «πνίγεται» στα σκουπίδια: Στο δρόμο 700 τόνοι – Μετωπική Ζέρβα με εργαζόμενους στην καθαριότητα
- Eurostat: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, στο 9% τον Νοέμβριο - Στο 10% στην Ευρωζώνη
- Νέο ζευγάρι στο Hollywood: Ο Harry Styles και η Kendall Jenner είναι ξανά μαζί; Τα highlights ενός love story που δεν τελείωσε ποτέ
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr