Κρατικό Πιστοποιητικό Μουσικών Γνώσεων: Έρχεται και προκαλεί αντιδράσεις
Δεν λύνει το καίριο πρόβλημα της απουσίας διαβάθμισης το νέο κρατικό πιστοποιητικό μουσικών γνώσεων που θα χορηγεί το Υπουργείο Παιδείας λένε στο ΈΘΝΟΣ μουσικοί και εκπρόσωποι ωδείων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το Υπουργείο Παιδείας και όχι το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να τακτοποιήσει τον χώρο των μουσικών τίτλων -πτυχίων μέσω μιας διάταξης, η οποία θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιό του, που αναμένεται να ψηφιστεί πριν το Πάσχα, και θα θεσμοθετεί Κρατικό Πιστοποιητικό Μουσικών Γνώσεων, Επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Κι ενώ όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφωνούν πως το μεγάλο πρόβλημα του συγκεκριμένου χώρου, εδώ και πολλά χρόνια, είναι η απουσία διαβάθμισης, ενδεικτικών δηλαδή στοιχείων του επιπέδου για το μουσικό πτυχίο, η απουσία διαβούλευσης με αρμόδιους φορείς για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής λύσης αλλά και η αποχή από το όλο εγχείρημα του Υπουργείου Πολιτισμού, στις αρμοδιότητες του οποίου ανήκει το συγκεκριμένο αντικείμενο, προκαλεί αντιδράσεις.
Η επίμαχη διάταξη προβλέπει μεταξύ άλλων πως το Κρατικό Πιστοποιητικό Μουσικών Γνώσεων θα αφορά σε όλους τους μουσικούς ανεξαρτήτου ηλικίας και τίτλων σπουδών που ήδη κατέχουν, θα χορηγείται μετά από εξετάσεις (γραπτές και πρακτικής δοκιμασίας) που θα διενεργούνται δύο φορές το χρόνο και το κόστος της διαδικασίας θα είναι χαμηλό καθώς θα αντιστοιχεί στην πληρωμή ενός παράβολου. Η εξεταστική επιτροπή θα είναι τριμελής και θα αποτελείται από μέλη Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού, μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, μέλη Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ή ομότιμους καθηγητές Τμημάτων Μουσικών Σπουδών των ΑΕΙ ή εκπαιδευτικούς της δημόσιας εκπαίδευσης. Το δε σύνολο των ατόμων που θα συμμετέχουν στη διαδικασία (εξεταστές, ελεγχτές, βαθμολογητές, τεχνικοί υποστηρικτές κ.α.) αλλά και η αμοιβή τους θα ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Να ξεκαθαρίσουμε εδώ, πως το Κρατικό Πιστοποιητικό Μουσικών Γνώσεων, αφορά, κατά κύριο λόγο, τους μουσικούς εκείνους που επιθυμούν να εργαστούν στο δημόσιο και δεν διαθέτουν πανεπιστημιακό πτυχίο, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. «Πρόκειται για έναν τίτλο ο οποίος θα είναι απαραίτητος σε εκείνους που θέλουν να εργαστούν στην δημόσια εκπαίδευση» ξεκαθαρίζει στο «ΈΘΝΟΣ» ο σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας, Νίκος Τσαφταρίδης υπογραμμίζοντας με νόημα πως «τα ωδεία δεν πρόκειται να χάσουν κάτι καθώς τα πτυχία που χορηγούν θα συνεχίσουν να ισχύουν και θα είναι απαραίτητα σε εκείνους που θα εργαστούν στην ιδιωτική μουσική εκπαίδευση». Ο ίδιος παραδέχεται πάντως «πως το θέμα της διαβάθμισης των μουσικών προσόντων είναι μια διαδικασία εξαιρετικά σύνθετη και δεν μπορεί να γίνει από την μία μέρα στην άλλη» ενώ στους μεγαλύτερης ηλικίας μουσικούς, κάποιοι εκ των οποίων εξαιρετικά δημοφιλείς, που νιώθουν πως θίγονται όταν τούς βάζουν να ξαναπεράσουν από εξετάσεις απαντά: «Έχουν δίκιο αλλά δεν δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό». Δηλώνει πάντως πως «το Υπουργείο Παιδείας είναι ανοιχτό σε νέες προτάσεις και τροποποιήσεις».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών και καταξιωμένος αρχιμουσικός Νίκος Τσούχλος υποδέχεται θετικά την πρόθεση τακτοποίησης του θολού αυτού τοπίου επισημάνει, ωστόσο, κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλιστούν: «Οποιαδήποτε διαδικασία που να μπορεί να συμβάλλει στη λύση του προβλήματος των αδιαβάθμητων τίτλων είναι ευπρόσδεκτη. Εντούτοις πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων, στο περιεχόμενο της εξεταστέας ύλης, στην εξασφάλιση της διαφάνειας αλλά και η αναγνώριση των πτυχίων που έχουν ήδη δοθεί μέχρι σήμερα καθώς δεν είναι σωστό να αδικηθούν τα ωδεία που όλα αυτά τα χρόνια κουβαλούσαν τις πλάτες τους όλες τις υποχρεώσεις». Και καταλήγει εκφράζονται την επιθυμία του η ρύθμιση αυτή να γίνει συστηματικά και σε συνεργασία από τα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας.
Ο δε Πρόεδρος του Συλλόγου Αναγνωρισμένων Μουσικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Μιχάλης Πατσέας, τάσσεται ξεκάθαρα εναντίον της νέας ρύθμισης και καλεί το Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει τις ευθύνες του: «Δεν μπορεί μια τόσο σημαντική ρύθμιση να κατατίθεται χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και μάλιστα εν αγνοία του Υπουργείου Πολιτισμού το οποίο μέχρι σήμερα συμμετέχει ενεργά στην εξετάσεις των ωδείων, μέσω έμμισθων εκπροσώπων του στις επιτροπές και ελεγχτών της διαφάνειας της διαδικασίας. Αν θεωρούν πως οι διαδικασίες δεν είναι διαφανείς είναι στο χέρι τους να τροποποιήσουν τις συνθήκες, αν κρίνουν πως οι σημερινές ισχύουσες τιμές για την απόκτηση πτυχίου από ένα ωδείο – κυμαίνονται από 500 έως 1000 ευρώ – είναι ακριβές, ας τις αλλάξουν διά νόμου θεσπίζοντας ένα παράβολο. Τα ωδεία δεν περιμένουν να ζήσουν από τα έσοδα των εξετάσεων» δηλώνει ο ίδιος και συμπληρώνει πως «η διάταξη του Υπουργείου Παιδείας ωθεί στην ουσία τους νέους μουσικούς στα ιδιαίτερα μαθήματα, στερώνοντας έτσι έσοδα από το κράτος και δυναμιτίζοντας τα ωδεία που όλα αυτά τα χρόνια έχουν σηκώσει αποκλειστικά το βάρος χορήγησης των μουσικών πτυχίων». Ο ίδιος καλεί τα δύο Υπουργεία να βρουν από κοινού λύση για την διαβάθμιση πάνω στο ισχύον σύστημα και να μην προχωρήσουν με το Κρατικό Πιστοποιητικό Μουσικών Γνώσεων.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr