Η μουσική ανοίγει το δρόμο για το Πάσχα (pics)
Το Φεστιβάλ «ΑΝΩ» διανύει την τρίτη περίοδο διοργάνωσης αγκαλιάζοντας μια σειρά από σημαντικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Από τη ρήση του Πλάτωνα ότι «η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας» μέχρι τα λόγια του τζαζίστα Τζον Κολτρέιν πως «μπορείς να παίξεις μουσική και με ένα κορδόνι παπουτσιών αν είσαι αληθινός», ο δρόμος είναι μακρύς και κυρίως μελωδικός. Η εκδήλωση που το περασμένο Σαββατοκύριακο άνοιξε τη φετινή σεζόν του πολιτιστικού κύκλου «Άνω» έφερε ψηλά πάνω από την Ερμούπολη, στην επιβλητική καθολική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ένα κοινό μυημένο και μη, που «ανέβηκε» με κάθε έννοια στο ύψος μιας μεγάλης μουσικής βραδιάς…
Η εκδήλωση στην Άνω Σύρο
Σαββατόβραδο του Απρίλη, στην Άνω Σύρο στην Καθολική Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η αυλαία μιας κατανυκτικής αλλά και με μεγάλο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον βραδιάς ανοίγει ατμοσφαιρικά μέσα στο ναό με την πρώτη εκδήλωση του Φεστιβάλ «ΑΝΩ», που έχει ως θέμα τη θρησκευτική μουσική της Τεσσαρακοστής και τίτλο «ΑΝΩΈαρ».
Έργα μεγάλων συνθετών του 15ου, 16ου και 17ου αιώνα γραμμένα για εκκλησιαστικό όργανο ζωντανεύουν με τη φωνή της σοπράνο Αγάπης Παπαμήτσου και της μετζοσοπράνο Ιωάννας Βρακατσέλη. Στο εκκλησιαστικό όργανο μαγεύει η Κατερίνα Κτώνα εκτελώντας άψογα ύμνους και μελωδίες των Μπαχ, Περγκολέζι κ.α.
Όργανο με ιστορία
Το εκκλησιαστικό όργανο της Σύρου είναι το αρχαιότερο εν λειτουργία εκκλησιαστικό όργανο στη χώρα μας, κατασκευασμένο τη ρομαντική εποχή και ταυτόχρονα ένα πραγματικό έργο τέχνης. Κατασκευάστηκε στην Ιταλία το 1888 από τον διάσημο για την εποχή Τζένο Φεντέλι και αρχικά έγινε δωρεά από τον Πάπα Λέοντα ΙΓ΄ στον καθεδρικό ναό του Αγίου Διονυσίου της Αθήνας, όπου και παρέμεινε έως το 1951 όταν ο επίσκοπος Γεώργιος Ξενόπουλος το μετέφερε στη Σύρο.
Η σιωπή του «έσπασε» αφότου ολοκληρώθηκε το 2016 η γενική επισκευή του, με πρωτοβουλία του καθολικού επισκόπου Σύρου, Θήρας και αποστολικού τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης Πέτρου Στεφάνου.
Το Φεστιβάλ «ΑΝΩ» και οι προοπτικές ανάπτυξης θεματικού τουρισμού
Το Φεστιβάλ «ΑΝΩ» διανύει την τρίτη περίοδο διοργάνωσης αγκαλιάζοντας μια σειρά από σημαντικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το κύριος μέρος του πάντως αναπτύσσεται κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Πέρυσι, δεύτερη χρονιά των εκδηλώσεων «Άνω», υπολογίζεται ότι στη Σύρο των περίπου 20.000 κατοίκων, τις παρακολούθησαν περισσότεροι από 2.000 ντόπιοι και τουρίστες. Αυτό σημαίνει πως οι
εκδηλώσεις μπορούν να αποτελέσουν πυρήνα για την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ακόμη και πέρα από την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.
Ο Χάρης Βεκρής είναι η ψυχή της πρωτοβουλίας ομάδας πολιτών που «ενορχήστρωσε» την προσπάθεια αναγέννησης κύκλων εκδηλώσεων με το εκκλησιαστικό όργανο, απότοκος της οποίας είναι σήμερα το Φεστιβάλ. Πολύτιμη η ενεργός αρωγή από τον καθολικό επίσκοπο Πέτρο Στεφάνου.
Οι εμπνευστές του «Άνω» δημιουργούν ένα δίκτυο επικοινωνίας με άλλες περιοχές που οργανώνουν φεστιβάλ εκκλησιαστικών οργάνων στη Μεσόγειο, όπως η Μάλτα και η Σικελία, με το βλέμμα στη «διεθνοποίηση» των εκδηλώσεων.
Η επόμενη εκδήλωση, η «Άνω Προ» θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου και οι φετινές εκδηλώσεις «Άνω» θα κορυφωθούν, τον Αύγουστο.
Αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία Τραμπ: Οι διαφορές με το 2017 και οι ηχηρές απουσίες – Τα δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας και όλα όσα θα ακολουθήσουν
Βεντέτα πίσω από το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στο Ηράκλειο - Πατέρας θύματος κυνήγησε τον αδερφό του δράστη
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Με σοβαρά προβλήματα η πρεμιέρα - Σε αναστάτωση γιατροί και ασθενείς για μία συνταγή
«Πιστεύω ότι με τον Στέλιο θα συναντηθούν και θα τα πούνε»: Το μήνυμα της Βάσως Καζαντζίδη για την Κάιτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr