Tindersticks:Αλλάξαμε όλο το πρόγραμμά μας για να παίξουμε στο Ηρώδειο
Η συναυλία που θα δώσει το δημοφιλές συγκρότημα, στις 13 Ιουλίου, στο Ηρώδειο, είναι η μοναδική για το 2019 καθώς τα μέλη της ετοιμάζουν πυρετωδώς το νέο τους άλμπουμ.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Είναι μια από τις πλέον αγαπημένες ξένες μπάντες του ελληνικού κοινού και όχι αδίκως. Η μουσική των Βρετανών Tindersticks, που θα παίξουν στις 13 Ιουλίου στο Ηρώδειο κατ’ εξαίρεση καθώς φέτος είχαν αποφασίσει να μην δώσουν καμία συναυλία, είναι ατμοσφαιρική, κουβαλά τόνους συναισθήματος, δημιουργεί μια γλυκιά μελαγχολία και ταυτόχρονα προσφέρει μια ανακουφιστική παρηγοριά. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την υπέροχη, βαθιά, βαρύτονη φωνή του αρχηγού τους, του Stuart Staples, τούς καθιστούν ακαταμάχητους.
Ιδιαίτερα ευγενής, προσγειωμένος, ευχάριστος συνομιλητής αλλά και βαθιά συνειδητοποιημένος όσο αφορά στον ουσιαστικό ρόλο της τέχνης του ο Stuart Staples μιλά στο «Έθνος της Κυριακής» για τα πρώτα δύσκολα χρόνια της μπάντας και τις εποχές που σκεφτόταν να τα παρατήσει, περιγράφει πώς ακριβώς εμπνεύστηκε το όνομά τους σε μια ελληνική παραλία και εξομολογείται πως αυτό που κυρίως τους δένει με τους Έλληνες είναι το συναίσθημα.
Άλλη μία συναυλία στην Ελλάδα, στο Ηρώδειο αυτή τα φορά. Πώς νιώθετε;
Η αλήθεια είναι πως δεν είχαμε προγραμματίσει καθόλου συναυλίες για φέτος μιας και ετοιμάζουμε ένα νέο άλμπουμ το οποίο σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε ζωντανά του χρόνου. Ωστόσο όταν ήρθε η πρόσκληση να παίξουμε σε έναν τόσο ιδιαίτερο χώρο, δεν μπορούσαμε παρά ν’ αλλάξουμε τα σχέδιά μας. Είναι τιμή και προνόμιο για έναν καλλιτέχνη να παίζει στο Ηρώδειο. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι γι’ αυτή τη βραδιά.
Οι δεσμοί που αναπτύσσετε με το κοινό των χωρών που επισκέπτεστε είναι διαφορετικοί μεταξύ τους. Με τους Έλληνες, ας πούμε, ποια είναι η σχέση σας;
Υπάρχουν διαφορετικές σχέσεις με διαφορετικούς ανθρώπους. Υπάρχουν όμως και συγκεκριμένα μέρη, και η Ελλάδα είναι ένα από αυτά, που μας εξέπληξαν από την πρώτη κιόλας επίσκεψή μας. Δεν ήταν τόσο ο ενθουσιασμός του κόσμου αλλά κυρίως αυτή η σύνδεση που έδειχναν να νιώθουν οι Έλληνες ακροατές με το συναίσθημα της μουσικής μας. Από τότε λοιπόν η Ελλάδα αποτελεί πάντα ένα ξεχωριστό μέρος για το γκρουπ. Παράλληλα, η χώρα σας είναι σημαντική για μένα σε προσωπικό επίπεδο. Και για εμένα και για την οικογένειά μου. Έχω περάσει υπέροχες στιγμές στην Ελλάδα.
Αληθεύει ότι εμπνευστήκατε το όνομα της μπάντας σε μια ελληνική παραλία; Θα μας διηγηθείτε αυτή την ιστορία;
Αλήθεια είναι. Αυτό συνέβη παλιά, την εποχή που έπρεπε να αποφασίσω αν θα συνεχίσω να παίζω μουσική ή θα τα παρατήσω. Προσπαθούσαμε πολύ καιρό με την μπάντα και διαρκώς αποτυγχάναμε. Δεν υπήρχε ενδιαφέρον για τη μουσική μας και αυτό μας είχε πραγματικά απογοητεύσει. Επί επτά ολόκληρα χρόνια στέλναμε ντέμο και δεν υπήρχε καμία θετική απάντηση. Εκείνο το καλοκαίρι λοιπόν αποφασίσαμε να πάρουμε αποστάσεις ο ένας από τον άλλο για να σκεφτούμε, σοβαρά και ήρεμα, και να πάρουμε τις αποφάσεις για το μέλλον μας. Εγώ πήγα με την σύζυγό μου στην Κέρκυρα. Μία μέρα, έτσι όπως καθόμουν στην παραλία, και σκεφτόμουν ότι αν επιθυμώ να συνεχίσω τη μουσική θα πρέπει να σταματήσω να σκέφτομαι την μουσική βιομηχανία και τις δισκογραφικές εταιρείες, βρήκα μπροστά μου ένα κουτί σπίρτα. Κι αυτό ήταν για μένα ένα σημαντικό σημάδι που οδήγησε στην απόφαση να συνεχίσω.
Το έχετε κρατήσει αυτό το κουτάκι…;
Φυσικά το έχω κρατήσει. Είναι πολύ σημαντικό για μένα και για την πορεία της ζωής μου.
Παρά το δύσκολο ξεκίνημα οι Tindersticks κατάφεραν να διαγράψουν μια αξιόλογη μουσική πορεία η οποία μετρά πλέον σχεδόν 30 χρόνια. Ονειρευόσασταν στο ξεκίνημά σας ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο;
Ούτε κατά διάνοια…Όπως είπα και πριν τα πρώτα χρόνια τα πράγματα ήταν δύσκολα και δεν τολμούσαμε καν να κάνουμε μεγάλα όνειρα. Ακόμα και στις αρχές του 2000, που ολοκληρώθηκε η πρώτη περίοδος της μπάντας, δεν είχαμε ιδέα αν θα έχουμε μέλλον. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι σού επιφυλάσσει το μέλλον. Η αλήθεια είναι πως τα νέα μέλη που ήρθαν στο συγκρότημα έφεραν έναν σημαντικό αέρα ανανέωσης, δημιουργικότητας και ενέργειας. Νιώθω ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε ανανεωθεί πολύ και αυτό ήταν κάτι που δεν το προγραμματίσαμε. Απλά προέκυψε. Τελικά η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις…
Ποια πιστεύετε πως είναι τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά των Tindersticks που τους έκαναν, τελικά, να ξεχωρίσουν;
Νομίζω ότι είναι κυρίως ο τρόπος που γράφουμε τη μουσική μας ο οποίος βασίζεται σε ένα αληθινό δυνατό συναίσθημα. Και το μυστικό ενός τραγουδιού είναι να καταφέρει να αποτυπώσει αυτό το συναίσθημα. Όλο αυτό δεν έχει να κάνει με τη γλώσσα του τραγουδιού. Πρόκειται για μια υψηλού επιπέδου πνευματική επικοινωνία. Γι΄ αυτό εξάλλου και συγκινούμαστε συχνά από ένα τραγούδι παρότι δεν καταλαβαίνουμε τους στίχους του. Το συναίσθημα εξάλλου δεν έχει γλώσσα, δεν γνωρίζει σύνορα.
Εκτός από την μουσική όμως έχετε αναπτύξει και ισχυρούς δεσμούς με τον κινηματογράφο. Κάνατε μάλιστα και μια δική σας ταινία. Υπάρχουν κοινά στοιχεία ανάμεσα στις δύο αυτές τέχνες;
Δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία. Στο σινεμά για να δημιουργήσεις μια στιγμή απαιτείται να δουλέψει μια ομάδα ανθρώπων και επίσης χρειάζεται αυστηρός προγραμματισμός. Αντιθέτως, στη μουσική, μπορείς, οποιαδήποτε στιγμή, να πάρεις ένα μουσικό όργανο και να δημιουργήσεις. Ομολογώ ότι με γοητεύει να δουλεύω με τις εικόνες και κάνοντας τη δική του ταινία μού δόθηκε η ευκαιρία να αγγίξω την εικόνα όπως αγγίζω την μουσική. Από την άλλη πλευρά όταν συνεργάζομαι, ως μουσικός, με κάποιον σκηνοθέτη νιώθω ότι τον βοηθώ να κατακτήσει αυτό που έχει ονειρευτεί. Εξάλλου δημιουργούνται πολύ ενδιαφέροντες διάλογοι μέσα από τέτοιου είδους συνεργασίες. Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να περάσω όλη μου τη ζωή δουλεύοντας πάνω στις εικόνες, να είμαι στο δρόμο και να γυρίζω ταινίες. Θα τρελαινόμουν μ΄ όλο αυτό.
Το βασικό θέμα που απασχολεί τη χώρα σας τα τελευταία χρόνια είναι το Brexit. Ποια είναι η δική σας στάση απέναντι στην προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσεις επακριβώς τι σημαίνει και πως θα επηρεάσει τη ζωή σου μια τέτοια σημαντική απόφαση. Θέλω να σας πω ότι ακόμη κι όταν ζούσα στο Λονδίνο, μια εξαιρετικά ελεύθερη και πολυπολιτισμική πρωτεύουσα, έβλεπα πως οι άνθρωποι είχαν προβλήματα με την ιδέα της Ευρώπης. Νομίζω ότι είναι κυρίως θέμα νοοτροπίας ενός λαού που νιώθει περισσότερο ως πληθυσμός ενός νησιού παρά Ευρωπαίος. Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν πολλά οφέλη από το να συμμετέχεις σε μία ευρύτερη πληθυσμιακή ομάδα και είναι απαραίτητο να γίνουν κάποιες αλλαγές για να πάμε μπροστά. Η αλήθεια είναι όμως πως υπάρχουν άνθρωποι που είναι θυμωμένοι με την Ευρώπη. Και δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις γι΄ αυτό. Τα τελευταία χρόνια εξάλλου πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ελπίζω στο μέλλον τα πράγματα να είναι καλύτερα για όλους.
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Υπουργείο Δικαιοσύνης: Μπαίνει φρένο στις πρόωρες αποφυλακίσεις - Τα θύματα θα μπορούν να καταθέτουν ενστάσεις
Νέα κρίση προ των πυλών στη Γαλλία: Η Λεπέν απειλεί να ρίξει τη κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό
Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr