Τουρισμός - Αγωνία στα νησιά: Χάθηκε ο Μάιος, ποντάρουν σε αφίξεις τον Ιούλιο
Το φιλί της ζωής από τους γείτονες περιμένουν Χίος, Λέσβος και Καστελόριζο. Αγωνία στη Σάμο. Μιλούν τοπικοί φορείς των νησιών με αφορμή το άνοιγμα της σεζόν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 13 λεπτά ┋
Ο Χακάν Σελίμ τα τελευταία χρόνια έπαιρνε κάθε καλοκαίρι το ημερόπλοιο από το Τσεσμέ και παραθέριζε με την οικογένεια του στον κάμπο της Χίου. Ήταν ένας από τους χιλιάδες Τούρκους τουρίστες που «ψήφιζαν» βόρειο Αιγαίο για τις διακοπές τους, δίνοντας κάθε καλοκαίρι το φιλί της ζωής στις τοπικές οικονομίες των νησιών. Από τον Μάρτιο του 2020 και τα τελευταία ημερόπλοια έριξαν άγκυρα διαρκείας στην Τουρκία. Τα δρομολόγια σταμάτησαν να εκτελούνται λόγω κορονοϊού, προκαλώντας νέες φουρτούνες στις τοπικές οικονομίες των νησιών (Χίος, Λέσβος, Σάμος) οι οποίες στηρίζονται και στους γείτονες ενώ ταλαιπωρήθηκαν τα τελευταία χρόνια και από το μεταναστευτικό. Ενδεικτικό είναι σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών ότι το 2019 την Λέσβο επισκέφτηκαν 38.605 Τούρκοι, ενώ το 2020 μόλις 583. Αντίστοιχα, στην Χίο ήρθαν το 2019 63.823 Τούρκοι τουρίστες και το 2020 μόλις 5.332. Στην Σάμο έφτασαν πριν δύο χρόνια 32.119 και το 2020 μόλις... 5 Τούρκοι τουρίστες. Και το 2021 δεν επισκέφτηκε μέχρι σιγμής ούτε ένας Τούρκος τουρίστας τα τρία νησιά, ενώ άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής τι θα συμβεί φέτος το καλοκαίρι.
Για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και ξενοδόχους του βορείου Αιγαίου και όχι μόνο χαμένος θεωρείται ο Μάιος πριν καν ανοίξει καλά-καλά και επίσημα η τουριστική σεζόν. Αν και τα περισσότερα ξενοδοχεία φέτος θα λειτουργήσουν, το πρώτο κύμα κρατήσεων καταγράφεται προς το τέλος Ιουνίου, ενώ οι τιμές παραμένουν μειωμένες και κυμαίνονται στα πτωτικά επίπεδα του 2020. Τουριστικοί πράκτορες και ξενοδόχοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον εσωτερικό τουρισμό και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Χίος: «Θα "πιάσουμε" καλοκαίρι για να έχουμε κάτι πιο δυναμικό»
Οι πρώτες μαζικές επιβεβαιωμένες κρατήσεις στα καταλύματα της Χίου καταγράφονται τέλη Ιουνίου σύμφωνα με την πρόεδρο των ξενοδόχων του νησιού Αντιγόνη Μαϊστράλη. «Πρακτικά θα ‘πιάσει’ καλοκαίρι για να έχουμε κάτι πιο δυναμικό. Η τουριστική σεζόν μετακινείται προς τα τέλη Ιουνίου και μετά» είπε στο ethnos.gr η πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού. Οι ξενοδόχοι ήδη δέχονται τα πρώτα μηνύματα μέσω email για κρατήσεις ενώ και τα τηλέφωνα άρχισαν δειλά, δειλά να ξαναχτυπούν ρωτώντας για τις δυνατότητες διαθεσιμότητας. Τα περισσότερα αιτήματα των Ελλήνων είναι για Ιούλιο και Αύγουστο ενώ σε ότι αφορά τους ξένους αυτό που καταγράφεται μέχρι στιγμής είναι ότι «θα εμβολιαστούμε, θα ταξιδέψουμε και θα έρθουμε για διακοπές. Ο κόσμος έχει κινητοποιηθεί, ενδιαφέρεται να ταξιδέψει και ψάχνει. Ξέρουμε, όμως, πολύ καλά ότι και φέτος αρκετές κρατήσεις θα είναι της τελευταία στιγμής. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις με τον κορονοϊό».
Έλειψαν τα ημερόπλοια από τα τουρκικά παράλια
Μια από τις βασικές αγορές για τη Χίο, όχι μόνο για το καλοκαίρι, αλλά για όλο το χρόνο είναι η αγορά της Τουρκίας. Όπως εξηγεί η κ. Μαϊστράλη, η γειτονική αγορά για τη Χίο ήταν από τις πλέον δυναμικές αγορές γιατί 12 μήνες τον χρόνο υποδέχονταν τουρίστες από τα τουρκικά παράλια. «Και το γεγονός ότι εδώ και έναν χρόνο δεν έχουμε την δυνατότητα αφίξεων, βεβαίως, και μας έχει επηρεάσει. Και είναι άγνωστο τι θα γίνει φέτος».
Σινιάλο για να ξανασαλπάρουν τα ημερόπλοια από Αϊβαλί περιμένουν πως κα πως και οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες στα γραφεία των οποίων φτάνουν καθημερινά αιτήματα Τούρκων παραθεριστών για να περάσουν απέναντι. «Είναι οι φίλοι μας που έχουμε τόσο καιρό να δούμε και δεν μας επιτρέπεται να βρεθούμε». Πέρα από τον κόσμο που έρχεται από Κωνσταντινούπολη με το δικό του αυτοκίνητο πολλοί ήταν και αυτοί από το Τσεσμέ και από την Σμύρνη που αφήναν τα εξοχικά τους ειδικά σε γιορτές όπως το μπαϊράμι και επέλεγαν να περάσουν ένα 3ήμερο ή 4ήμερο στο νησί του βορείου Αιγαίου. «Αλλά ακόμη και αυτοί που δεν διανυκτερεύουν και έρχονται για ημερήσια εκδρομή αφήνουν χρήματα, δίνοντας ανάσα στον εμπορικό κόσμο» πρόσεθεσε η κ. Μαϊστράλη.
Θα ανοίξουν περισσότερα ξενοδοχεία από πέρσι
Αν και πέρσι άνοιξαν λίγο περισσότερο από τα μισά καταλύματα, φέτος υπολογίζεται ότι θα ανοίξουν πάνω από 8 στα 10 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης Ξενοδόχων. «Πέρσι είχαμε μία πτώση 65-70% σε σχέση με το 2019. Αν καταφέρουμε να πιάσουμε τους περσινούς στόχους θα είμαστε ευχαριστημένοι. Το ζήτημα βέβαια είναι να ξεπεράσουμε τις περσινές αφίξεις και διανυκτερεύσεις».
Ποντάρουν στους Silverhead
Οι Χιώτες ποντάρουν και στο Silvehead (ασημί κεφάλι), στους τουρίστες οι οποίοι είναι μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν εμβολιαστεί και έχουν μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα για να ταξιδέψουν. Πολλά στηρίζει το νησί και στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, μπαίνοντας στην πλατφόρμα 4άστερα και μεγαλύτερα ξενοδοχεία. «Υπήρχαν άνθρωποι που δεν είχαν μπει στο παρελθόν στην πλατφόρμα κοινωνικού τουρισμού και μπήκαν πέρσι. Το τρέχον πρόγραμμα ισχύει μέχρι τέλος Ιουλίου και περιμένουμε από τον Αύγουστο την καινούργια πλατφόρμα. Και η Χίος δεν ήταν ποτέ ένα νησί του μαζικού τουρισμού και άρα του συνωστισμού».
Λέσβος: Από τις 20 Ιουνίου οι πτήσεις από Αγγλία - Από Ιούλιο οι πτήσεις από Σκανδιναβία
Περισσότερα ξενοδοχεία σε σχέση με πέρσι αλλά και πάλι όχι όλα θα λειτουργήσουν φέτος στην Λέσβο με τα καταλύματα που στηρίζονται κυρίως σε μεμονωμένες κρατήσεις και όχι σε πελάτες από τσάρτερ να εμφανίζονται πιο διστακτικοί για να βάλουν το κλειδί στην πόρτα και να ανοίξουν. «Ήταν να ξεκινήσουμε τέλη Απριλίου, το πήγαμε Μάιο και τώρα το πάμε Ιούνιο. Και αυτό με μια επιφύλαξη» λέει στο ethnos.gr o Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος.
Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηκυριάκος οι ναυλωμένες πτήσεις τσάρτερ επειδή θέλουν να είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο και τα πρωτόκολλα μετακίνησης, μετατόπισαν τις αφίξεις από τον Ιούνιο και μετά. Στις 20 Ιουνίου ξεκινούν τρεις πτήσεις από την Αγγλία και 4-5 πτήσεις από την Ολλανδία και την πρώτη βδομάδα Ιουλίου αναμένεται να υποδεχθεί το νησί και κάποιες πτήσεις από Σκανδιναβικές χώρες. «Όπως και να έχει θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι. Θα είμαστε πολύ χαμηλά σε σύγκριση με το 2019 δυστυχώς. Και αν είχαμε κάπου 20 πτήσεις τη βδομάδα πρόπερσι, θα πάμε στις 10 φέτος».
«Δεν μπορεί να καλυφθεί η τρύπα της Τουρκίας - Μας στέλνουν mail και μας ρωτούν οι γείτονες αν θα ανοίξουμε»
Εκτός, όμως, από την ευρωπαϊκή αγορά η Λέσβος ποντάρει πολλά κάθε χρόνο και στους τουρίστες με τα ημερόπλοια που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια. Ενδεικτικό είναι ότι το 2019 την Λέσβο επισκέφτηκαν 40.000 τουρίστες με τσάρτερ και άλλοι 35.000-40.000 τουρίστες από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Στην Λέσβο από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο δένουν 2-3 καραβάκια την μέρα. Λειτουργούν τρεις γραμμές, Μυτιλήνη – Αϊβαλί, Μυτιλήνη-Δικελί και τα τελευταία χρόνια από το λιμάνι της Πέτρας για Αϊβαλί. Αλλά και το 70% των σκαφών που δένουν στο νησί είναι από την Τουρκία.
«Καταλαβαίνεται ότι αν δεν ανοίξει η τουρκική τουριστική αγορά θα είναι μια μεγάλη ζημιά για το νησί. Ο Τούρκος ήταν ένας καλός πελάτης. Οι γείτονες έρχονται αρκετά επαναλαμβανόμενα τριήμερα παρόλο που έπεσε η λίρα. Διασκεδάζουν, τους αρέσει η ελληνική κουζίνα και είναι περισσότερο καταναλωτικοί σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους. Από την ευρωπαϊκή αγορά έχουμε πάει πίσω 2-2,5 μήνες πίσω. Γι αυτό και δεν μπορεί να καλυφθεί η τρύπα της Τουρκίας».
Σάμος: Χάνεται όλος ο Μάιος - Προβληματικός ο Ιούνιος
Στη Σάμο τα πρώτα τσάρτερ προσγειώνονται στο νησί κάθε χρόνο τέλος Απριλίου οπότε και ξεκινάει η τουριστική σεζόν. «Φέτος χάνεται όλος ο Μάιος, ενώ ο Ιούνιος είναι προβληματικός και ρευστός. Υπάρχει μια τάση να μετακινείται συνέχεια η αρχή της σεζόν ολοένα και πιο πίσω. Και μέχρι στιγμής έχουμε κρατήσεις από Αύγουστο και μετά» δήλωσε στο ethnos.gr o γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Τουριστικών και Ναυτικών Πρακτόρων Νομού Σάμου Δημήτρης Κασμιρλής. Η ρευστή κατάσταση που διαμορφώνεται οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Κασμιρλή στους αργούς εμβολιασμούς με τους οποίους προχωρά η Ευρώπη με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να ταξιδέψουν. Από τις 28 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι πτήσεις από το Ισραήλ για την Σάμο, με προσδοκώμενο συνολικό αριθμό επισκεπτών περίπου στις 3.000. Συνολικά έχουν προγραμματιστεί για τη φετινή τουριστική σεζόν από το Ισραήλ 21 πτήσεις και αυτές θα διαρκέσουν μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου. Κινητικότητα επικρατεί από την Σκανδιναβία και την Ολλανδία ενώ λίγο πιο κάτω είναι οι κρατήσεις από την Μεγάλη Βρετανία.
«Κάνουμε το σταυρό μας να ηρεμήσει ο κορονοϊός και να λυθεί το μεταναστευτικό»
Τόσο το 2018 όσο και το 2019 περίπου 200.000 τουρίστες επισκέφτηκαν την Σάμο. «Και πιστεύω αν πιάσουμε το 40% του 2019 θα είμαστε καλά όπως πάμε με αυτό το ρυθμό. Μέχρι στιγμής η κίνηση κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20% του 2019. Κάνουμε το σταυρό μας να τελειώσει ο κορονοϊός και να λυθεί το μεταναστευτικό. Γιατί το μεταναστευτικό δεν έχει λυθεί. Είναι εδώ και μας ταλαιπωρεί». Από τις 20.000 κλίνες πέρσι δεν άνοιξαν ούτε οι μισές ενώ «φέτος έχουν όλοι διάθεση να ανοίξουν». Οι τιμές των ξενοδοχείων έπεσαν το 2020 λόγω της πανδημίας μεσοσταθμικά 20% στο νησί και φέτος εκτιμάται από τους ξενοδόχους ότι θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με το 2020.
Αν και η Σάμος «δουλεύει» κυρίως με Σκανδιναβούς, Ολλανδούς και Γερμανούς, μετρήσιμη δύναμη αποτελούν και οι τουρίστες που φτάνουν καθημερινά από τα τουρκικά παράλια. Συνολικά περίπου 30.000 τουρίστες από την Τουρκία μπαίνουν στα ημερόπλοια και χρησιμοποιούν τη βασική γραμμή Κουσάντασι-Πυθαγόρειο. Η συγκεκριμένη γραμμή λειτουργεί από τη δεκαετία του 60 ενώ λόγω της ζήτησης μπήκε και δεύτερη γραμμή την τελευταία τετραετία από το Σίγκατσικ για Καρλόβασι. Η τουρκική οικονομία είχε ανέβει τα τελευταία χρόνια και ο Τούρκος άρχισε να ταξιδεύει. «Δεν είναι σημαντικό μέγεθος για την Σαμιώτικη οικονομία δηλ δεν έχει καμία σχέση με το βάρος που έχει στη Χίο ή στη Μυτιλήνη η αγορά της Τουρκίας. Αλλά δεν παύει να είναι ένα συμπλήρωμα καλό για μας το οποίο χάθηκε προς το παρόν».
Καστελόριζο: To τριήμερο του Αγίου Πνεύματος οι πρώτες μαζικές κρατήσεις
Επιφυλακτικοί για την φετινή τουριστική σεζόν είναι και οι κάτοικοι του ακριτικού Καστελόριζου αν και είναι ένας από τους πρώτους Covid free προορισμούς της χώρας με πάνω από το 90% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί. Οι πρώτοι εμβολιασμοί έγιναν στα μέσα Ιανουαρίου ενώ ολοκληρώθηκαν και οι δεύτερες δόσεις στα μέσα Μαρτίου. Οι πρώτες μαζικές κρατήσεις στο νησί καταγράφονται για την περίοδο του Αγίου Πνεύματος. «Οι εμβολιασμοί είναι ένα μεγάλο όπλο. Και η μέχρι τώρα κίνηση και προκρατήσεις δείχνουν ότι θα είναι λίγο καλύτερα από πέρσι αλλά είμαστε επιφυλακτικοί γιατί δεν ξέρουμε ποιες χώρες και αγορές θα ανοίξουν. Δεν ξέρεις αν θα έρθουν γιατί δεν ξέρεις τι θα γίνει. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα είμαστε στην κανονικότητα του 2019 αλλά ευελπιστούμε να είναι καλύτερα από το 2020» είπε στο ethnos.gr o ιδιόκτητης του τουριστικού γραφείου στο Καστελόριζο Κώστας Παπουτσής. Και τα τρία ξενοδοχεία αλλά και οι μικρότερες επιχειρήσεις που διαθέτει το νησί φέτος θα ανοίξουν.
«Καλύτερη διαφήμιση από αυτή που έχει κάνει ο Ερντογάν στο νησί μας δεν υπάρχει»
Όπως εξήγησε ο ίδιος, το Καστελόριζο εξαρτάται πάρα πολύ από τα ημερόπλοια που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια. «Τόσο οι Τούρκοι τουρίστες όσο και οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να ρθουν με τα ημερόπλοια εδώ και ένα χρόνο λόγω πανδημίας. Αλλά ακόμη και αν ανοίξουν δεν ξέρουμε πως θα γίνει αυτό και με τι πρωτόκολλα. Ποντάρουμε στον Έλληνα με προσφορές».
Ενδεικτικό είναι ότι 25.000-30.000 τουρίστες από τα απέναντι παράλια έφταναν στο Καστελόριζο κάθε σεζόν. «Και πέρσι έλειψαν αυτοί και φέτος θα λείψουν». Στις «καλές εποχές» το Καστελόριζο των 300 περίπου μόνιμων κατοίκων (χωρίς να υπολογίζονται τα σώματα ασφαλείας) υποδέχονταν 100.000 τουρίστες τη σεζόν αν συνυπολογιστούν και τα γιοτ και τα κρουαζιερόπλοια που έδεναν στο νησί. «Χωρίς τα ημερόπλοια, αν πιάσουμε το 1/10 θα είμαστε και ευχαριστημένοι. Καλύτερη διαφήμιση από αυτή που έχει κάνει ο Ερντογάν δεν υπάρχει. Καλός ή κακός έχουμε πολλούς φίλους στη Τουρκία και κανείς δεν έχει πει ότι το Καστελόριζο είναι τουρκικό». Για ακόμη μια χρονιά θα λείψουν και οι Ελληνοαυστραλοί που έχουν καταγωγή από το ακριτικό νησί και συνήθως το επισκέπτονταν κάθε καλοκαίρι λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν μέχρι το Σεπτέμβριο στην Αυστραλία.
Διαβάστε ακόμη: «Αφαντοι» οι Κινέζοι τουρίστες - Τι κρύβεται πίσω από το «εμπάργκο»
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr