Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι αλλάζει στο κόστος και τα τιμολόγια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σταθερά τιμολόγια για την ηλεκτρική ενέργεια που δεν θα μεταβάλλονται όταν αλλάζουν τα στοιχεία του κόστους, θα υποχρεωθούν να δώσουν στους καταναλωτές χαμηλής τάσης - νοικοκυριά, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις - οι προμηθευτές ρεύματος με παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών που δεν θέλουν να εκτίθενται σε αβεβαιότητα ως προς τη δαπάνη για την ηλεκτρική ενέργεια, είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΡΑΕ δρ. Νίκος Μπουλαξής. Σημειώνεται ότι οι ρήτρες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από καταναλωτές, οι οποίοι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη λειτουργία τους και υποβάλουν παράπονα ότι άλλες χρεώσεις συμφωνούν με τους προμηθευτές και άλλους λογαριασμούς βλέπουν.
Οι περισσότεροι εναλλακτικοί (εκτός ΔΕΗ) προμηθευτές έχουν ενσωματώσει στα τιμολόγια ρήτρες Οριακής Τιμής του Συστήματος, δηλαδή της τιμής του ρεύματος που διαμορφώνεται στην ημερήσια αγορά από το συνδυασμό της προσφοράς (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, εισαγωγές) και της ζήτησης (προμηθευτές για λογαριασμό των καταναλωτών που εκπροσωπούν). Σύμφωνα με τις ρήτρες αυτές, όταν η ΟΤΣ υπερβαίνει ένα όριο (π.χ. 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα) τότε το επιπλέον κόστος μετακυλίεται με τον επόμενο λογαριασμό στον καταναλωτή. Σημειώνεται ότι και η ΔΕΗ προτίθεται να προσθέσει ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα στα τιμολόγια, δηλαδή οι τιμές θα προσαυξάνονται όταν ανεβαίνουν οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στο χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΡΑΕ, τα τιμολόγια που είναι συνδεδεμένα με ρήτρες θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον για ένα μεταβατικό διάστημα κατά το οποίο θα γίνει αξιολόγησή τους. Θα θεσπιστεί ωστόσο υποχρέωση των προμηθευτών να παρέχουν στους καταναλωτές και την επιλογή του σταθερού τιμολογίου. Το οποίο πιθανότατα θα είναι κάπως ακριβότερο αλλά θα προστατεύει τον καταναλωτή από οποιαδήποτε μεταβολή του κόστους και θα ισχύει για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους.
Πρόκειται για ένα σχήμα ανάλογο με τα σταθερά ή κυμαινόμενα επιτόκια δανεισμού που προσφέρουν οι τράπεζες. Τα σταθερά τιμολόγια θα θεσπιστούν, μετά από διαβούλευση, με τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας και είναι μία από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ΡΑΕ με στόχο την προστασία των καταναλωτών ενέργειας.
Στο ίδιο πλαίσιο πρωτοβουλιών της ΡΑΕ περιλαμβάνονται:
-Μειώσεις στις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που επιβαρύνουν τη νυχτερινή κατανάλωση. Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν στο μεσαίο (1600-2000 κιλοβατώρες) και το υψηλό κλιμάκιο κατανάλωσης (πάνω από 2000 kwh) όπου οι τιμές θα προσαρμοστούν αντίστοιχα για το μεσαίο κλιμάκιο από 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα κοντά στο 0,015 ευρώ και για το υψηλό από 0,085 ευρώ σε 0,03 ευρώ. Η μείωση αφορά περίπου 30.000 οικογένειες που χρησιμοποιούν εντατικά το νυχτερινό τιμολόγιο (π.χ. θερμαίνονται με θερμοσυσσωρευτές) και έχουν αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες που ισχύει η μειωμένη χρέωση. Η πρόταση της ΡΑΕ προς το υπουργείο Ενέργεια (απαιτείται νομοθετική ρύθμιση) περιλαμβάνει και αναδρομική εφαρμογή από 1.11.2018.
-Η λειτουργία ειδικής εφαρμογής για τη σύγκριση των τιμολογίων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, που θα επιτρέπει στον καταναλωτή την ορθή αξιολόγηση των προσφερόμενων σε αυτόν τιμολογίων, ώστε να προβεί στην καταλληλότερη για αυτόν επιλογή. Ο κανονισμός λειτουργίας της εφαρμογής έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και το εργαλείο προβλέπεται να λειτουργήσει εντός του τρέχοντος έτους.
-Μεταβολή των τιμολογίων στο ανταγωνιστικό σκέλος, ύστερα από προειδοποίηση των καταναλωτών και εφαρμογή μετά από εύλογο διάστημα (πχ. ορισμένων μηνών).
Αμπελόκηποι: Ταυτοποιήθηκε η γυναίκα που τραυματίστηκε στην έκρηξη - Είναι γνωστή στην αντιτρομοκρατική
Μάχη με τις λάσπες δίνουν τα σωστικά συνεργεία μετά τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια - Δεκάδες οι αγνοούμενοι
Νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος: Σε ισχύ από σήμερα το χειμερινό ωράριο - Δείτε ποιες ώρες
Αστρονομικό πρόστιμο από τη Ρωσία στη Google: Μεγαλύτερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr