Κατώτατος μισθός: Προθεσμία μέχρι τις 28/2 για τις αυξήσεις
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί και η εγκύκλιος για την προσαύξηση των τριετιών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ βρίσκονται ήδη 111.000 επιχειρήσεις που άμειβαν μέχρι τον Ιανουάριο 600.000 εργαζομένους με μισθούς κάτω από τα όρια του νέου κατώτατου των 650 ευρώ και τώρα πρέπει να προσαρμοστούν.
Οι εργοδότες έχουν χρονικό περιθώριο δύο εβδομάδων για να συμμορφωθούν με το νέο θεσμικό πλαίσιο του κατώτατου μισθού, καθώς πρέπει να έχουν προβεί στις απαραίτητες αυξήσεις έως τις 28 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε έχουν δυνατότητα τα λογιστήρια των επιχειρήσεων να δηλώσουν τις καταστάσεις αμοιβών προσωπικού και κατά συνέπεια τους νέους αυξημένους μισθούς. Διαφορετικά θα μπουν στο στόχαστρο των στοχευμένων ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Στο στόχαστρο μπαίνει και κάθε... ύποπτη μεταβολή των όρων εργασίας, όπως απότομη μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική, που μπορεί να υποκρύπτει καλυμμένη παραβατικότητα.
«Ο νέος, αυξημένος κατώτατος μισθός είναι νόμος και η παράβασή του επισύρει σειρά νομικών και άλλων κυρώσεων που θα επιβληθούν» επεσήμανε χθες η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, περιγράφοντας το σχέδιο των δύο πυλώνων που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας για την παρακολούθηση της εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού. «Βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα με συγκεκριμένο σχέδιο και εργαλεία» είπε η κυρία Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας τα εξής:
- Μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» το υπουργείο γνωρίζει ποιες είναι οι επιχειρήσεις που άμειβαν κάτω από τα όρια του νέου κατώτατου μισθού και πρέπει να προσαρμοστούν. Οι υπηρεσίες του υπουργείου μπορούν ανά πάσα στιγμή να δουν πόσες και ποιες από τις επιχειρήσεις αυτές προσαρμόστηκαν. Συνεπώς, μετά το χρονικό περιθώριο της 28ης Φεβρουαρίου θα είναι δυνατός ο έλεγχος με πολύ μεγάλη ακρίβεια της συμμόρφωσης, ώστε να επιβληθούν κυρώσεις όπου υπάρχει ανάγκη.
- Στο ίδιο δείγμα επιχειρήσεων θα χρησιμοποιηθεί ο ψηφιακός υπερ-επιθεωρητής, δηλαδή το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΣΕΠΕ και τα εργαλεία ανάλυσης κινδύνου, για να εντοπιστούν πρακτικές αποφυγής του νέου κατώτατου μισθού που μπορεί να βασίζονται στη μετατροπή δηλωμένης εργασίας σε αδήλωτη ή υποδηλωμένη. Για παράδειγμα, επιχειρήσεις που παρουσιάζουν στο διάστημα εφαρμογής του νέου κατώτατου μισθού μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική ή μείωση των δηλωμένων ωρών εργασίας, εντοπίζονται και μπαίνουν κατά προτεραιότητα στον προγραμματισμό ελέγχων του ΣΕΠΕ.
Οι έλεγχοι θα είναι στοχευμένοι για να προληφθούν φαινόμενα παραβατικότητας και μη τήρησης του νέου νόμου για τον αυξημένο κατώτατο μισθό. Οσον αφορά στα επιδόματα προϋπηρεσίας και στις 3ετίες, η υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε πως οι διαμορφωμένες τριετίες προσαυξάνονται στη βάση της αύξησης του νέου κατώτατου μισθού. Δηλαδή όσοι είχαν θεμελιωμένες τριετίες έως τον Φεβρουάριο του 2012 θα έχουν επιπλέον προσαύξηση, καθώς τα επιδόματα υπολογίζονται ποσοστιαία επί του βασικού μισθού (φτάνουν έως και 30%).
Για το θέμα θα εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος εντός των επόμενων ημερών. Εντός των ημερών πρέπει να αναμένεται και η υπουργική απόφαση που εκκρεμεί για την επιδότηση κατά 50% των εργοδοτικών εισφορών υπέρ σύνταξης ΕΦΚΑ για τους εργαζομένους έως 25 ετών. Η επιδότηση θα εφαρμοστεί αναδρομικά από 1.1.2019.
Στοιχεία για υπερωρίες
Η κυρία Αχτσιόγλου έδωσε χθες στοιχεία και για το μέτρο της ηλεκτρονικής προδήλωσης των υπερωριών που θεσμοθετήθηκε πέρυσι. Συγκρίνοντας το τρίτο τετράμηνο του 2017 με το τρίτο τετράμηνο του 2018 καταγράφονται -όπως είπευπερδιπλασιασμός των επιχειρήσεων που έχουν αναγγελίες υπερεργασίας και υπερωρίας από 6.716 σε 15.898 και υπερδιπλασιασμός των εργαζομένων που περιλαμβάνουν οι αναγγελίες από 177.852 σε 371.567.
Οι δηλωμένες ώρες υπερεργασίας και υπερωρίας αυξήθηκαν κατά 174% συγκρίνοντας αυτά τα δύο τετράμηνα, από 1,69 εκατ. σε 4,4 εκατ. «Εύλογα καταλαβαίνει κανείς πόσες ώρες πήγαιναν χαμένες όσο το κράτος έκανε τα στραβά μάτια τα προηγούμενα χρόνια» σχολίασε η κυρία Αχτσιόγλου
Μείωση αδήλωτης εργασίας
Τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας έχουν μειωθεί από 19,2% το 2014 σε 8,9% το 2018. Το ΣΕΠΕ πραγματοποίησε 208.420 ελέγχους τα έτη 2015 έως 2018, επιβάλλοντας 30.000 πρόστιμα συνολικού ύψους 131,3 εκατ. ευρώ. Επίσης, το Σώμα επέλυσε δεκάδες χιλιάδες εργατικές διαφορές, από τις οποίες οι εργαζόμενοι κέρδισαν απλήρωτα δεδουλευμένα 46,3 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Συναγερμός για ρωγμές και φθορές σε σιδηροτροχιές του μετρό: Συρμοί κινούνται με μειωμένη ταχύτητα
Αμπελόκηποι: Άρωμα τρομοκρατίας πίσω από την έκρηξη – Τα σενάρια που εξετάζονται και τα στοιχεία
Ξεκινούν από σήμερα οι νέες εφημερίες στα νοσοκομεία της Αττικής – Οι αλλαγές και οι αντιδράσεις
Ποιες θέσεις του αεροπλάνου να διαλέξετε για μια ξεκούραστη πτήση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr