ΑΑΔΕ: Πρόστιµο έως 1 εκατ. εάν καλυφθεί µαύρο χρήµα
Προειδοποιεί µεσίτες, φοροτεχνικούς, συµβούλους, εµπόρους έργων τέχνης και γενικά όσους δραστηριοποιούνται σε κλάδους µέσω των οποίων πιθανόν να διεκπεραιώνονται ύποπτες επενδυτικές κινήσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Πρόστιµα που ανέρχονται ακόµη και στο 1 εκατ. ευρώ περιµένουν µεσίτες, φοροτεχνικούς, οικονοµικούς συµβούλους, εµπόρους αντικειµένων τέχνης και γενικά επαγγελµατίες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπου πιθανόν να διεκπεραιώνονται επενδυτικές συναλλαγές ύποπτες για ξέπλυµα βρώµικου χρήµατος.
Με εγκύκλιο που απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε) σε όλους τους εµπλεκόµενους φορείς ενηµερώνει για τις υποχρεώσεις τους βάσει του υφιστάµενου νοµοθετικού πλαισίου και ουσιαστικά προειδοποιεί ότι τους παραβάτες περιµένουν, σε περίπτωση µη συµµόρφωσης, πρόστιµα που ανέρχονται ακόµη και στο 1 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι κλάδοι στους οποίους δίνονται οι οδηγίες είναι οι εξής:
α) Εξωτερικοί λογιστές-φοροτεχνικοί και νοµικά πρόσωπα παροχής λογιστικώνφοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και ιδιώτες ελεγκτές.
β) Μεσίτες ακινήτων για συναλλαγές των οποίων η αξία ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν το ποσό αυτό αφορά αγορά, πώληση ή µηνιαίο µίσθωµα εκµίσθωσης ακινήτου.
γ) Εµποροι και εκπλειστηριαστές αγαθών µεγάλης αξίας, όταν η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε τουλάχιστον 10.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το εάν αυτή διενεργείται µε µία µόνο πράξη ή µε περισσότερες, µεταξύ των οποίων φαίνεται να υπάρχει κάποια σχέση. Ως έµποροι αγαθών µεγάλης αξίας νοούνται ιδίως:
- Οι επιχειρήσεις εξόρυξης, παραγωγής, επεξεργασίας και εµπορίας πολύτιµων και ηµιπολύτιµων λίθων, οι επιχειρήσεις παραγωγής, επεξεργασίας και εµπορίας πολύτιµων µετάλλων και παράγωγων προϊόντων, οι επιχειρήσεις εµπορίας µαργαριταριών και κοραλλιών και οι επιχειρήσεις κατασκευής και εµπορίας κοσµηµάτων και ρολογιών.
- Οι επιχειρήσεις εµπορίας παλαιών αντικειµένων αξίας (αντίκες), αρχαιοτήτων, µεταλλίων, παλαιών γραµµατοσήµων και νοµισµάτων και λοιπών συλλεκτικών ειδών αξίας, καθώς και οι επιχειρήσεις ή επαγγελµατίες παραγωγής ή κατασκευής και εµπορίας έργων και αντικειµένων τέχνης γενικά, καθώς και µουσικών οργάνων.
- Πρόσωπα που εµπορεύονται ή ενεργούν ως µεσάζοντες στο εµπόριο έργων τέχνης, συµπεριλαµβανοµένου του εµπορίου που πραγµατοποιείται σε αίθουσες έργων τέχνης και οίκους δηµοπρασιών.
- Οι επιχειρήσεις παραγωγής και εµπορίας ταπήτων και χαλιών, ειδών γουνοποιίας, δερµάτινων ειδών και ενδυµάτων.
- Οι επιχειρήσεις εµπορίας επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, ελικοπτέρων, αεροσκαφών και γενικά σκαφών αναψυχής.
Οι παραπάνω επαγγελµατικοί κλάδοι θα πρέπει να λαµβάνουν τα λεγόµενα µέτρα δέουσας επιµέλειας στις περιπτώσεις που οι πελάτες τους πραγµατοποιούν µια από τις παρακάτω συναλλαγές:
- Οταν συνάπτουν επιχειρηµατική σχέση
- Όταν διενεργούν περιστασιακή συναλλαγή, που:
α) Aνέρχεται σε ποσό ίσο ή µεγαλύτερο των 15.000 ευρώ είτε η συναλλαγή αυτή πραγµατοποιείται µε µία και µόνη πράξη είτε µε περισσότερες που φαίνεται να συνδέονται µεταξύ τους.
β) Αποτελεί µεταφορά χρηµατικών ποσών, σύµφωνα µε τον ορισµό του στοιχείου 9 του άρθρου 3 του Κανονισµού (ΕΕ) 2015/847 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου (ΕΕ L 141) άνω 1.000 ευρώ.
- Όταν πρόκειται για πρόσωπα που εµπορεύονται αγαθά και διενεργούν περιστασιακή συναλλαγή σε µετρητά που αφορά ποσό 10.000 ευρώ τουλάχιστον, ανεξάρτητα από το αν διενεργείται µε µία µόνη πράξη ή µε περισσότερες που φαίνεται να συνδέονται µεταξύ τους.
- Όταν υπάρχει υπόνοια νοµιµοποίησης εσόδων από εγκληµατικές δραστηριότητες ή χρηµατοδότησης της τροµοκρατίας, ανεξάρτητα από κάθε παρέκκλιση, εξαίρεση ή κατώτατο όριο ποσού.
- Όταν υπάρχουν αµφιβολίες για την ακρίβεια, την πληρότητα ή την επάρκεια των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν προηγουµένως για την πιστοποίηση και την επαλήθευση της ταυτότητας του πελάτη ή του πραγµατικού δικαιούχου.
Τι πρέπει να κάνουν σε αυτές τις περιπτώσεις;
- Nα επαληθεύουν την ταυτότητα του πελάτη τους βάσει εγγράφων, δεδοµένων ή πληροφοριών από αξιόπιστη και ανεξάρτητη πηγή.
- Nα εξακριβώνουν την ταυτότητα του πραγµατικού δικαιούχου, πριν από τη σύναψη της επιχειρηµατικής σχέσης ή τη διενέργεια της συναλλαγής.
- Aξιολόγηση και ανάλογα µε την περίπτωση τη συλλογή πληροφοριών για το αντικείµενο και τον σκοπό της επιχειρηµατικής σχέσης.
- Tην άσκηση συνεχούς εποπτείας όσον αφορά την επιχειρηµατική σχέση, µε ενδελεχή εξέταση των συναλλαγών που πραγµατοποιούνται κατά τη διάρκειά της. Σηµειώνεται ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το υπόχρεο πρόσωπο δεν µπορεί να συµµορφωθεί µε τις απαιτήσεις δέουσας επιµέλειας ως προς τον πελάτη που προβλέπονται στις πρώτες τρεις ως άνω περιπτώσεις, δεν εκτελεί συναλλαγές του, δεν συνάπτει επιχειρηµατική σχέση ή διακόπτει οριστικά αυτήν και εξετάζει αν συντρέχει υποχρέωση αναφοράς στην Αρχή Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατικές ∆ραστηριότητες.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr