Αθήνα: Η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με τα πιο φθηνά ακίνητα
Με μέσες αποδοχές 1.000€, ένας Αθηναίος αγοράζει 0,5 τ.μ. Στο Λονδίνο, ένας κάτοικος με μέσο μισθό 2.500€ μπορεί να αποκτήσει μόλις 0,2 τ.μ.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τον εύγλωττο τίτλο «Στριμωγμένοι στην Ακρόπολη» έχει η έρευνα της βρετανικής εταιρείας Totally Money που αφορά τις τιμές των διαμερισμάτων σε συνολικά 14 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως και το πόσο πυκνοκατοικημένες είναι οι συγκεκριμένες πόλεις. Οπως προκύπτει από την έρευνα της εταιρείας, που ειδικεύεται στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των νοικοκυριών, η Αθήνα διαθέτει την πιο χαμηλή τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ακινήτου, που διαμορφώνεται σε 1.464 ευρώ. Την πρώτη πεντάδα των φθηνότερων πόλεων συμπληρώνουν η Λευκωσία (1.690 ευρώ/τ.μ.), οι Βρυξέλλες (3.158 ευρώ), η Λιουμπλιάνα (3.277 ευρώ) και η Λισσαβόνα (3.833 ευρώ).
ον εύγλωττο τίτλο «Στριμωγμένοι στην Ακρόπολη» Στον αντίποδα, στο Λονδίνο, οι τιμές των διαμερισμάτων βρίσκονται στη... στρατόσφαιρα, καθώς ένα τετραγωνικό μέτρο κοστίζει περίπου 12.847 ευρώ. Πανάκριβα είναι τα διαμερίσματα στο κέντρο της Βέρνης της Ελβετίας (11.202 ευρώ), του Παρισιού (άνω των 10.000 ευρώ), της Ρώμης (8.153 ευρώ) και της Βιέννης (6.531 ευρώ).
Ωστόσο, μπορεί η μέση τιμή ενός διαμερίσματος στην Αθήνα να είναι η χαμηλότερη εάν συγκριθεί με αυτήν στις υπόλοιπες 13 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όμως η Αθήνα βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις. Κι αυτό επειδή σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν 133 τ.μ., μέγεθος που αυξάνεται σε 137 τ.μ. στις Βρυξέλλες και σε 163 τ.μ. στο Αμστερνταμ. Στην ακριβή στεγαστική αγορά του Λονδίνου αντιστοιχούν 177,5 τ.μ. σε κάθε κάτοικο, μέγεθος που αντιπροσωπεύει, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, 150 πετσέτες μπάνιου. Σε Μαδρίτη, Βιέννη και Βερολίνο αναλογούν στο κάθε άτομο 192 τ.μ., 220 τ.μ. και 240 τ.μ., αντίστοιχα.
Η σειρά της κατάταξης αλλάζει εάν χρησιμοποιηθεί ως κριτήριο η αγοραστική δύναμη, όπως αυτή διαμορφώνεται σύμφωνα με τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές. Ως εκ τούτου ο κάτοικος της Αθήνας με μέσο μισθό της τάξης των 1.000 ευρώ είναι σε θέση να αποκτήσει 0,5 τετραγωνικά μέτρα, μέγεθος που αυξάνεται σε 0,6 τ.μ. και 0,7 τ.μ. για τον Βέλγο με μέσες μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ και τον κάτοικο της Λευκωσίας με αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ, αντίστοιχα.
Ο κάτοικος του Βερολίνου με μέσες αποδοχές της τάξης των 2.000 ευρώ μπορεί να αποκτήσει 0,4 τ.μ., ενώ σε Λονδίνο και Παρίσι με μέσο μηνιαίο μισθό της τάξης των 2.500 – 3.000 ευρώ κάποιος μπορεί να αποκτήσει μόλις 0,2 τ.μ.
Διπλάσια τιμή
«Περάσαμε μια περίοδο που στην Ελλάδα η συγκυρία ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για την απόκτηση ακινήτου, καθώς υπήρχαν διαμερίσματα που πωλούνταν προς 15.000 ευρώ. Ωστόσο αυτό έχει αλλάξει, καθώς η τιμή ενός πολύ φθηνού ακινήτου, σε σχέση με πριν από δύο-τρία χρόνια, έχει πλέον διπλασιαστεί. Ωστόσο, η παθογένεια στην ελληνική αγορά σχετίζεται με το γεγονός ότι οι κρουνοί των τραπεζών παραμένουν ακόμη κλειστοί» εξηγεί στο «Εθνος» ο επικεφαλής του μεσιτικού οργανισμού Ακίνητα Πόλις, αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας, Κοσμάς Θεοδωρίδης. Σημειώνεται ότι η έρευνα της Totally Money έχει στηριχθεί στις ζητούμενες τιμές διαμερισμάτων στο κέντρο των ευρωπαϊκών πρωτευουσών
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr