«Ανοίγει» τέλος Ιουνίου η πλατφόρμα για τους «κόκκινους» δανειολήπτες
180.000 «κόκκινοι» δανειολήπτες περιμένουν να «ανοίξει» η πλατφόρμα για να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Πυρετώδεις είναι οι ρυθμοί για να είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα δέχεται τα αιτήματα όσων δανειοληπτών πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο νέο νόμο προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, στο τέλος του μήνα.
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, καθώς αναμένεται η πλατφόρμα να δεχθεί μέχρι το τέλος του έτους 180.000 αιτήματα από «κόκκινους» δανειολήπτες, εκ των οποίων οι 50.000 θα αφορούν μικρά επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια με προσημείωση πρώτη κατοικία.
Όπως είναι γνωστό, η πλατφόρμα θα είναι συνδεδεμένη με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες) και θα «σκανάρει» το πλήθος των δικαιολογητικών, προκειμένου να εγκριθούν τα αιτήματα των επιλέξιμων δανειοληπτών.
Πιο συγκεκριμένα μέσω της πλατφόρμας θα αναζητούνται, θα ελέγχονται και θα ταξινομούνται οι φορολογικές δηλώσεις (Ε1, Ε3, Ε9) της τελευταίας 5ετίας του ενδιαφερόμενου δανειολήπτη και του ή της συζύγου του, τα δικαιολογητικά που αφορούν τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, τις ΔΟΥ, όπως και το υπόλοιπο της οφειλής του «κόκκινου» δανείου, που πρέπει να ήταν σε καθυστέρηση 90 ημερών στις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Το μόνο πιστοποιητικό που δεν θα αναρτάται αυτοματοποιημένα στην πλατφόρμα είναι το πιστοποιητικό βαρών (εγγραφή υποθήκης, προσημείωσης), διότι εκδίδεται χειρόγραφα από τα αρμόδια υποθηκοφυλακεία.
Την ίδια ώρα, οι πλειστηριασμοί θα παραμείνουν «παγωμένοι» μέχρι και τις 15 Ιουλίου, στη συνέχεια θα διενεργηθούν για ένα 15νθήμερο μέχρι το τέλος Ιουλίου και θα «παγώσουν» καθ΄όλη τη διάρκεια του Αυγούστου.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στην «Η» ότι η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδωτικού Χρέους, δέχεται πληθώρα τηλεφωνικών κλήσεων από δανειολήπτες που επείγονται να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νέου νόμου προστασίας, προκειμένου να γλιτώσουν την κατοικία τους από τον πλειστηριασμό, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις έχουν κοινοποιηθεί προγράμματα εκπλειστηριασμού.
Το σημαντικό είναι ότι από τη στιγμή που θα μπει μπροστά η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήματα 7 μέρες τη βδομάδα, ακόμα και τις αργίες.
Βέβαια η λειτουργία της αρχικά θα είναι πιλοτική, όπως έγινε και με την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και εκτιμάται ότι ο μεγάλος όγκος τω αιτημάτων θα υποβληθεί το τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου.
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι το δικαίωμα υποβολής αιτήματος εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Στο μικροσκόπιο εισόδημα και περιουσία των επιλέξιμων δανειοληπτών
Η πλατφόρμα, λοιπόν, αναλαμβάνει το ρόλο του «μεγάλου αδελφού» καθώς Δημόσιο και πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν πλήρη πρόσβαση στο εισοδηματικό και περιουσιακό του κάθε δανειολήπτη, δηλαδή τι εισόδημα δηλώνει, τι περιουσία έχει, αλλά και αν διαθέτει και τι ύψους καταθέσεις σε τράπεζες. Για να «σκανάρονται» αυτόματα εισόδημα και περιουσία των «κόκκινων» οφειλετών, την ανάπτυξη της πλατφόρμας, έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ).
Το έργο της πλατφόρμας είναι «βαρύ», σύνθετο και μεγάλη πρόκληση, καθώς μέσω της αυτής και με βάση τα κριτήρια του νόμου θα υπολογίζεται: Το ποσοστό επιδότησης που θα λαμβάνει από το κράτος ο επιλέξιμος δανειολήπτης. Το ποσοστό αυτό ειδικά για τους οφειλέτες στεγαστικών δανείων διαμορφώνεται από το 20% έως το 50% ανάλογα πάντα με την οικογενειακή κατάστασή του και το εισόδημά του. Ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη σε πρώτη κατοικία είναι οριζόντιο 30% για όλους τους επιλέξιμους δανειολήπτες.
Τα κριτήρια για να «σώσετε» το σπίτι σας από τον πλειστηριασμό
Σε ότι αφορά τα κριτήρια για την ένταξη στο νέο πλαίσιο θα πρέπει:
- Η αντικειµενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ, αν πρόκειται για «καθαρά» στεγαστικό δάνειο.
Αν το δάνειο είναι επαγγελµατικό µε υποθήκη πρώτη κατοικία, τότε η αντικειµενική αξία διαμορφώνεται στις 175.000 ευρώ.
- Το ληξιπρόθεσµο ποσό του δανείου είτε πρόκειται για στεγαστικό είτε για επαγγελµατικό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ. Αν η οφειλή έχει συνοµολογηθεί σε άλλο νόμισμα (πχ σε ελβετικό φράγκο), τότελαμβάνεται υπόψη η ισοτιµία ξένου νοµίσµατος και ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης ώστε να καθοριστεί το µμέγιστο όριο των 130.000 ευρώ
- Το εισόδηµα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 36.000 ευρώ για πενταµελή οικογένεια.
- Το ανώτερο ύψος των καταθέσεων είναι 15.000 ευρώ (μαζί με µμετοχές, οµομόλογα, κοσµήµατα, ράβδοι χρυσού, πολύτιµοι λίθοι).
- Η αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας και των µεταφορικών µέσων (σ.σ.: κότερα, ελικόπτερα κ.λπ.) του δανειολήπτη, του συζύγου και των προστατευόµενων µελών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.
Μέσω της πλατφόρμας θα ενημερώνονται και οι τράπεζες για τα αιτήματα, ώστε στη συνέχεια να είναι σε θέση να προτείνουν τις κατάλληλες ρυθμίσεις στους δανειολήπτες.
- Η προτεινόμενη από την τράπεζα ρύθµιση προβλέπει επιµήκυνση της διάρκειας αποπληρωµής µέχρι 25 έτη, µε την προϋπόθεση ότι η ηλικία του δανειολήπτη δεν θα υπερβαίνει το 80ό έτος. Το επιτόκιο είναι Εuribor τριµήνου συν περιθώριο 2%.
- Η επιδότηση του ∆ηµοσίου διαρκεί όσο και η ρύθµιση, ενώ κάθε χρόνο επανεξετάζονται αυτεπαγγέλτως οι προϋποθέσεις και το ποσό της επιδότησης. Η επιδότηση διακόπτεται αν ο δικαιούχος καθυστερήσει την καταβολή του ποσού που βαρύνει τον ίδιο.
Στην περίπτωση τώρα που η διαδικασία μέσω της πλατφόρμας δεν οδηγήσει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης της «κόκκινης» οφειλής, τότε ο δανειολήπτης μπορεί να καταθέσει αίτημα αναδιάρθρωσης ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου.
Τέλος ο ρόλος της πλατφόρμας επεκτείνεται και στο «ξεκαθάρισμα» των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, προκειμένου να εντοπιστούν και μέσω αυτής της διαδικασίας οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι βρήκαν επί σειρά ετών καταφύγιο στον Κατσέλη, ώστε να βοηθηθούν και τα δικαστήρια στην ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr