ΔΕΗ: «Επιχείρηση-αστραπή» για τη σωτηρία της
Λύση στον γρίφο ψάχνει ο Κωστής Χατζηδάκης, µε την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, την πώληση υδροηλεκτρικών µονάδων ή µεριδίου της θυγατρικής ?Ε??ΗΕ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Με τη μέθοδο «άµεσες και αστραπιαίες λύσεις», οι οποίες αυτήν τη στιγµή µελετώνται ώστε να αποτελέσουν το σχέδιο για την αντιµετώπιση του προβλήµατος ∆ΕΗ, σκοπεύει να κινηθεί ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Τα θέµατα που αποτελούσαν µέχρι σήµερα «ταµπού», όπως η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ, η πώληση υδροηλεκτρικών µονάδων, η πώληση µεριδίου της θυγατρικής ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και η αύξηση των τιµολογίων ρεύµατος, βρίσκονται στο τραπέζι και θα συνεκτιµηθούν ως πιθανές λύσεις στη δύσκολη εξίσωση διάσωσης της επιχείρησης και των εργαζοµένων της. «Εξετάζουµε όλα τα δεδοµένα, χωρίς να αποκλείουµε a priori κάποια λύση που ίσως έδινε διέξοδο.
Αυτό, όµως, δεν σηµαίνει ότι έχουµε αποφασίσει να προχωρήσουµε στην τάδε ή τη δείνα κίνηση» αναφέρει στην «Ηµερησία» αρµόδιος κυβερνητικός παράγοντας. Το γεγονός, όµως, ότι τέτοιες «ιδέες» βρίσκονται πάνω στο τραπέζι είναι αρκετό για να πυροδοτήσει συνδικαλιστικές και πολιτικές αντιδράσεις, µε την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση διεκτραγωδεί σε υψηλούς τόνους την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΗ για να προχωρήσει στην πώληση «φιλέτων» της. Σε κάθε περίπτωση, αυτήν τη στιγµή γίνεται καταγραφή των δεδοµένων γύρω από την εταιρεία, καθώς το σχέδιο που είχε παρουσιάσει η Νέα ∆ηµοκρατία ως αντιπολίτευση για τη ∆ΕΗ ενδέχεται να χρειάζεται αλλαγές και τροποποιήσεις αφού η θέση της εταιρείας έχει επιβαρυνθεί.
Ως προς το χρονοδιάγραµµα των επόµενων κινήσεων, σε πρώτο πλάνο µπαίνει πλέον η επιλογή της νέας διοίκησης, η οποία πρέπει να θεωρείται θέµα ηµερών. Θα ακολουθήσουν άµεσα µέτρα διάσωσης και βελτίωσης της οικονοµικής θέσης της εταιρείας µέχρι το τέλος του 2019, ενώ η υπόθεση του στρατηγικού επενδυτή τοποθετείται χρονικά έναν χρόνο µετά, το 2020. Σε σχέση µε τη διάσωση και την εξυγίανση της επιχείρησης υπάρχουν οι γενικοί άξονες που έχουν διαµορφωθεί από το business plan που έχει εκπονήσει η McKinsey, αν και µε δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόµενο ακόµα και για νέο, εµπλουτισµένο σχέδιο. Τα πρώτα µέτρα για τη ∆ΕΗ θα αφορούν την αποκατάσταση της ρευστότητας της επιχείρησης και την εξασφάλιση γρήγορων εσόδων που θα επιτρέψουν να αντιστραφεί βραχυπρόθεσµα η αρνητική πορεία των οικονοµικών µεγεθών. Εκτιµάται ότι άµεσα µπορούν να υπάρξουν ικανές εισροές τόσο από τις τράπεζες, µέσω της επιτάχυνσης του σχεδίου τιτλοποίησης υφιστάµενων οφειλών πελατών, όσο και από το δηµόσιο ταµείο, από τις εκκρεµείς οφειλές του κράτους προς τη ∆ΕΗ και από την καταβολή παλαιών τελών Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Ο ακριβής προσδιορισµός των µεγεθών βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο µε βάση την πρώτη εικόνα, αλλά και τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης της ΔΕΗ, εάν προχωρήσουν οι συγκεκριµένες κινήσεις δεν θα υπάρχει πρόβληµα τουλάχιστον για το 2019. Σε κάθε περίπτωση πολλά θα εξαρτηθούν από την εικόνα των θεµελιωδών µεγεθών. Ειδικά, σε ό,τι αφορά την πιθανότητα αύξησης των τιµολογίων ρεύµατος, ο κ. Χατζηδάκης εµφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτικός. Στις δηµόσιες παρεµβάσεις του αναφέρει ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να τα αυξήσει. Αντίθετα, θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο και κάθε δυνατότητα για να µην αυξηθούν.
Σε ό,τι αφορά τη µεσοπρόθεσµη εξυγίανση της εταιρείας, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγµα που δίνει η υπόθεση της λιγνιτικής αποεπένδυσης: Μέσα σε λίγους µήνες επετεύχθη στις µονάδες που βγήκαν προς πώληση σηµαντική µείωση του λειτουργικού και µισθολογικού κόστους, έγινε αναδιαπραγµάτευση συµβάσεων µε προµηθευτές και εργολάβους, και µειώθηκαν δραστικά τα κοστολόγια. Αυτό το µοντέλο µπορεί να υιοθετηθεί και για τη λειτουργία του συνόλου των µονάδων της ∆ΕΗ, όπως υποστηρίζουν στην οδό Χαλκοκονδύλη.
Τα τρία βασικά προαπαιτούµενα και ο άνθρωπος-κλειδί
Οι κινήσεις του ΥΠΕΝ σχετικά µε τη ∆ΕΗ θα γίνουν, όπως είναι προφανές, σε γνώση και συνεργασία της Κοµισιόν και των θεσµών. Οι επαφές ξεκίνησαν αυτή την εβδοµάδα, µετά το ναυάγιο, για δεύτερη φορά, του διαγωνισµού για την πώληση των δύο λιγνιτικών «πακέτων» Μεγαλόπολης και Μελίτης. Επιδίωξη είναι να υπάρξει µια συνολική διαπραγµάτευση της ελληνικής κυβέρνησης µε την Κοµισιόν η οποία θα αφορά την εν γένει πολιτική που θα ακολουθηθεί στο εξής για τη δοµή και τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισµού στη χώρα µας, αλλά και για τη θέση της ∆ΕΗ µέσα σε αυτή.
Ο ρόλος του Γεράσιµου Θωµά, υψηλόβαθµου στελέχους της Κοµισιόν µέχρι πριν από λίγες µέρες και υφυπουργού Ενέργειας πλέον, αναµένεται να είναι καθοριστικός. Τα τρία βασικά «προαπαιτούµενα» που πρέπει να καλύπτει η όποια λύση είναι:
Πρώτον, η τήρηση των αποφάσεων του ∆ικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά αποθέµατα της χώρας. Πρόκειται για αποφάσεις που δεν έχουν σήµερα τη σηµασία την οποία είχαν παλαιότερα, δεδοµένου ότι η λιγνιτική παραγωγή δεν είναι πλέον προνοµιακή. Αντίθετα, αποτελεί µάλλον βαρίδι.
∆εύτερον, η τήρηση των δεσµεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα µέσω της συµφωνίας µε τους θεσµούς, σύµφωνα µε τις οποίες η ∆ΕΗ µέχρι το τέλος του έτους πρέπει να µειώσει το µερίδιό της στη λιανική ρεύµατος και να φτάσει κάτω από το 50%. Σήµερα η ∆ΕΗ έχει το 73,5% της αγοράς, πράγµα που σηµαίνει ότι θα υποχρεωθεί σε αύξηση του ρεύµατος το οποίο εκχωρεί στους ανταγωνιστές της µέσω των δηµοπρασιών NOME. Η επισκόπηση των αποτελεσµάτων που είχαν τα NOME έχει προγραµµατιστεί για τον Σεπτέµβριο, ωστόσο όσα έχουν, εν τω µεταξύ, προκύψει δείχνουν ότι τα όρια αποτελεσµατικότητας του «εργαλείου» αυτού έχουν εξαντληθεί.
Τρίτον, η δηµιουργία προϋποθέσεων υγιούς και ισχυρού ανταγωνισµού στην ηλεκτρική αγορά. Εδώ τίθεται ως θέµα η πρόσβαση τρίτων παικτών στο υδροηλεκτρικό δυναµικό που σήµερα αξιοποιεί η ∆ΕΗ. Ας σηµειωθεί ότι υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα της Κοµισιόν για τον τρόπο διαχείρισης των «νερών» από τη ∆ΕΗ, τα ευρήµατα της οποίας έχουν µέχρι σήµερα κρατηθεί σαν επτασφράγιστο µυστικό. Ας σηµειωθεί, επίσης, ότι τα υδροηλεκτρικά θεωρούνται περιουσιακά στοιχεία υψηλής αξίας για τη ∆ΕΗ και συνεπώς ικανά να συµµετάσχουν σε µια πιθανή λύση των οικονοµικών προβληµάτων της επιχείρησης.
Για ξεπούλημα της ΔΕΗ μιλούν ΣΥΡΙΖΑ και ΓΕΝΟΠ
Την άποψη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την παράδοση των υδροηλεκτρικών µονάδων της ΔΕΗ στους ιδιώτες, καθώς και ότι επιχειρεί να υλοποιήσει έναν παρωχηµένο και καταστροφικό για την επιχείρηση σχεδιασµό, εκφράζουν τόσο η ΓΕΝΟΠ ∆ΕΗ όσο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας των εργαζοµένων Γιώργος Αδαµίδης κάνει λόγο για σκοπιµότητες εκ µέρους της κυβέρνησης προκειµένου να απαξιωθεί η ΔΕΗ στη συνείδηση του ελληνικού λαού, ώστε να είναι πιο εύκολη η πώλησή της, σηµειώνοντας πως στο παρελθόν ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, είχε πράξει ακριβώς το ίδιο µε την Ολυµπιακή. Από την πλευρά του, ο γραµµατέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, µιλώντας στη δηµόσια τηλεόραση, ανέφερε ότι επιχειρείται έπειτα από χρόνια να εφαρµοστεί «ένα σχέδιο το οποίο θα είναι καταστροφικό για τον χώρο της ενέργειας και για τη ∆ΕΗ.
Ενα σχέδιο που έχει ξεπεραστεί από τα πράγµατα. Αυτό που γίνεται αυτήν τη στιγµή είναι προσπάθεια απαξίωσης για να δοθούν τα υδροηλεκτρικά της ∆EH σε συγκεκριµένα οικονοµικά συµφέροντα». Οπως αναφέρει ο κ. Σκουρλέτης, «η εταιρεία έχει πολλά προβλήµατα λόγω της υπερχρέωσης ύψους 5 δισ. ευρώ που υπέστη επί των κυβερνήσεων Νέας ∆ηµοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Επί των ηµερών µας αυτή µειώθηκε κατά 25% µε 30%. Τα πράγµατα έχουν µπει σε µια σειρά. Τώρα επιχειρείται να δοθούν τα φιλέτα της εταιρείας, τα υδροηλεκτρικά, κοψοχρονιά, διότι υπάρχει ένας νεοφιλελεύθερος δογµατισµός που ορίζει ότι αυτά πρέπει να πάνε στους ιδιώτες».
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr