Εκρηξη φοροδιαφυγής στη Βόρεια Ελλάδα
Αυξήθηκαν κατά 65% οι φορολογικές παραβάσεις σε σχέση µε το αντίστοιχο χρονικό διάστηµα της περσινής χρονιάς, σύµφωνα µε στοιχεία της ΥΕ??Ε που διενεργεί ελέγχους σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Οι φορολογικές παραβάσεις στη Βόρεια Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 65% το πρώτο δεκάµηνο του 2018 σε σχέση µε το αντίστοιχο χρονικό διάστηµα της περσινής χρονιάς, σύµφωνα µε στοιχεία της Υπηρεσίας Ερευνών και ∆ιασφάλισης ∆ηµοσίων Εσόδων Θεσσαλονίκης (ΥΕ∆∆Ε).
Είναι χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ότι απέκρυψαν εισοδήµατα οι 6 στις 10 επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα που ελέγχθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα. Η ΥΕ∆∆Ε Θεσσαλονίκης αποτελεί υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε) που έχει χωρική αρµοδιότητα σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία.
Συνολικά 17.722 παραβάσεις βεβαιώθηκαν από τον Ιανουάριο έως τις 30 Οκτωβρίου, ενώ, αντίστοιχα, το πρώτο δεκάµηνο του 2017 είχαν βεβαιωθεί 10.734, σηµειώνοντας αύξηση 65,1%. Κατά σχεδόν 49% αυξήθηκαν οι έλεγχοι της ΥΕ∆∆Ε, αφού πραγµατοποιήθηκαν 5.265 και 3.535, αντίστοιχα, τα δύο χρονικά διαστήµατα, ενώ σηµειώθηκε αύξηση της τάξεως του 61% και στους παραβάτες, καθώς έγιναν 3.268 από 2.029 που ήταν το συγκρινόµενο διάστηµα της περσινής χρονιάς.
Μέχρι σήµερα προκύπτει ότι η παραβατικότητα των ελεγχόµενων ανήλθε σε ποσοστό 62%, σηµειώνοντας αύξηση κατά 8% σε σχέση µε το περσινό 57,4%. Σχεδόν το 90% των παραβάσεων αφορά «µη έκδοση ή ανακριβή έκδοση αποδείξεων» µε συνολικά 17.357 περιπτώσεις το πρώτο δεκάµηνο του 2018 και 10.693 το αντίστοιχο χρονικό διάστηµα του 2017 (αύξηση σχεδόν 8%). Οι υπόλοιπες παραβάσεις σχετίζονται µε έκδοση εικονικών και πλαστών παραστατικών.
Το «Έθνος» παρουσιάζει κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές υποθέσεις που αποκάλυψε η ΥΕ∆∆Ε Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Μάρκοβιτς, εντός του 2018. Οι έλεγχοι πραγµατοποιήθηκαν σε βάθος πενταετίας, καθώς µε την παρέλευση του συγκεκριµένου χρονικού διαστήµατος παραγράφονται οι φορολογικές παραβάσεις και δεν µπορούν να επιβληθούν κυρώσεις στους παραβάτες.
Συγκεκριµένα, από τις έρευνες προέκυψε ότι:
- Γιατρός στη Θεσσαλονίκη απέκρυψε εισόδηµα 1,2 εκατ. ευρώ για το έτος 2012.
- Από το άνοιγµα τραπεζικών λογαριασµών διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή που φέρεται ότι διέπραξε µέλος διοικητικού συµβουλίου, σε εταιρεία της Βέροιας, καθώς η περιουσία του αυξήθηκε αδικαιολόγητα κατά 562.000 ευρώ, ενώ ο έλεγχος συνεχίζεται για τα επόµενα έτη.
- Υστερα από τον φορολογικό έλεγχο και την επεξεργασία των φορολογικών και ηλεκτρονικών αρχείων σε Κέντρο Αισθητικής της Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή ύψους περίπου 370.000 ευρώ.
- Γραφείο τελετών της Θεσσαλονίκης που φέρεται ότι «έθαψε» 2,3 εκατ. ευρώ µέχρι το 2011, ύστερα από κατάσχεση και επεξεργασία των φορολογικών στοιχείων του για το έτος 2012 προέκυψε ότι δεν δήλωσε και άλλα εισοδήµατα άνω των 700.000 ευρώ. Toυ επιβλήθηκε επιπλέον πρόστιµο 154.000 ευρώ, ενώ ο έλεγχος συνεχίζεται για τα επόµενα έτη.
- Αντίστοιχα, σε γραφείο τελετών της Καβάλας για τα έτη 2012-2018 η φοροδιαφυγή οδήγησε σε επιβολή συµπληρωµατικών φόρων και προστίµων ύψους 107.000 ευρώ. • Για κοσµηµατοπώλη της Θεσσαλονίκης, µετά το άνοιγµα των τραπεζικών λογαριασµών του για το έτος 2012, διαπιστώθηκε αύξηση περιουσίας κατά 193.000 ευρώ. Ο έλεγχος συνεχίζεται για τα επόµενα έτη.
- Ύστερα από καταγγελία πραγµατοποιήθηκε έλεγχος σε συνταξιούχο στη Θεσσαλονίκη και διαπιστώθηκε ότι απέκρυψε εισόδηµα ύψους 99.000 ευρώ.
Όπως προκύπτει από τα επίσηµα στοιχεία, η ΥΕ∆∆Ε Θεσσαλονίκης πραγµατοποιεί το 1/3 των ελέγχων σε πανελλαδικό επίπεδο, έχοντας ποσοστό 34,7% το πρώτο δεκάµηνο του 2018 και 31,4 % το αντίστοιχο χρονικό διάστηµα του 2017. Είναι µία από τις τέσσερις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε), µαζί µε τις αντίστοιχες υπηρεσίες που εδρεύουν σε Αττική, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης, οι οποίες είναι επιφορτισµένες µε την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης σε όλη την Ελλάδα, από το 2016.
Επίσης στην ΑΑ∆Ε, εκτός από τις ΥΕ∆∆Ε, υπάγονται οι Εφορίες, τα Τελωνεία και οι λοιπές ελεγκτικές υπηρεσίες που πραγµατοποιούν φορολογικούς ελέγχους, στοχεύοντας: Στην καταπολέµηση της φοροδιαφυγής και στη διασφάλιση των δηµοσίων εσόδων. Στη διαµόρφωση κλίµατος υγιούς ανταγωνισµού, ισότιµων όρων ανάπτυξης, επιχειρηµατικής δραστηριότητας και εµπορικών λειτουργιών. Στην εµπέδωση κουλτούρας φορολογικής συµµόρφωσης µέσω συνδυαστικών πολιτικών αποτροπής και εφαρµογής κριτηρίων διαδικαστικής δικαιοσύνης.
Αμπελόκηποι: Ταυτοποιήθηκε η γυναίκα που τραυματίστηκε στην έκρηξη - Είναι γνωστή στην αντιτρομοκρατική
Μάχη με τις λάσπες δίνουν τα σωστικά συνεργεία μετά τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια - Δεκάδες οι αγνοούμενοι
Νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος: Σε ισχύ από σήμερα το χειμερινό ωράριο - Δείτε ποιες ώρες
Αστρονομικό πρόστιμο από τη Ρωσία στη Google: Μεγαλύτερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr