Rebrain Greece: Μισθός 3.000 ευρώ το μήνα για 500 επιστήμονες του εξωτερικού
Πέντε συν ένα πιλοτικά προγράμματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας και την ανάσχεση του Brain Drain παρουσίασε τη Δευτέρα το υπουργείο Εργασίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα για τον επαναπατρισμό σε πρώτη φάση τουλάχιστον 500 Ελλήνων εργαζομένων του εξωτερικού με υψηλού επιπέδου ειδίκευση και διεθνή επιστημονική και επαγγελματική εμπειρία βρίσκεται στην «καρδιά» του διεπιστημονικού εγχειρήματος «Rebrain Greece». Το πρόγραμμα προβλέπει ελάχιστη αμοιβή 3.000 ευρώ το μήνα για τους επιστήμονες που θα αφήσουν την θέση τους στο εξωτερικό και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Στόχος είναι να διασυνδεθεί ευθέως η Ελλάδα με τους Έλληνες της διασποράς, που διαπρέπουν, διακρίνονται και σταδιοδρομούν στο διεθνές περιβάλλον. Το 70% της αμοιβής, δηλαδή τα 2.000 ευρώ θα καλύπτονται από το πρόγραμμα με χρηματοδότηση της επιχείρησης. Η γενναία αυτή επιδότηση θα έχει διάρκεια ένα χρόνο, ενώ το πρόγραμμα ενσωματώνει υποχρέωση διατήρησης του εργαζόμενου με την ίδια αμοιβή για άλλους 12 μήνες τουλάχιστον.
Το πιλοτικό πρόγραμμα ονομάζεται «Ελλάδα ξανά» και παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, στο συνέδριο του Rebrain Greece που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου. Το «Ελλάδα ξανά» στοχεύει στον επαναπατρισμό επιστημόνων υψηλού μορφωτικού επιπέδου, κατόχων τουλάχιστον μεταπτυχιακού τίτλου, ηλικίας 28-40 ετών, προκειμένου να εργαστούν ως πρόσθετο προσωπικό σε επιχειρήσεις δραστηριοποιούμενες στην Ελλάδα, με βάση τις εξειδικευμένες ανάγκες με έμφαση στους τομείς των νέων επαυξημένων τεχνολογιών, όπου παρατηρείται σχετική έλλειψη.
Άμεσα θα ανοίξει στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη «Ειδική Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος» για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. «Καλώ τις επιχειρήσεις να συμπληρώσουν την φόρμα, ώστε το υπουργείο να καταγράψει τις ζητούμενες από τις επιχειρήσεις ειδικότητες που θεωρούνται κρίσιμες για την ανάταξη του παραγωγικού μοντέλου», διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο «Ελλάδα ξανά» θα αναγνωριστούν με ειδική διαδικασία ως πρωτοπόροι –πρεσβευτές υψηλής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. «Η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της και την ανταγωνιστικότητα της, μέσω των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας πολιτικής, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, με τη συμβολή και τη δύναμη των Ελλήνων της ομογένειας», σημείωσε ο κ. Βρούτσης. Η δράση αυτή εναρμονίζεται με το θεσμικά κατοχυρωμένο πλέον δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν.
Η διεπιστημονική πρωτοβουλία «Rebrain Greece - Τεχνολογικός Μετασχηματισμός της Αγοράς Εργασίας» δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και συγκεκριμένα από την Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων υπό τον κ. Κωνσταντίνο Αγραπιδά, με την συνδρομή αξιόλογων στελεχών από δημόσιους φορείς, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα.
Μετά από μήνες δουλειάς και εντατικής προεργασίας στο… παρασκήνιο το Rebrain Greece, στο οποίο μετέχουν στελέχη από διάφορα εμπλεκόμενα υπουργεία, από ερευνητικά Ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων κ.α. μετασχηματίζεται σε ΝΠΙΔ μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που θα παρέχει τεχνική βοήθεια και θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα στους τομείς παρακολούθησης και ανάλυσης της αγοράς εργασίας και σχεδιασμού ενεργητικών πολιτικών. Στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα Κέντρο Συλλογικής Τεχνογνωσίας για την Αγορά Εργασίας. Από το συνδυασμό των εξαιρετικά αναλυτικών στοιχείων του Μηχανισμού Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας μαζί με την συλλογική τεχνογνωσία που δημιουργεί το Rebrain προκύπτουν «σούπερ» επιστημονικά εργαλεία ανάλυσης και παρακολούθησης της αγοράς εργασίας, όπως επίσης σχεδιασμού ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα.
Στο ίδιο πλαίσιο αναπτύσσεται η πλατφόρμα Rebrain Greece CoLab στην οποία θα δημιουργηθεί ψηφιακό μητρώο καταγραφής των Ελλήνων του εξωτερικού και θα ενσωματωθούν δεδομένα καταγραφής των αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων. Στην ηλεκτρονική αυτή τράπεζα θα ενσωματωθούν τα δεδομένα που θα προκύψουν από το πιλοτικό πρόγραμμα «Ελλάδα Ξανά» ενώ θα δημιουργηθεί εκεί το πρώτο ψηφιακό μητρώο καταγραφής των Ελλήνων του Εξωτερικού που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Στο ίδιο εγχείρημα εντάσσεται και το 1ο Σχέδιο Δράσης Ευφυών Πολιτικών για την Αγορά Εργασίας, το οποίο περιλαμβάνει έξυπνες δράσεις στοχευμένων δημόσιων πολιτικών, αξιοποιώντας την τεχνολογία ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων (big data analytics) και τις αρχές τις συλλογικής νοημοσύνης. Αναλυτικά :
- Προηγμένες δεξιότητες για γυναίκες (Advanced skills 4 women). Στην πιλοτική του φάση, η δράση αναφέρεται στη δημιουργία ενός προγράμματος χρηματοδότησης 100 άνεργων γυναικών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έως 39 ετών υψηλών προσόντων, για την εκπαίδευση και την απασχόλησή τους σε επιστημονικούς φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα (πχ EIEAΔ, EKKE, EOKE, IOBE, ΤτΕ, Ερευνητικά Ινστιτούτα Κοινωνικών Εταίρων, ΚτΠ, κλπ), πανεπιστήμια, επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και Ανεξάρτητες Αρχές (πχ ΑΑΔΕ, Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας), σε ευρωπαϊκούς ερευνητικούς οργανισμούς στην Ελλάδα (πχ CEDEFOP/EUROFOUND), στο πεδίο των advanced data analytics και open data management. Το πρόγραμμα που είναι ώριμο ώστε να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια προβλέπει 2 μήνες εκπαίδευση και 7 μήνες απασχόληση. Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα παρέχεται ψηφιακή πιστοποίηση επιπέδου EQM 5-6 και ψηφιακό πιστοποιητικό.
- Ψηφιακή επιχειρηματικότητα στη γεωργία (agrodigital entrepreneurship). Η δράση περιλαμβάνει εκπαίδευση και κατάρτιση 200 ανέργων έως 29 ετών αποφοίτων Γβάθμιας εκπαίδευσης με γνωστικό αντικείμενο γεωπόνοι, περιβαλλοντολόγοι, δασολόγοι κ.α. όπως επίσης χρηματοδότηση για δημιουργία startup επιχειρήσεων. Στόχος της δράσης είναι η απόκτηση υψηλών δεξιοτήτων, ώστε οι άνεργοι απόφοιτοι να είναι σε θέση να δημιουργήσουν τις δικές τους online επιχειρήσεις εμπορίου και προώθησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Η χρηματοδότηση για το e-business προβλέπεται να γίνει σπαστά σε 2 έτη. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.950 εκ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως κάθε καταρτιζόμενος θα επιδοτηθεί με περίπου 10.000 ευρώ για να δημιουργήσει την δική του online επιχείρηση. Αρκεί να αναφερθεί πως στον ΟΑΕΔ υπάρχουν 3.508 άνεργοι που δηλώνουν πως προσδοκούν να απασχοληθούν ως γεωπόνοι ή στον αγροτοδιατροφικό τομέα.
- Εκπαίδευση και εργασία στην «κυκλική οικονομία» (DIG_CIRCULAR). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης 200 ανέργων σε τεχνολογίες εξοικονόμησης πόρων και περιβαλλοντικών τεχνικών, που απευθύνεται σε άνεργους απόφοιτους των ΙΕΚ, απόφοιτους των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) και σε όσους προέρχονται από τεχνικά επαγγέλματα. Περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση έναν μήνα σε σχετικά γνωστικά πεδία και 12 μήνες on the job training εργασία με 8 ώρες/ημέρα σε εταιρείες του κλάδου κυκλικής οικονομίας (ανακύκλωση προϊόντων διαφόρων βιομηχανικών κλάδων, εταιρείες waste management, εταιρείες βιολογικών καθαρισμών, εταιρείες αποσυναρμολόγησης υλικών, εταιρείες μετατροπής απορριμμάτων σε καύσιμη ύλη, εταιρείες ΑΠΕ, κλπ).
- Εκπαίδευση νέων ανέργων σε θέματα τεχνολογίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η εν λόγω δράση στοχεύει στην αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων 4.000 νέων ανέργων, ηλικίας 18-29 ετών, αφενός μεν για την υποστήριξή τους κατά την ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας αφετέρου δε για να κατανοήσουν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΠΜΕ & ΜΜΕ). Το πρόγραμμα θα συνδεθεί με το πρόγραμμα που «τρέχει» από το υπουργείο Ανάπτυξης για 60 open malls – Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου (ΑΚΕ) σε 60 πόλεις της Ελλάδας με την συνεργασία Δήμων και Εμπορικών Συλλόγων. Σε κάθε ένα από τα ανοιχτά εμπορικά κέντρα συμμετέχουν τουλάχιστον 50 επιχειρήσεις, πράγμα που σημαίνει πως τουλάχιστον 3.000 επιχειρήσεις θα απορροφήσουν τους ανέργους που θα καταρτιστούν από το πρόγραμμα του Rebrain Greece με στόχο την υιοθέτηση της σύγχρονης τεχνολογίας στην επιχειρηματική στρατηγική τους, αλλά και την καθημερινή λειτουργία τους.
- Δράση για την αναβάθμιση δεξιοτήτων χειριστών μηχανημάτων. Σκοπός της δράσης είναι ο σχεδιασμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων κατάρτισης των εργαζομένων που εντάσσονται στα επαγγελματικά προφίλ των χειριστών μηχανημάτων, για την αναβάθμιση, καθώς και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Η σημασία αυτού του προγράμματος έγκειται στο γεγονός ότι αφορά μία επαγγελματική κατηγορία, η οποία, μαζί με τους φορτοεκφορτωτές, απαριθμεί περί τα 128.000 άτομα, ενώ παράλληλα ενισχύεται ο πυλώνας της υγείας και ασφάλειας.
Για τα πιλοτικά προγράμματα δημιουργείται ατομικός εκπαιδευτικός «φορητός» λογαριασμός των ωφελουμένων με καταμέτρηση εκπαιδευτικών πόντων (1 πόντος/ημέρα). Ο λογαριασμός θα τηρείται σε ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων διά βίου εκπαίδευσης. Βάσει αυτού του μητρώου, θα πριμοδοτούνται σε μελλοντικά προγράμματα εκπαίδευσης ή απασχόλησης οι μελλοντικοί υποψήφιοι συμμετέχοντες (σε όλες τις διαδικασίες). Η καταμέτρηση πόντων θα υπολογίζεται: α) σε αιτήσεις συναφών προγραμμάτων και β) σε όμοιες κατηγορίες προγραμμάτων (πόντοι από πρόγραμμα πιλότο σε πρόγραμμα πιλότο και από την 1 Ιανουαρίου 2020 σε όλα τα προγράμματα). Παράλληλα, συστήνεται ηλεκτρονική εφαρμογή δεικτών αξιολόγησης στο τέλος κάθε μήνα με συμμετοχή εκπαιδευτών και ωφελουμένων.
Τι είναι η ομάδα ReBrain Greece
Η ομάδα ReBrain Greece ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 με πρωτοβουλία στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας υπό τον κ. Κωνσταντίνο Αγραπιδά, με κύριο στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαρροής εξειδικευμένου και υψηλών ακαδημαϊκών προσόντων εργατικού δυναμικού προς άλλες χώρες. Γρήγορα, όμως, εξελίχθηκε σε μία διυπουργική και διεπιστημονική ομάδα τεχνογνωσίας επί θεματικών που άπτονται του φαινομένου. Η ομάδα αποτελείται από υπηρεσιακά στελέχη με τεχνοκρατική πληρότητα από διαφορετικά υπουργεία, ερευνητικά ινστιτούτα (ΕΙΕΑΔ, ΕΚΚΕ), τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), καθώς και από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν διακριθεί για την ψηφιακή πρόοδό τους και την εκπαιδευτική τους αποδοτικότητα σε νέους ανθρώπους σε διαστάσεις της ψηφιακής τεχνολογίας.
Δείτε και το ρεπορτάζ του open tv
Συναγερμός για ρωγμές και φθορές σε σιδηροτροχιές του μετρό: Συρμοί κινούνται με μειωμένη ταχύτητα
Αμπελόκηποι: Άρωμα τρομοκρατίας πίσω από την έκρηξη – Τα σενάρια που εξετάζονται και τα στοιχεία
Ξεκινούν από σήμερα οι νέες εφημερίες στα νοσοκομεία της Αττικής – Οι αλλαγές και οι αντιδράσεις
Ποιες θέσεις του αεροπλάνου να διαλέξετε για μια ξεκούραστη πτήση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr