Φοροδιαφυγή: Στις «δαγκάνες» της Εφορίας τα αδήλωτα εισοδήµατα εξωτερικού
Με τη δηµιουργία ηλεκτρονικής υποδοµής καταχώρισης καταθέσεων και µε µπαράζ ελέγχων στο 10% των Ελλήνων επενδυτών εκτός συνόρων, η ΑΑΔΕ βάζει στο µικροσκόπιο όσους «ξέχασαν» να δηλώσουν τα έσοδά τους, ενώ περνά από κόσκινο τα κέρδη από Airbnb🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Νέες κινήσεις στο µέτωπο της φοροδιαφυγής ετοιµάζει το υπουργείο Οικονοµικών, µε αιχµή την αποκάλυψη εισοδηµάτων Ελλήνων στο εξωτερικό. Με στόχο να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα µέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης που φέρνει η καταπολέµηση της φοροδιαφυγής, εντός του 2020 θα ξεδιπλωθούν παρεµβάσεις αποκάλυψης αδήλωτων εισοδηµάτων και απόκρυψης περιουσίας.
Στον σχεδιασµό της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων για το 2020, που έχει συµφωνηθεί µε το υπουργείο Οικονοµικών, προβλέπεται η θέσπιση συγκεκριµένων διαδικασιών ελέγχου και πίεσης προς τους φορολογούµενους που έχουν εισοδήµατα στο εξωτερικό και δεν τα δηλώνουν.
Η συμφωνία του ΟΟΣΑ
Συγκεκριµένα, εντός του 2020 έρχεται η δηµιουργία ηλεκτρονικής υποδοµής καταχώρισης στοιχείων εισοδηµάτων και καταθέσεων στο εξωτερικό από φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας. Στην Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων έχουν παρασχεθεί σχετικά στοιχεία στο πλαίσιο συµφωνίας ανταλλαγής πληροφοριών του ΟΟΣΑ.
Στη συµφωνία συµµετέχουν περισσότερες από 100 χώρες και ο όγκος των δεδοµένων που έχει παραδοθεί στη φορολογική διοίκηση είναι τεράστιος. Με την ηλεκτρονική εφαρµογή οι σχετικές πληροφορίες πρόκειται να κωδικοποιηθούν ανά Αριθµό Φορολογικού Μητρώου, προκειµένου στη συνέχεια να αποτελέσουν τη βάση για τη διενέργεια ελέγχων.
Στα στοιχεία που έχουν δοθεί στην ΑΑ∆Ε, στο πλαίσιο της συµφωνίας του ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή πληροφοριών, περιλαµβάνονται:
- Λογαριασµοί θεµατοφυλακής (µετοχές, οµόλογα, αµοιβαία κεφάλαια).
- Καταθετικοί λογαριασµοί.
- Ασφαλιστήρια συµβόλαια µε αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συµβόλαια προσόδων.
- Ακαθάριστα ποσά τόκων, µερισµάτων και λοιπών εισοδηµάτων σε σχέση µε τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον ∆ηλωτέο Λογαριασµό.
- Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηµατοοικονοµικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον ∆ηλωτέο Λογαριασµό κατά το έτος αναφοράς
Η δεύτερη κίνηση που ετοιµάζει η φορολογική διοίκηση είναι η πραγµατοποίηση ελέγχων στο 10% των Ελλήνων καταθετών και επενδυτών του εξωτερικού. Ουσιαστικά αυτό που θα γίνει θα είναι η διασταύρωση των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλουν στην Ελλάδα µε τα στοιχεία των εισοδηµάτων και των επενδύσεων που διαθέτουν στο εξωτερικό και έχουν έρθει σε γνώση των φορολογικών Αρχών.
Υπενθυµίζεται ότι, σύµφωνα µε την ελληνική φορολογική νοµοθεσία, οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας είναι υποχρεωµένοι να δηλώνουν στη χώρα µας το σύνολο του παγκόσµιου εισοδήµατός τους, δηλαδή κάθε ευρώ εισοδήµατος που αποκοµίζουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από τη φορολόγηση εξαιρούνται µόνο εισοδήµατα από χώρες µε τις οποίες η Ελλάδα έχει υπογράψει σύµβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης.
Εκτός από τα παραπάνω η φορολογική διοίκηση οργανώνει και την κίνηση µατ για τους φορολογούµενους που έχουν εισόδηµα από βραχυχρόνια µίσθωση ακινήτων, τύπου Airbnb αλλά δεν το δηλώνουν. Στον σχεδιασµό της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων για το 2020 προβλέπεται η λήψη πληροφοριών εισοδηµάτων από τις σχετικές διαδικτυακές πλατφόρµες. Πώς θα γίνει αυτό;
Η επίμαχη διάταξη
Στη φορολογική δήλωση (Ε1) και στην αναλυτική κατάσταση µισθωµάτων (Ε2) σχεδιάζεται να αναρτηθούν και τα στοιχεία από το εισόδηµα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από τη βραχυχρόνια µίσθωση κατοικιών.
Για να γίνει αυτό, στο τελευταίο φορολογικό νοµοσχέδιο πέρασε διάταξη µε την οποία η φορολογική διοίκηση υποχρεώνει τις σχετικές ηλεκτρονικές πλατφόρµες να της παραδώσουν τα στοιχεία των πληρωµών που έχουν κάνει σε φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας.
ία των σχετικών πλατφορµών θα διακοπεί στην Ελλάδα µε «µαύρο» που θα πέσει στο Ιντερνετ κατόπιν εντολής της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων προς τους παρόχους υπηρεσιών πρόσβασης στο ∆ιαδίκτυο.
Οι ιδιοκτήτες που θα εµφανιστούν να έχουν λάβει πληρωµές από τις πλατφόρµες και δεν δηλώσουν τα σχετικά ποσά θα είναι υποψήφιοι για φορολογικό έλεγχο. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι το υπουργείο Οικονοµικών έχει προϋπολογίσει για φέτος αύξηση των φορολογικών εσόδων πάνω από 500 εκατοµµύρια ευρώ µέσω της καταπολέµησης της φοροδιαφυγής.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ανάρτηση στη φορολογική δήλωση πρόσθετων δεδοµένων αλλά και η αύξηση στο 30% του εισοδήµατος των ελάχιστων απαιτούµενων δαπανών των φορολογουµένων µε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr