Αντηλιακό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την έκθεση στον ήλιο
Είναι ο απαραίτητος σύμμαχος μικρών και μεγάλων καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Χωρίς αυτό το δέρμα μας είναι απροστάτευτο και εκτεθειμένο, μια και η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει σε αυτό από μελαγχρωματικές βλάβες έως και φωτογήρανση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Γνωρίζουμε όμως τα πάντα γύρω από τη χρήση του αντηλιακού; Ξέρουμε ποια είναι η κατάλληλη ώρα εφαρμογής του; Υπάρχει ιδανικό αντηλιακό; Ορισμένοι τύποι δέρματος χρειάζονται υψηλότερους δείκτες προστασίας; Για τα παιδιά πρέπει να αγοράζουμε ειδικό αντηλιακό; Σύμφωνα με τον δερματολόγο και διδάκτορα Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλέξανδρο Μπαλαμώτη, η βάση του αντηλιακού θα πρέπει να είναι ανάλογη με τον τύπο του δέρματος. «Τα λιπαρά δέρματα», σύμφωνα με τον δερματολόγο, «χρειάζονται γαλακτώματα, spray, gel ή λοσιόν, ενώ τα ξηρά δέρματα χρειάζονται κρέμες και λάδια».
Σε ό,τι αφορά τον δείκτη προστασίας που αναγράφεται σε ένα αντηλιακό, αυτός είναι ένας αριθμός που δείχνει πόση περισσότερη ώρα μπορεί να εκτεθεί κάποιος στον ήλιο χρησιμοποιώντας το αντηλιακό που τον αναγράφει, σε σχέση με τον χρόνο που θα μπορούσε να εκτεθεί χωρίς τη χρήση του αντηλιακού. «Αν π.χ. ένα αντηλιακό έχει δείκτη προστασίας 10, αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο που θα μπορούσε να εκτεθεί στον ήλιο χωρίς αντηλιακό για 15 λεπτά χωρίς να κοκκινίσει, με αυτό το αντηλιακό μπορεί να εκτεθεί για 10×15=150 λεπτά. Ύστερα από αυτό το διάστημα το αντηλιακό δεν προστατεύει και πρέπει να ανανεώνεται» συμβουλεύει ο κ. Μπαλαμώτης, απαντώντας παράλληλα και σε πέντε ερωτήματα για τη σωστή χρήση του αντηλιακού.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ιδανικού αντηλιακού;
Θα πρέπει να διαθέτει φίλτρα ευρείας απορρόφησης στην UVA και UVB ακτινοβολία, να έχει υψηλό δείκτη προστασίας, να είναι απαλλαγμένο από ευαισθητοποιούς και ερεθιστικούς παράγοντες, να έχει ελάχιστη διαλυτότητα στο νερό, να αφήνει αόρατο προστατευτικό φιλμ και να προφυλάσσει από την αφυδάτωση.
Ποια άτομα χρειάζονται υψηλότερους δείκτες στα αντιηλιακά;
Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια, με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και τα άτομα που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ή άλλων λόγων μένουν αρκετές ώρες της ημέρας εκτεθειμένα στον ήλιο.
Ποια αντηλιακά θα πρέπει να επιλέγουμε για τα παιδιά;
Θα πρέπει να επιλέγουμε αυτά που έχουν φυσικά αντηλιακά φίλτρα. Αν το παιδί είναι μικρότερο των τριών χρόνων, ο δείκτης προστασίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 20, ενώ για τα μεγαλύτερα μπορούμε να ξεκινήσουμε με μια κρέμα με δείκτη προστασίας γύρω στο 12 με 15. Η αντηλιακή προστασία στα παιδιά πρέπει να αρχίζει από την ηλικία των 6 μηνών, γιατί η βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας αρχίζει αμέσως και είναι αθροιστική.
Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται;
Το αντηλιακό θα πρέπει να τοποθετηθεί σε καλά πλυμένο και στεγνό δέρμα. Το δέρμα δεν πρέπει να είναι ιδρωμένο, βρώμικο. Πρέπει να βάζουμε το αντηλιακό μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο και να το ανανεώνουμε κάθε 2-3 ώρες. Επίσης θα πρέπει να το ανανεώνουμε ύστερα από κολύμπι ή εφίδρωση.
Ποια σημεία του δέρματος πρέπει να προστατεύονται;
Σε όλα τα φωτοεκτεθειμένα σημεία του δέρματος. Να μην ξεχνάμε να προστατεύουμε τα πτερύγια των αυτιών και κυρίως τα χείλη. Τα χείλη ερεθίζονται εύκολα, διευκολύνοντας τις χειλίτιδες και τους έρπητες, γι’ αυτό σε αυτήν την περιοχή πρέπει να χρησιμοποιούμε ειδικά αντηλιακά στικ με υψηλούς δείκτες προστασίας.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr