Η ευεργετική δύναμη της μουσικοθεραπείας: Πώς χρησιμοποιείται και τι αντιμετωπίζει
Η μουσική ειδικά όταν συνδυάζεται με την ψυχοθεραπεία τονώνει τα επίπεδα της ορμόνης ντοπαμίνης που παίζει έναν βασικό ρόλο στη συμπεριφορά ανταμοιβής-κινήτρου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Από τις απαρχές του πολιτισμού μας, η μουσική χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει σώμα και ψυχή και μας βοηθά να εκφράσουμε αυτό που δύσκολα αρθρώνεται στη γλώσσα. Μάλιστα, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι χρησιμοποιούσαν τη μουσική για θεραπευτικούς σκοπούς. Μανιακοί ασθενείς εκπαιδεύονταν να χαλαρώνουν υπό τη μελωδία του φλάουτου και άτομα με κατάθλιψη ηρεμούσαν ακούγοντας σαντούρι.
Η σύγχρονη μουσικοθεραπεία αρχίζει να εξελίσσεται από τα δεκαετία του ’40 κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Χιλιάδες στρατιώτες γέμιζαν τα ιδρύματα με σύνδρομο μετατραυματικού στρες, καθώς δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν ξανά στην κοινωνία. Οι τοπικοί μουσικοί επισκέπτονταν τα νοσοκομεία για να ανακουφίσουν ασθενείς που υπέφεραν από σωματικά και συναισθηματικά τραύματα. Οι γιατροί και νοσοκόμοι παρατηρούσαν θετικά αποτελέσματα και άρχισαν έτσι να προσλαμβάνουν τους μουσικούς.
Διαβάστε περισσότερα στο enallaktikidrasi.com.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr