Να µην πληρώσει ξανά ο λαός. Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισµός
«Vos profits, nos mortes», «Τα κέρδη σας, οι νεκροί µας» έγραψαν οι Γάλλοι εργάτες έξω από µεγάλη αλυσίδα τροφίµων. Με µόνο 19 γράµµατα, λιγότερα από τα γράµµατα του αλφαβήτου, περιέγραψαν τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήµατος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μετά την καπιταλιστική κρίση της προηγούµενης δεκαετίας και πριν µπορέσει να ορθοποδήσει µία ολόκληρη πλέον γενιά, βλέπει να ξαναβυθίζεται στην ανεργία και την ανασφάλεια. Τα επίσηµα στοιχεία µιλούν για 144.000 απολύσεις µέσα σε 18 µέρες τον Μάρτη. Πόσοι από τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόµενους, που σήµερα είναι στο καθεστώς αναστολής ή αδειών ή εκ περιτροπής εργασίας, θα γυρίσουν κανονικά στην εργασία τους; Το σίγουρο είναι ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί παίρνοντας υπόψη τη σύνθεση του εργατικού δυναµικού στη χώρα µας, όπου η µεγάλη πλειοψηφία εργάζεται σε κλάδους που θα πληγούν περισσότερο, επιπρόσθετα το γεγονός ότι η ανεργία στην Ελλάδα πριν από την πανδηµία ήταν σταθερά σκαρφαλωµένη στο 17%. 900.000 άνεργοι χωρίς επίδοµα ανεργίας. Χιλιάδες λαϊκά σπίτια να ζουν από τις πενιχρές συντάξεις των γερόντων.
Μπροστά στη νέα κρίση, ο πρωθυπουργός µε διάγγελµα κάλεσε τον λαό να εµπιστευτεί ξανά το κράτος και την κυβέρνηση. Μέσα στον «υγειονοµικό σωλήνα» της καραντίνας, η κυβέρνηση πέρασε νόµους και έχει επεξεργαστεί σχέδια για να φορτώσει την κρίση στον λαό, όπως έκαναν όλες οι κυβερνήσεις και µε την προηγούµενη καπιταλιστική κρίση. Ορισµένα από αυτά είναι η δυνατότητα στον εργοδότη να µειώνει µονοµερώς µισθούς και κατά 50%, να αλλάζει εργασιακές σχέσεις, να αλλάζει τον χρόνο, ακόµα και τον χώρο εργασίας. Αµέσως µετά όλα αυτά σκοπεύουν να τα κάνουν µόνιµα, όπως και τα µέτρα των µνηµονίων, «το εργατικό δίκαιο έκτακτης ανάγκης» για όσους θυµούνται, το οποίο έγινε καθεστώς, από κοινού από Ν∆, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας το τρίτο µνηµόνιο και τους εφαρµοστικούς νόµους. Το οµολόγησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέγοντας «τα µέτρα της επικαιρότητας να γίνουν πυροδότες διαρκών µεταρρυθµίσεων».
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους εργαζόµενους να εµπιστευτούν το κράτος και την κυβέρνηση που µε το ένα χέρι «µπουκώνει» τους επιχειρηµατικούς οµίλους µε πάνω από 10 δισ. ζεστό χρήµα, εισφοροαπαλλαγές και φοροαπαλλαγές, και µε το άλλο βγάζει τον «αναπνευστήρα» από τους εργαζόµενους ή τους χορηγεί οξυγόνο επιβίωσης τόσο όσο επιτρέπουν τα υπερκέρδη µιας χούφτας καπιταλιστών. Αλλοι µε 200 ευρώ επίδοµα, άλλοι µε 800 για ενάµιση µήνα και χιλιάδες χωρίς κανένα εισόδηµα σε συσσίτια των δήµων και των πεΗ Αγκυρα προσανατολίζεται προς την Τεχεράνη, αντιπαρατίθεται µε το Ριάντ και το Κάιρο, πολώνει τις σχέσεις µε την Ελλάδα και το Ισραήλ, επιδιώκει µια ενεργειακή πραγµατικότητα που συγκρούεται µε τα κοινά συµφέροντα των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης. ∆εν ξεχνιούνται από τις υπερδυνάµεις η αναγκαστική αλλαγή των αµερικανικών επιχειρήσεων όταν η τουρκική Εθνοσυνέλευση απέκλεισε επιχειρήσεις από το Ιντσιρλίκ, η κατάρριψη ριφερειών, τα οποία παρασκευάζουν µερίδες µε 1,5 ευρώ κόστος!
Σε αυτή την -άθλια για τον εργαζόµενο λαό- προοπτική υπάρχει πλήρης συναίνεση όλου του αστικού πολιτικού κόσµου. Φαίνεται από την πλάτη που βάζουν στην κυβέρνηση. Συναίνεση µας λένε, «για να σωθούν οι επιχειρήσεις». Κατά χιλιάδες θυσιάζονται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσµο οι λαοί, πληρώνοντας την εµπορευµατοποίηση των συστηµάτων υγείας σήµερα, τις οικονοµικές συνέπειες έπειτα, «για να σωθούν οι επιχειρήσεις». «Vos profits, nos mortes», «Τα κέρδη σας, οι νεκροί µας» έγραψαν οι Γάλλοι εργάτες έξω από µεγάλη αλυσίδα τροφίµων. Με µόνο 19 γράµµατα, λιγότερα από τα γράµµατα του αλφαβήτου, περιέγραψαν τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήµατος. Απέναντι στο καλλιεργούµενο κλίµα συναίνεσης, στην υποταγή στέκεται το ΚΚΕ µε τη στάση, τις θέσεις και την αγωνιστική δράση των µελών και των φίλων του σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Για να βγει ορµητικά ο εργαζόµενος λαός στο πολιτικό προσκήνιο την επόµενη µέρα. Αλλος δρόµος δεν υπάρχει.
Νότια Κορέα: Αποσύρεται ο στρατός από τη Βουλή, λίγο μετά την καταψήφιση του στρατιωτικού νόμου - Λεπτό προς λεπτό οι δραματικές εξελίξεις
Εξοικονομώ 2025: Στα σκαριά το νέο πρόγραμμα - Θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις
Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Στάρμερ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο»
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον υποδέχθηκαν τον σεΐχη του Κατάρ με τη σύζυγό του - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr