Ιστορία και τεχνολογία
Μέσα στα πολλά δυσάρεστα που βιώνουµε στους καιρούς µας, µας διαφεύγει η ιστορικότητα της εποχής: βρισκόµαστε στο ξεκίνηµα της τέταρτης βιοµηχανικής επανάστασης. Η πρώτη βιοµηχανική επανάσταση αναφερόταν στην εµφάνιση της βιοµηχανίας που ξεκόλλησε τον -?υτικό- κόσµο από την αγροτική οικονοµία.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η δεύτερη αφορούσε κυρίως την εµφάνιση της «γραµµής παραγωγής» που έφερε γεωµετρική αύξηση της παραγωγικότητας. Η τρίτη περιλάµβανε τα πρώτα βήµατα των υπολογιστών και του ∆ιαδικτύου, στα τέλη του περασµένου αιώνα.
Προτού λοιπόν ολοκληρωθεί η τρίτη βιοµηχανική επανάσταση, βρισκόµαστε στο ξεκίνηµα της επόµενης, που περιλαµβάνει ροµπότ στην παραγωγή, τεχνητή νοηµοσύνη, µηχανική µάθηση, νανοτεχνολογία και βιοτεχνολογία, το πολυαναµενόµενο Ιντερνετ των αντικειµένων, την ανάλυση µεγάλου όγκου δεδοµένων κ.ά.
Πώς όλα αυτά συνδυαζόµενα θα επηρεάσουν τη ζωή µας σύντοµα, είναι ακόµα θολό. Ωστόσο, σίγουρο είναι ότι πολλά απ’ όσα σήµερα θεωρούµε δεδοµένα (η εργασία, για παράδειγµα, όπως την ξέρουµε -αν όχι εµείς οι Ελληνες που µάθαµε πια στην αβεβαιότητα της κρίσης, τουλάχιστον οι υπόλοιποι πολίτες του λεγόµενου ∆υτικού Κόσµου) θα µεταβληθούν.
Αν και οι αλλαγές δεν προµηνύονται πάντα ευχάριστες (θα ενταθεί η ανεργία λ.χ., ενώ τα λεγόµενα big data µπορεί να χρησιµοποιηθούν εξίσου για στοχευµένες πωλήσεις όσο και για στοχευµένες εξαιρέσεις ανθρώπων από ασφάλιση εφόσον θα είναι γνωστό ότι πάσχουν από κάποια ασθένεια κ.λπ.), εντούτοις η τεχνολογία έχει ως -θεωρητικό- στόχο να υπηρετήσει την ανθρωπότητα.
Ακόµα κι αν ο Μεγάλος Αδελφός καραδοκεί, θα ήταν σφάλµα να ξορκίζει κανείς τις εξελίξεις επειδή οι άνθρωποι τις χρησιµοποιούν µε λάθος τρόπο. ∆εν φταίει η ίδια η τεχνολογία γι’ αυτό. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγµα προέκυψε µόλις προχθές: το Facebook ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο τρίµηνο κατέβασε 8,7 εκατοµµύρια φωτογραφίες παιδικού γυµνού και αποπλάνησης παιδιών. Μάλιστα, το 99% των φωτογραφιών αφαιρέθηκαν προτού καν κάποιος χρήστης προφτάσει να τις υποδείξει στο δίκτυο!
Η αφαίρεση έγινε µε τη χρήση λογισµικού τεχνητής νοηµοσύνης, το οποίο αυτόµατα ανιχνεύει εικόνες παιδιών µε πιθανώς σεξουαλικό περιεχόµενο. Η επικεφαλής για θέµατα ασφάλειας του Facebook γνωστοποίησε επίσης ότι ανάλογα συστήµατα εντοπισµού παιδικού γυµνού και αποπλάνησης θα αξιοποιηθούν και στο Instagram. Οσοι έχετε παιδιά νεαρής ηλικίας που ξηµεροβραδιάζονται στα κοινωνικά δίκτυα, αντιλαµβάνεστε πόσο σηµαντική ήταν η εξέλιξη για την ασφάλειά τους.
Αυτό λοιπόν ήταν η ανάδυση µιας δικλίδας ασφαλείας για επωφελή χρήση των νέων τεχνολογιών. Κι εκεί είναι όλο το ζήτηµα: στους δύσκολους καιρούς που έρχονται, θα αποδειχθούµε ικανοί, κυβερνήσεις, εταιρείες και µεµονωµένοι άνθρωποι, να δηµιουργήσουµε τέτοιες δικλίδες ασφαλείας προτού η Ιστορία µάς ξεφύγει;
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr