Ενα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί
Αυτά που ισχύουν για μια επιχείρηση, για έναν οργανισμό, ισχύουν και για μια χώρα…🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η Ελλάδα έχει μια χρυσή ευκαιρία μέσα στον «κακό χαμό» της κρίσης του κορονοϊού. Να βγει από το τούνελ όχι σαν κακομοίρα, γλείφοντας τις πληγές της, αλλά με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πρόσωπο, κερδίζοντας πόντους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Λύνοντας γρίφους που δεν έλυσε ούτε επί μνημονίων, όταν οι ξένοι επιτηρητές επεσήμαιναν «αρρυθμίες», βραδυπορίες και «ανατολίτικου» στυλ αποκλίσεις του ελληνικού καπιταλισμού (επικράτηση του συντεχνιασμού), αλλά δεν ήταν και πολύ φανατικοί σε ουσιώδεις αλλαγές, πέρα από οικονομικές περικοπές...
Παρά τα δεδομένα βήματα εκσυγχρονισμού που έγιναν, η ευκαιρία είναι τα 33 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης της ΕΕ. Πρέπει να πιάσουν τόπο μέχρι το τελευταίο ευρώ. Με σχεδιασμένες πολιτικές σε καίριους τομείς που μπορούν να αποδίδουν για δεκάδες χρόνια μπροστά.
Απαιτείται ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, με ορίζοντα μια Ελλάδα ανταγωνιστική και ελκυστική στο μέλλον, που θα στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:
- Στην ενίσχυση του συστήματος Υγείας. Αφού τέτοιες υγειονομικές κρίσεις μπορεί να μας ξαναχτυπήσουν την πόρτα
- Στην ψηφιακή Ελλάδα. Ας πάρουμε το θετικό παράδειγμα της Εσθονίας και ας το αντιγράψουμε! Δεν θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Ηδη έχουν γίνει σοβαρές θετικές τομές. Ας κάνουμε το άλμα
- Στην επένδυση στην Παιδεία. Οχι με υπουργικούς «ετσιθελισμούς», που είναι συνήθεις στην πολιτική μας ιστορία, αλλά με δημιουργική μεταγραφή ενός πετυχημένου μοντέλου. Η Φινλανδία δείχνει τον δρόμο. Από το ναδίρ των μέσων του 1990 στο παγκόσμιο ζενίθ σήμερα. Με λιγότερη γραφειοκρατία, με σχετική αυτονομία στις σχολικές μονάδες, με καλά καταρτισμένους εκπαιδευτικούς. Χωρίς Παιδεία ανοιχτή στο αύριο, η Ελλάδα δεν έχει μέλλον
- Στις παραγωγικες «ενεσεις» που ταιριάζουν σε κάθε περιφέρεια. Αλλού μπορεί να είναι η ενίσχυση και η κάθετη οργάνωση από την παραγωγή έως την τυποποίηση και τη διάθεση συγκεκριμένων ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Αλλού η ενεργειακή εκμετάλλευση του ήλιου και του αέρα. Αλλού οι μαρίνες για να προσελκυσθούν γιοτ και υψηλός τουρισμός. Αλλού ώριμες παρεμβάσεις που θα δίνουν προστιθέμενη αξία σε κάθε περιοχή.
Άλλωστε, όπως έγραψε ένας γκουρού του management: «Η συνεχής πυροσβεστική αντιμετώπιση και η επίλυση προβλημάτων δεν μπορούν να βοηθήσουν έναν οργανισμό να μεγαλώσει. Μόνον η αναγνώριση και η εκμετάλλευση των ευκαιριών προκαλούν την ανάπτυξη ενός οργανισμού». Και αυτά που ισχύουν για μια επιχείρηση, για έναν οργανισμό, ισχύουν και για μια χώρα…
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr