Ο «φράχτης» του Μητσοτάκη
Η πρόκληση ενός Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τα Ελληνοτουρκικά δεν δείχνει αδυναμία ή αδιέξοδο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την τουρκική προκλητικότητα και ζητούν από την κυβέρνηση να δείξει αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης. Τσίπρας και Γεννηματά έχουν ζητήσει από τον πρωθυπουργό τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ώστε να υπάρξει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο απέναντι στις επίμονες οχλήσεις του γείτονα. Ο Κ. Μητσοτάκης δείχνει ότι προσώρας τουλάχιστον δεν σκέφτεται την ανάληψη μιας σχετικής πρωτοβουλίας.
Για την ακρίβεια, δεν απαντά, δεν λέει κάτι για τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της χώρας. Το τι τελικώς θα πράξει και τι θα πετύχει σε επίπεδο Ευρώπης θα φανεί. Δεν έχει γίνει κατανοητό εάν είναι η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση «έσκισε» στη διαχείριση των γεγονότων του Εβρου ή μια επιφανειακή αίσθηση ότι μπορεί να τα κάνει όλα μόνη της -βασισμένη σε μια αντίληψη πως έβαλε στη θέση του ακόμη και τον κορονοϊό που υπαγορεύει αυτήν τη στάση του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στα πολιτικά κόμματα. Το θέμα είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν σκέφτεται τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Η πρόσφατη επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο το επιβεβαιώνει άλλωστε. Η κυρία Σακελλαροπούλου έθιξε το ζήτημα της αυξανόμενης έντασης από πλευράς της Τουρκίας και ο πρωθυπουργός μίλησε για την προσήλωση της χώρας στο Διεθνές Δίκαιο, χωρίς τίποτα να υποδηλώνει ότι προτίθεται να επιστρέψει σε άμεσο χρόνο στο Προεδρικό μαζί με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο ίδιος βεβαίως, τον Φεβρουάριο του 2016, είχε ζητήσει, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της περιόδου, από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη σύγκληση του Συμβουλίου των Αρχηγών για το Μεταναστευτικό, κάτι που έγινε λίγες ημέρες αργότερα. Η κυβέρνηση δείχνει πως βαδίζει χωρίς πυξίδα στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η διαφορετική προσέγγιση της κατάστασης ανάμεσα στο υπουργείο των Εξωτερικών και το Πεντάγωνο είναι εμφανής και θα μπορούσε να γίνει και επικίνδυνη σε περίπτωση εκδήλωσης ενός θερμού επεισοδίου. Η αντίδραση του ΥΠΕΞ στην πρόσφατη τουρκική «κινητικότητα» στα σύνορα της χώρας στον Εβρο αλλά και οι μετέπειτα αντιδράσεις του φανερώνουν αμηχανία και νευρικότητα. Οπως επίσης και η αποστολή ενισχυμένων αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα, ανησυχία.
Η πρόκληση ενός Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τα Ελληνοτουρκικά δεν δείχνει αδυναμία ή αδιέξοδο. Αντιθέτως, δείχνει διάθεση συνεννόησης και αντιμετώπισης μιας απειλής για την οποία δεν διαπιστώνονται χαοτικές διαφορές ανάμεσα στα κόμματα, υπεύθυνα και αποτελεσματικά. Η κυβέρνηση επιλέγει την πολιτική του... φράχτη και στις σχέσεις της με την αντιπολίτευση. Οψόμεθα…
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr