Ισορροπίες και κίνδυνοι
Η «Συμφωνία των Πρεσπών» αμφισβητήθηκε και από τις δύο πλευρές, κάτι που ήταν φυσικό τη στιγμή που καμία δεν θα μπορούσε να έχει κερδίσει όλα όσα επιθυμούσε🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE της Βόρειας Μακεδονίας ήταν αναμενόμενο να εκπορευθεί μια κακόηχη κραυγή που παραπέμπει σε αλυτρωτικά παραληρήματα της μεταπολεμικής εποχής. Το κόμμα που ανοιχτά εποφθαλμιούσε ελληνικά εδάφη και που στρέβλωνε επί δεκαετίες, με ψευδοεπιστημονικούς όρους, την ιστορία της Μακεδονίας, αγωνίζεται να βρεθεί ξανά στην εξουσία ξεχνώντας μια χρυσή αναλαμπή της ιστορίας του παρελθόντος του: τότε που ο ηγέτης του και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, έκανε τη μεγάλη στροφή και από οπαδός της ιδέας της διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματός του στη... Θεσσαλονίκη, έγινε θιασώτης της φιλίας της χώρας του με την Ελλάδα, που έκτοτε χαρακτήριζε ως «ατμομηχανή των Βαλκανίων».
Σήμερα, η πανεπιστημιακός κυρία Gordana Siljanovska Davkova, υποψήφια του κόμματός της για την προεδρία της χώρας της το 2019 και σήμερα επικεφαλής της Λίστας Υποψήφιων βουλευτών του συνασπισμού υπό το VMRODPMNE για την A’ εκλογική περιφέρεια, δηλώνει πως ποτέ δεν θα κάνει χρήση του όρου «Βόρεια Μακεδονία» και πως το Συνταγματικό Δικαστήριο των Σκοπίων πρέπει να ανατρέψει τη «Συμφωνία των Πρεσπών». Αλλο ένα παράδειγμα θυσίας του συμφέροντος και του μέλλοντος μιας χώρας στον βωμό των ιδεολογημάτων και της κομματικής νίκης. Μια μέθοδος που φάνηκε παραγωγική στον κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος με ακραία εθνικιστική ρητορική κατόρθωσε να παραμείνει στην εξουσία επί μία ολόκληρη δεκαετία. Οι δύο χώρες είδαν τις σχέσεις τους να περνούν ψυχρές και θερμές εποχές, με τη δυσαρέσκεια να εκφράζεται σε κάθε επίπεδο τόσο στο εσωτερικό τους όσο και στο εξωτερικό.
Η «Συμφωνία των Πρεσπών» αμφισβητήθηκε και από τις δύο πλευρές, κάτι που ήταν φυσικό τη στιγμή που καμία δεν θα μπορούσε να έχει κερδίσει όλα όσα επιθυμούσε. Το κόμμα που σήμερα κυβερνά την Ελλάδα -αντίθετο στη «Συμφωνία των Πρεσπών»- δεν επέλεξε την ανατροπή, αλλά την πλήρη εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Με την ελληνική αυτή στάση και με τη μέχρι σήμερα στάση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας τα πράγματα δείχνουν να έχουν ικανοποιητική εξέλιξη, αν και δεν λείπουν επισημάνσεις για ασυνέπειες. Ομως, ήδη μια νέα εποχή άνοιξε στη Βαλκανική και η Βόρεια Μακεδονία, μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας πια, βρίσκεται μπροστά στην πόρτα της ΕΕ. Και ξέρει καλά πως η Αθήνα εννοεί πλήρως πως θα συνδράμει τα Σκόπια αν αυτά τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.
Η κυρία Siljanovska Davkova φαίνεται να έχει την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους και πως τίποτε δεν αναστρέφεται. Καλό θα ήταν όχι τόσο για την ίδια, αλλά για τη χώρα της, να μην υψώνει λάβαρα που μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν. Η Ελλάδα ακολουθεί κατά γράμμα ό,τι υπέγραψε. Και την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας προωθεί, και για την ασφάλειά της έμπρακτα μεριμνά. Και έτσι θα συνεχίσει, αρκεί οι σώφρονες φωνές να καλύψουν τις άφρονες κραυγές κομματικών καιροσκόπων.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr