Και η Ελλάδα είναι καλά…
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
∆ύο 24ωρα µένουν και το ιστορικό 2018, έτος εξόδου της ελληνικής οικονοµίας από το τρίτο -και τελευταίο- µνηµόνιο αποχωρεί. ∆ίνει τη θέση του στο 2019, έτος που προοριζόταν να αποδειχθεί χρονιά µιας πολλά υποσχόµενης, επιταχυνόµενης ανάκαµψης, καθώς σαν ελατήριο, έπειτα από δέκα χρόνια ύφεσης και µε πλούσια τα διδάγµατα από τη µεγάλη κρίση, η ελληνική οικονοµία θα απογειωνόταν.
Σήµερα, λίγους µήνες µετά τον Αύγουστο -µήνα που ολοκληρώθηκε τυπικά το τρίτο µνηµόνιο- έχει καταστεί σαφές σε όλους, εντός και εκτός Ελλάδας, πως η ελληνική οικονοµία βελτιώνεται, ανακτώνται βαθµοί δηµοσιονοµικής ελευθερίας όπως φάνηκε µε την ακύρωση του µέτρου για τις συντάξεις, πλην όµως ο δρόµος προς την ανάκαµψη δεν είναι ούτε απλός ούτε και ρόδινος.
Ακόµη και όλα να ήταν καλώς καµωµένα από την ελληνική πλευρά, τα σύννεφα που τελικά µαζεύτηκαν πάνω από την παγκόσµια οικονοµία ρίχνουν βαριά σκιά στην ελληνική οικονοµία, που σε µια πολύ δύσκολη συγκυρία για τις αγορές έχει θέσει ως στόχο να κάνει ένα τεράστιο άλµα: Να επιστρέψει στις αγορές, να µειώσει το κόστος χρηµατοδότησής της, να προσελκύσει τεράστιο όγκο επενδύσεων και φυσικά να δώσει ριζική λύση στο µείζον θέµα των κόκκινων δανείων, παραµένοντας παράλληλα σε τροχιά επιταχυνόµενης ανάκαµψης και ορθής δηµοσιονοµικής πορείας.
Το σχέδιο ίσως να µην είναι ακατόρθωτο. Είναι όµως φιλόδοξο και σίγουρα κρύβει παγίδες και απρόβλεπτους κινδύνους εν όψει ενός δύσκολου πρώτου εξαµήνου, το 2019, το οποίο σηµαδεύεται από δύο γεγονότα τεράστιας πολιτικής και οικονοµικής σηµασίας: Το τραυµατικό Brexit και τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, µε την Ευρώπη για πρώτη φορά στη µεταπολεµική της ιστορία να χτυπιέται µε τόση ένταση από έναν ακραίο λαϊκισµό στον οποίο οι ισχυροί της Ευρώπης δεν µπορούν, έως τώρα, να δώσουν καθαρές απαντήσεις.
Σε αυτό το σκηνικό, οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει -εδώ και πολύ καιρό- πως η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι στη σκηνή ως µέρος του προβλήµατος. Εξυπηρετεί καλύτερα ο κακός µαθητής του ευρώ, ο αδύναµος κρίκος, να εµφανίζεται ως µέρος της λύσης, ως «µάρτυρας» της αλληλεγγύης της Ευρώπης των λαών ακόµη και προς τους πιο ατίθασους της οµάδας. Κάτι σαν να λέµε, ακόµη και η Ελλάδα είναι καλά. Η ελληνική οικονοµία είναι σίγουρα καλύτερα. Είναι όµως τόσο καλά όσο πρέπει ή όσο µπορεί; Οι απαντήσεις, το 2019
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr