Ανάλυση Ιγνατίου: Γιατί καταπίνουν τις τουρκικές προσβολές Τραμπ και Μακρόν - Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι
Καλώς έπραξε ο κ. Μακρόν και ανακάλεσε τον Γάλλο πρέσβη στο Παρίσι για διαβουλεύσεις. Αλλά δεν πρέπει να μείνει μέχρι εκεί.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η προσβολή για τον Εμανουέλ Μακρόν ήταν τεράστια. Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας καθύβρισε τον Γάλλο ηγέτη, όπως πάντα, με αισχρούς χαρακτηρισμούς. Μπορεί και να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι… Αυτή είναι η μία σκηνή… Στην Ευρώπη. Η δεύτερη σκηνή του δράματος, αφορά την Αμερική. Ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει στα δάκτυλα του την υπερδύναμη, η οποία δείχνει να τον φοβάται. Εκτός αν πρόκειται για τον ύπατο εκβιασμό του Αμερικανού Πλανητάρχη από τον Τούρκο πρόεδρο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Εδώ και μεγάλο διάστημα κυκλοφορεί αυτή η εκδοχή, που ενισχύθηκε από τις αποκαλύψεις πρώην συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες του παρασκηνίου στα άδυτα του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας “κρατούν γερά” τον κ. Τραμπ. Πως να δικαιολογηθεί αλλιώς η στάση του απέναντι στον Ερντογάν και τον Πούτιν;
- Καλώς έπραξε ο κ. Μακρόν και ανακάλεσε τον Γάλλο πρέσβη στο Παρίσι για διαβουλεύσεις. Αλλά δεν πρέπει να μείνει μέχρι εκεί. Δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αμερικανού ομολόγου του, ο οποίος μετρά τις σχέσεις μεταξύ των χωρών ανάλογα με τα προσωπικά και επιχειρηματικά του συμφέροντα και όταν οι περισσότεροι συνεργάτες του, εκτός του γαμπρού του φυσικά, τον καλούν να τιμωρήσει την Τουρκία, αυτός να αρνείται.
Υπάρχει πλέον σοβαρότατο ζήτημα. Αν η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ασχοληθεί με τη σκανδαλώδη σχέση του κ. Τραμπ με τον Ερντογάν, αντί της υπόθεσης της Ουκρανίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα είχε παραιτηθεί. Και υπάρχουν πολλά στοιχεία γι’ αυτήν αμαρτωλή και ανάρμοστη σχέση.
Η αλήθεια είναι ότι την Παρασκευή, η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε με ισχυρό τρόπο στην ομολογία του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας ότι πραγματοποιήθηκε η δοκιμή του ρωσικού συστήματος S-400, και ότι δεν θα ζητήσει την άδεια των Αμερικανών αν θα κάνει, ή δεν θα κάνει δοκιμές.
Αυτό ήταν και το νόημα της ερώτησης που κατέθεσε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η ιστοσελίδα μας Hellas Journal, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει πολλές φορές πως η λειτουργία του ρωσικού συστήματος σημαίνει κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.
Βεβαίως, η Ουάσιγκτον είχε απειλήσει την Τουρκία με κυρώσεις όταν αγόρασε το ρωσικό σύστημα. Δεν υλοποίησε την απειλή της. Και βεβαίως οι Αμερικανοί απείλησαν με κυρώσεις και όταν η Τουρκία παρέλαβε τους S-400. Ούτε τότε ανακοίνωσαν κυρώσεις. Οπότε, και μετά τη νέα απειλή, για τη λειτουργία του συστήματος, πολλοί σοβαροί άνθρωποι στην αμερικανική πρωτεύουσα, κρατούν μικρό καλάθι.
- Να εξηγήσουμε για τους αναγνώστες μας ότι οι αμερικανικοί νόμοι προβλέπουν ισχυρές κυρώσεις για περιπτώσεις όπως αυτή της Τουρκίας, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε βέτο και οι κυρώσεις δεν επιβλήθηκαν ποτέ. Πρόκειται για «εγκληματική» διπλωματική πράξη, διότι ο Ερντογάν εξέλαβε το βέτο ως πράσινο φως για να συνεχίσει τις παρανομίες του. Ο κ. Τραμπ ευθύνεται για την ψυχασθενική συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου.
Το τελευταίο διάστημα, και μετά τις πρόσφατες επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε ευρωπαϊκές χώρες -ταξίδευσε και στην Κύπρο και την Ελλάδα- η Ουάσιγκτον έχει σκληρύνει τις θέσεις της και αναλυτές προβλέπουν μετωπική διπλωματική σύγκρουση για το θέμα.
Έχει σημασία ότι την τιμωρία της Τουρκίας υποστηρίζει και η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων νομοθετών, ανάμεσά τους και φίλοι του κ. Τραμπ. Όμως, από τη στιγμή που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αρνείται να σεβαστεί τους νόμους του αμερικανικού κράτους, οι κυρώσεις δεν είναι στο τραπέζι, εκτός εάν έχει αλλάξει η απόφαση και δεν το ανακοίνωσε ακόμα.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκους επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει στην κυβέρνηση της Τουρκίας, στα ανώτερα επίπεδα, ότι η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων όπως οι S-400 είναι απαράδεκτη.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες αναφορικά με την προσδοκία τους ότι “το σύστημα S-400 δεν πρέπει να τεθεί σε λειτουργία. Έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει τις πιθανές σοβαρές συνέπειες για τη σχέση ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα”, ανέφερε η κ. Ορτάγκους και πρόσθεσε:
Καταδικάζουμε με τον ισχυρότερο τρόπο την εκτόξευση πυραύλων στο πλαίσιο της δοκιμής των S-400 ως ασυμβίβαστη με τις ευθύνες της Τουρκίας ως συμμάχου στο NATO και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών.
- Εκτός από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέδρασε και το Πεντάγωνο. Ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τζόναθαν Χόφμαν, είπε περίπου τα ίδια με την εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά υπενθύμισε την αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 και τόνισε ότι οι S-400 εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την πρόοδο της διμερούς μας σχέσης.”
Είναι χωρίς αμφιβολία καλές ανακοινώσεις. Δυστυχώς δεν έχουν δόντια, και αυτό είναι το πρόβλημα. Αν επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία ο Ερντογάν θα μετατραπεί σε αρνάκι από τη μία μέρα στην άλλη. Πιστεύω επίσης ότι αν οποιαδήποτε άλλη χώρα αγόραζε το ρωσικό σύστημα, οι Αμερικανοί θα την τιμωρούσαν με κυρώσεις, που θα κτυπούσαν στην καρδιά της οικονομίας της.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο κ. Μακρόν έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί συχνά με τον κ. Τραμπ. Σε πολλά τα βρίσκουν, σε άλλα διαφωνούν. Διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον υποστηρίζουν πως μπορεί να του αλλάξει τη γνώμη. Χλωμό το βλέπω, αν και ο πρόεδρος της Γαλλίας ήταν αυτός που τον έπεισε να τηλεφωνήσει στον Ερντογάν και να τον καλέσει να αφήσει τα κανόνια και να παρακαθίσει σε διάλογο. Ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε την έκκληση του κ. Τραμπ. Και τον πρόσβαλε ξανά. Και ρωτούν και ξαναρωτούν πολλοί άνθρωποι; Μα δεν έχει καθόλου τσίπα ο “untouchable” αξιότιμος κύριος Τραμπ;
Πηγή: hellasjournal
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr