Η κοµµατική πειθαρχία
Τα όσα συνέβησαν το προηγούµενο διήµερο στη Βουλή οδηγούν σε ένα βασικό συµπέρασµα: παρά την -αναπόφευκτη- ένταση ανάµεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, προέκυψε µια καθαρή λύση στο πολιτικό πρόβληµα που δηµιούργησε η αποχώρηση του Πάνου Καµµένου από το κυβερνητικό σχήµα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Το γεγονός ότι 151 βουλευτές έδωσαν ψήφο εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση λύνει τα χ έρια του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν χρειάζεται να προσφύγει στην -ορθή συνταγµατικά, αλλά αδύναµη πολιτικά- επιλογή της κυβέρνησης µειοψηφίας. Το επόµενο τεστ της κυβερνητικής συνοχής θα είναι ασφαλώς η ψήφιση της Συµφωνίας των Πρεσπών.
Οπως είναι γνωστό, για την κύρωση µιας διεθνούς συµφωνίας της χώρας το Σύνταγµα απαιτεί την πλειοψηφία των παρόντων, αρκεί να είναι πάνω από 120.
Ωστόσο, ο καθένας µπορεί να αντιληφθεί ότι µια πλειοψηφία µε λιγότερες από 151 βουλευτικές ψήφους θα δυναµίτιζε τη συµφωνία – τη στιγµή µάλιστα που η πλευρά Ζάεφ κατόρθωσε να βρει µια πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή των Σκοπίων. Βεβαίως, έχει διατυπωθεί πλήθος ενστάσεων -σε αρκετές περιπτώσεις εύλογες- για πτυχές της συµφωνίας.
Ωστόσο, καθώς πλησιάζει η «ώρα µηδέν», γίνεται προφανές ότι η σκοπιανή πλευρά έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της, ενώ και στη χώρα µας θα περάσει, έστω και µε λιγότερες από 151 βουλευτικές ψήφους. Σε κάθε περίπτωση, οι πάντες οφείλουν να τοποθετηθούν µε βάση το εθνικό συµφέρον και όχι µε µικροκοµµατικούς υπολογισµούς. Εποµένως, τα κόµµατα δεν πρέπει να πάνε στη Βουλή µε την επιβολή κοµµατικής πειθαρχίας.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr