Μην κακοποιείτε τον Πικάσο
«Διάφορα έργα ζωγραφικής του Πικάσο συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο ακριβά έργα τέχνης στον κόσμο»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Υπάρχει ένας πίνακας του Πικάσο που καλείται «Γυναικείο Κεφάλι» και είχε φιλοτεχνηθεί το 1939, ο οποίος δωρίστηκε από τον μεγάλο ζωγράφο το 1949 στον ελληνικό λαό ως τιμητική προσφορά για την γενναία αντίσταση κατά τη γερμανική κατοχή. Ο Πικάσο δεν ήταν μόνο ζωγράφος. Αλλά και χαράκτης, γλύπτης, ποιητής, σκηνογράφος και δραματουργός. Και φυσικά συνιδρυτής μαζί με τον Ζωρζ Μπρακ του κυβισμού και με σημαντική συνεισφορά στη διαμόρφωση και εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Γεννήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας όπου πέρασε και τα δέκα πρώτα χρόνια της ζωής του. Ο Πικάσο ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε πολύ μικρή ηλικία και έδειξε από νωρίς δείγματα του ταλέντου του. Πολύ νωρίς η οικογένειά του μετακόμισε στην Λα Κορούνια όπου έζησε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σπουδάζοντας στην τοπική σχολή καλών τεχνών. Ενώ αργότερα η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Βαρκελώνη, όπου και εκεί ο Πάμπλο έγινε δεκτός στην τοπική Ακαδημία Καλών Τεχνών.
Ο Πικάσο έφυγε για τη Μαδρίτη κάποιο φθινόπωρο του και έγινε δεκτός στην βασιλική ακαδημία του Σαν Φερνάντο. Η διδασκαλία όμως εκεί δεν είχε κανένα νόημα για αυτόν. Τελικά μετά την όλη περιπλάνηση εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και συγκεκριμένα στη Μονμάρτρη, που αποτελούσε σημαντικό κέντρο της καλλιτεχνικής ζωής.
Το έργο του χωρίζεται συνήθως σε διαφορετικές περιόδους. Ο κυριότερες από αυτές είναι: Μπλε ή Γαλάζια περίοδος όπου οι πίνακες του Πικάσο, αυτής της περιόδου, χαρακτηρίζονται από το μπλε χρώμα ή αποχρώσεις του και συμβολίζουν μία συναισθηματικά φορτισμένη περίοδο της ζωής του. Η Ροζ ή Ρόδινη περίοδος όπου στους πίνακες αυτής της περιόδου, κυριαρχούν τα κεραμικά χρώματα και οι γήινοι τόνοι, ενώ συχνά χαρακτηρίζονται ως περισσότερο λυρικοί και εύθυμοι. Αναλυτικός κυβισμός όπου αναπτύχθηκε από τον ίδιο τον Πικάσο μαζί με τον Μπρακ το ρεύμα του κυβισμού. Τέλος ο Συνθετικός κυβισμός όπου αυτή την περίοδο ο Πικάσο και ο Μπρακ εξέλιξαν την κυβιστική οπτική, χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολάζ.
Διάφορα έργα ζωγραφικής του Πικάσο συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο ακριβά έργα τέχνης στον κόσμο. Συγκεκριμένα ο πίνακας Garçon à la pipe πωλήθηκε έναντι 104 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's. Ίσως για αυτό ο πίνακας «Γυναικείο κεφάλι» που δώρισε ο Πικάσο στους Έλληνες και κοσμούσε την Εθνική Πινακοθήκη μέχρι το 2012 εκλάπη από έναν επίδοξο – κατά δήλωση του - συλλέκτη μεγάλων έργων τέχνης. Ο κλέφτης που ισχυρίστηκε ότι λατρεύει την τέχνη συνελήφθη σχεδόν δέκα χρόνια μετά. Μεγάλη επιτυχία για την Ελληνική Αστυνομία. Αλλά και μεγάλη αποτυχία. Η προχειρότητα με την οποία στήθηκε η συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τον πίνακα εκτεθειμένο στα φλας και τα χέρια των υπαλλήλων, οι οποίοι δεν είχαν καν φροντίσει να σταθεροποιήσουν το έργο του Πικάσο είχαν ως αποτέλεσμα αυτό να πέσει με κρότο στο πάτωμα. Ο ιδρυτής του κυβισμού κακοποιήθηκε στη χώρα μας εις διπλούν δηλαδή.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr