Ξέρει ο Αντετοκούνμπο την Ελληνίδα αδερφή του Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμου Β;
Κάποιοι είμαστε περήφανοι. Άλλοι πρέπει να ντρέπονται🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το 2013, λίγες εβδομάδες προτού επιλεγεί στη θέση 15 των ντραφτς του NBA, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο περνούσε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου.
Λόγος της επίσκεψής του ήταν μια συνάντηση με τον τότε Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, «με εντολή» του οποίου- όπως αρέσκονται να λένε οι εκάστοτε ένοικοι του Μαξίμου – ο τότε παίκτης του Φιλαθλητικού πήρε την ελληνική ιθαγένεια, προκειμένου να μπορέσει να αγωνιστεί στην Εθνική Ελλάδος.
Το παράδοξο είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε, λίγους μήνες πριν, καταργήσει τον νόμο 3838 για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας που είχε περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Με βάση εκείνο τον νόμο, παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών, όπως ο Γιάννης, ο Θανάσης και τα αδέρφια τους, μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια. Η κυβέρνηση Σαμαρά, όμως, συντασσόμενη με διάφορους «ελληνόψυχους» που είχαν σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης, φωνάζοντας «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ», κατάργησε τον νόμο.
Ως εκ τούτου, ο Γιάννης πήρε τότε την ιθαγένεια κατ΄ εξαίρεση. Ανήκε βλέπετε στην κατηγορία των παιδιών που κάποια στιγμή στη ζωή τους συνειδητοποιούν ότι στη χώρα που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν είναι παντελώς αόρατοι. Ή ακόμα χειρότερα ότι είναι ορατοί μόνο όταν πρόκειται να γίνουν αντικείμενο χλευασμού, επίθεσης, αποκλεισμού. Θυμάμαι, μάλιστα, ότι στις τότε Πανελλαδικές Εξετάσεις είχε πρωτεύσει η Όλγα από την Κρήτη. Επίσης δεύτερης γενιάς μετανάστρια, που όμως δεν είχε την τύχη να την καλέσει ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου. Ελπίζω να είναι κάπου στις ΗΠΑ και να χαίρεται με τις επιτυχίες του Γιάννη μακριά από τη χώρα που δεν της αναγνώρισε το αυτονόητο δικαίωμα της ιθαγένειας.
Τα χρόνια πέρασαν και οι σχετικοί με την ιθαγένεια νόμοι άλλαξαν δύο φορές από τότε. Εν τω μεταξύ, ο Γιάννης μεγαλουργεί μακριά από τις ελληνικές μικρότητες και παραδοξότητες. Κατάφερε να γίνει ο πιο διάσημος Έλληνας της εποχής μας. Ένας μαύρος, μετανάστης δεύτερης γενιάς έγινε η μεγαλύτερη διαφήμιση της χώρας σε όλο τον κόσμο. Κουβαλώντας την Ελλάδα πάνω και μέσα του. Με σεμνότητα και προσέγγιση ζωής που εκπλήσσει όσους ασχολούνται με τους σούπερ σταρ του αθλητισμού δεν ξεχνά λεπτό από πού και πώς ξεκίνησε αυτό το ταξίδι: «Πολλά παιδιά σε όλη την Αφρική και όλη την Ευρώπη με έχουν πρότυπο. Αυτή η επιτυχία πρέπει να κάνει τους πάντες να πιστέψουν στα όνειρά τους. Όταν δεν νιώθετε καλά, να πιστεύετε αυτό που κάνετε, να συνεχίσετε να δουλεύετε. Εμένα μου λένε ότι δεν μπορώ να βάλω βολές, αλλά απόψε τις έβαλα και είμαι ο πρωταθλητής. Τις έβαλα όταν έπρεπε. Κάνω πλάκα. Ή και όχι… Πιστέψτε. Ελπίζω πως δίνω στα παιδιά ελπίδα ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Πριν από 8,5 χρόνια δεν ήξερα την επόμενη κίνησή μου. Η μαμά μου πουλούσε πράγματα στους δρόμους. Τώρα είμαι στην κορυφή, είμαι ευλογημένος. Ακόμα κι αν δεν καταφέρω να φτάσω ποτέ ξανά εδώ, είμαι καλά. Είμαι καλά με όσα έχω πετύχει. Ελπίζω αυτό να δώσει ελπίδα σε όλους, να τους επιτρέψει να πιστέψουν στα όνειρά τους», είπε λίγα λεπτά αφού στέφθηκε πρωταθλητής NBA και MVP των τελικών.
Την ίδια ώρα, η ελληνική Πολιτεία έχει πλέον εισαγάγει τον 4735/2020. Ένα νέο νόμο για την απόκτηση ιθαγένειας στον οποίο, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπεται ότι ο υποψήφιος καλείται να απαντήσει σωστά σε μια σειρά από ερωτήσεις ιστορικού, γεωγραφικού και πολιτιστικού περιεχομένου προκειμένου να αποδείξει ότι έχει τύχει επαρκούς «ελληνικής παιδείας». Μια μικρή αναζήτηση στην τράπεζα θεμάτων του υπουργείου Εσωτερικών είναι κατατοπιστική: «Ποια βασίλισσα της Ελλάδας ήταν η αδερφή του Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμου Β», Αν είναι σωστό η λάθος ότι «τον 9ο αιώνα οι Σαρακηνοί κατέλαβαν την Κρήτη και ίδρυσαν εκεί εμιράτο», και ποιος ήταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας που το 390 μ.Χ.« διέταξε τη σφαγή τουλάχιστον 7.000 Θεσσαλονικέων στο ιπποδρόμιο της πόλης» (για περισσότερα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του υπουργείου).
Φαντάζομαι ότι ο Γιάννης, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων άλλωστε, δεν θα ξέρει να απαντήσει τις συγκεκριμένες ερωτήσεις. Σήμερα, διαβάζοντας και βλέποντας τα διθυραμβικά σχόλια διαφόρων πολιτικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θυμήθηκα την ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όταν ο Γιάννης έπαιρνε την ελληνική ιθαγένεια: «Η ελληνική κοινωνία, που δέχθηκε και ενσωμάτωσε τους γονείς του Γιάννη, που τον σπούδασε και τον διαμόρφωσε αθλητικά, έχει κάθε λόγο να τον καμαρώνει. Αντίθετα, η ελληνική πολιτεία έχει έναν ακόμη λόγο να ντρέπεται».
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr