Ενα δυνατό ΟΧΙ σε μια «φαλακρή Ελλάδα»
Αυτό που χρειάζεται για την προστασία των δασών είναι ένα τιτάνιο έργο που υπερβαίνει κάθε κυβέρνηση, κόμμα, ή φορέα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μετά την τραγωδία στο Μάτι συγκροτήθηκε μια Επιτροπή Σοφών, με απόφαση της τότε κυβέρνησης, υπό τον καθηγητή Goldammer, που έξη μήνες μετά κατέθεσε το Πόρισμά της στη Βουλή των Ελλήνων.
Το Πόρισμα έγινε δεκτό από το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Πυρκαγιών (The Global Fire Monitoring Center) του οποίου Πρόεδρος ήταν ο διαπρεπής καθηγητής, καθώς και από την Πορτογαλία. Ως χώρα του ευρωπαϊκού νότου με παρόμοια προβλήματα πυρκαγιών με τα δικά μας. Η Ελλάδα παρέλαβε επίσημα το Πόρισμα, αλλά δεν κούνησε έκτοτε το δακτυλάκι της… Δεν εφάρμοσε δηλ. όσα πρότειναν οι ειδικοί χωρίς φόβο και κομματικό πάθος ή προκατάληψη.
Σε προηγούμενο άρθρο προχθές, υπό τον τίτλο “Πυρκαγιές και σχέδια” έκανα αναφορά σε κάποια βασικά συμπεράσματα. Πάντοτε σ’ αυτήν τη χώρα δεν έλειπαν οι νόμοι, αλλά όπως είπε ο Ροϊδης πριν έναν αιώνα και κάτι, “ένας νόμος για την εφαρμογή των νόμων”... Και τώρα υπάρχουν οι διατυπωμένες ιδέες, ας γίνουν ομοφώνως νόμος του κράτους και ας εφαρμοσθεί…
Αυτό που χρειάζεται για την προστασία των δασών είναι ένα τιτάνιο έργο που υπερβαίνει κάθε κυβέρνηση, κόμμα, ή φορέα. Μιλάμε για την προστασία του οικοσυστήματος, της φύσης, του εθνικού πλούτου. Για να γίνει σωστά και αποτελεσματικά, είναι αναγκαία η συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων, επιστημονικών, τεχνικών και επιχειρηματικών φορέων και, σε πολιτικό επίπεδο, η συνεννόηση και η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Οι προχτεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, καθώς και οι επί του θέματος τοποθετήσεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, δείχνουν ότι η αντιπολίτευση έχει πλήρη συνείδηση της κρισιμότητας της κατάστασης και του σύνθετου των προβλημάτων. Δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια. Ούτε ξαφνικά θα πάψουν να υπάρχουν πυρκαγιές στα δάση.
Αλλά 1 εκατομμύριο στρέμματα καμένα είναι πάρα πολλά. Με προϊούσα την κλιματική αλλαγή, αν δεν ληφθούν άμεσα και με συναίνεση τα δέοντα μέτρα, πολύ σύντομα η Ελλάδα θα γίνει μια “φαλακρή χώρα”, με ανυπολόγιστο αντίκτυπο και στον τουρισμό και την οικονομία της. Κι όλα αυτά χωρίς να υπολογίζουμε τις καταστροφές υποδομών, σπιτιών, περιουσιών που έχουν τεράστιο προσωπικό και οικογενειακό κόστος για τους πληττόμενους, αλλά και τεράστιο κόστος για την εθνική οικονομία (ήδη οι αποζημιώσεις υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ). Θα ήταν λοιπόν μεγάλο λάθος αν, σε τόσο δύσκολες ώρες, η κυβέρνηση δεν επιδιώξει την ευρύτερη συναίνεση και συνεργασία με την αντιπολίτευση και για την ανακούφιση των πληγέντων και ιδιαίτερα για την εφαρμογή του Πορίσματος της Επιτροπής Σοφών.
Όπως επίσης χρειάζεται μια μεγάλη παρέμβαση για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη κάθε πληγείσας περιοχής. Να αντιμετωπίζονται οι πιο άμεσες ανάγκες, ώστε να είναι δυνατή η συνέχιση της διαβίωσης σε αυτές τις περιοχές και να σχεδιασθεί μια νέα ανάπτυξη της κάθε περιοχής, με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Επειδή, “ένα καθαρό όραμα, με την υποστήριξη ενός ξεκάθαρου σχεδίου, δίνει στον άνθρωπο μια φοβερή αίσθηση αυτοπεποίθησης και προσωπικής δύναμης”. Και οι άνθρωποι που αντιμετώπισαν τις φλόγες στην πόρτα τους, χρειάζονται αυτήν τη δύναμη, όπως και η Ελλάδα που δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr