Η Ελληνική συμβολή στην αποτυχία της Επιχείρησης «Μπαρμπαρόσα»
Όποιος δεν γνωρίζει το Παρελθόν, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πλησιάζει η επέτειος του «Όχι». Μια εθνική επέτειος η οποία, καθότι αφορά ένα –σχετικά- κοντινό χρονικά ιστορικό γεγονός, έχει ιδιαίτερη σημασία για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας.
Κάθε οικογένεια έχει τις δικές τις ιστορίες από παππούδες και ενίοτε γονείς. Ιστορίες ηρωισμού, θυσίας, αλτρουισμού που περνούν από γενεά σε γενεά.
Θυμάμαι τον Παππού μου, έφεδρο αξιωματικό, να μου διηγείται τον ενθουσιασμό του κόσμου μόλις έφταναν νέα της προέλασης του στρατού μας και της υποχώρησης του υπερδιπλάσιου Ιταλικού στρατού. Θυμάμαι τα αδέλφια της Γιαγιάς μου να μου διηγούνται τη φρίκη των μαχών και την ντροπή της παράδοσης στους Γερμανούς, τον Απρίλιο του ’41.
Η γενναία απόφαση της αντίστασης μέχρι τέλους, ανεξαρτήτως της πολλαπλής ισχύος των δυνάμεων του Άξονα, αποτελεί πράξη που πιστεύω, μας δίνει δύναμη να μην υποχωρούμε όταν έχουμε δίκιο, να μην εγκαταλείπουμε ποτέ. Να παραμένουμε αξιοπρεπείς, με υψηλή αυτοεκτίμηση, στην καθημερινότητά μας.
Στους κύκλους των Ιστορικών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ των συζητήσεων που διαρκούν μέχρι σήμερα, περιλαμβάνεται η συμβολή της αντίστασης των Ελλήνων στην αποτυχία της εισβολής των Ναζιστικών δυνάμεων στην ΕΣΣΔ.
Ο στρατός μας απέκρουσε τους Ιταλούς τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 1940 και εν συνεχεία, με σημαντικό μέρος των δυνάμεων καθηλωμένο στην Ήπερο και το νότιο μέρος της Αλβανίας, δέχθηκε τον Απρίλιο του 1941, επίθεση από τον πανίσχυρο Γερμανικό στρατό.
Η εισβολή στην Ελλάδα ή «Επιχείρηση Μαρίτα» όπως είχε ονομαστεί από τους Ναζί, διήρκεσε όμως περισσότερο από όσο αναμενόταν από τους Στρατηγούς του Χίτλερ.
Η αναβολή της Επιχείρησης «Μπαρμπαρόσα»
Από τις 6 Απριλίου μέχρι και τις αρχές Ιουνίου 1941, σημαντικό μέρος των Γερμανικών δυνάμεων βρισκόταν στη χώρα μας, ακυρώνοντας έτσι την προγραμματισμένη για τις 15 Μαΐου, έναρξη της «Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα», ήτοι της εισβολής στη Σοβιετική Ένωση.
Η σθεναρή αντίσταση που συνάντησαν οι Ναζί, μετέφερε την έναρξη της εισβολής στην ΕΣΣΔ, στις 22 Ιουνίου. Οι Ιστορικοί διχάζονται ως προς την επίδραση της χρονικής αυτής καθυστέρησης. Υπάρχει η άποψη ότι και με την καθυστέρηση αυτή, οι Γερμανικές δυνάμεις είχαν χρόνο να καταλάβουν τη Μόσχα μέχρι την έλευση του σκληρού Ρωσικού χειμώνα. Ο αντίλογος υποστηρίζει ότι δεν θα επαρκούσε ο χρόνος μεταξύ της 22ας Ιουνίου και των αρχών του Νοεμβρίου, για την κατάληψη της Σοβιετική πρωτεύουσας.
Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονυ Ίντεν, σε ομιλία του το 1942 στη Βουλή των Κοινοτήτων, υπερασπίστηκε την άποψη της Ελληνικής συμβολής στην αποτυχία της Επιχείρησης «Μπαρμπαρόσα», όπως άλλωστε και η πλειοψηφία των Συμμάχων εκείνη την περίοδο. Μεταγενέστεροι Ιστορικοί τείνουν να υποβαθμίζουν την συμβολή της αντίστασης μας, αλλά την συνυπολογίζουν μαζί με άλλους παράγοντες. Κλείνοντας, είναι σημαντικό να συζητούνται σε κάθε οικογένεια γεγονότα που έχουν σημαδέψει την Ιστορία του λαού μας, έστω και επ’ ευκαιρία του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου. Η ζωή διδάσκει πως όποιος δεν γνωρίζει το Παρελθόν, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr