Δεν επιτρέπονται πλέον τα ίδια λάθη
Η κοινωνία μας βρίσκεται σε κρίσιμο και οριακό σημείο μετεξέλιξης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σε τούτο τον τόπο πρέπει να αντιληφθούμε την βιολογική διάσταση των περιόδων που διανύει μια κοινωνία, αν φυσικά επιδιώκουμε τη συνοχή της. Η έννοια της ηλικιακής κατανομής και ιεραρχίας σε σχέση με την χρησιμότητα των κλάσεων ηλικίας, εντός του κοινωνικού συστήματος έχει τεράστια σημασία για την επιτυχία των λειτουργικών δομών της ίδιας κοινωνίας. Τις κατευθυντήριες γραμμές μιας τέτοιας οργάνωσης τις συναντάμε συχνά σε όλα τα κοινωνικώς οργανωμένα θηλαστικά της πλάσης.
Όλοι όσοι στήριξαν την πρώτη δυναμική αλλαγή της χώρας το 1981 θα πρέπει να δουν τον εαυτό τους στα έδρανα μιας χρήσιμης γερουσίας προς τις νεότερες γενιές. Γνωρίζω πως οι απόψεις μου ενδέχεται να στεναχωρήσουν. Μη μου πείτε όμως πως έχω σκοπιμότητα και ότι υιοθετώ τακτικές κοινωνικού αποκλεισμού. Μακριά από μένα όλα αυτά. Οι απόψεις μου παραμένουν ίδιες με όλη την αναγκαία πλαστικότητα των καιρών και των κατά συνθήκη συμβάντων.
Η κοινωνία μας βρίσκεται σε κρίσιμο και οριακό σημείο μετεξέλιξης. Παιδικές ασθένειες του μεσοπολέμου με τα μεταπολεμικά τραύματα, ακόμα, δεν έχουν ιαθεί και οι συμπεριφορές μας πολλές φορές παρασύρονται σε εξάρσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα αλλά και νόημα. Οι στιγμές του χρονικού συνεχούς δεν επιστρέφουν. Τα λάθη, είναι λάθη, και πληγώνουν. Τα τελευταία χρόνια μια σημαντική μερίδα του λαού πληγώθηκε κατάφορα από τέτοιες συμπεριφορές. Η ευκαιρία που δόθηκε το 2009 με ποσοστό περίπου 44% είναι μάλλον αδύνατο να επανέλθει, γιατί η κατρακύλα της απογοήτευσης δεν είχε σταματημό. Ευτυχώς, μια ηρωική γυναίκα, η Φώφη Γεννηματά, κατάφερε να την σταματήσει. Ο κόσμος που εμπιστεύτηκε το κίνημα, κάηκε στο γάλα και τώρα φυσά και στο γιαούρτι.
Στο μεταξύ η κοινωνία έχει αποκτήσει εργαλεία επικοινωνίας που την εποχή εκείνη δεν ήταν εύχρηστα. Να δείτε τι μας περιμένει ακόμα. Οι νεολαίες έχουν πιο σύνθετα κίνητρα και επιδιώξεις, και αυτό γιατί το έργο της παιδείας ακόμα καθυστερεί να αποδώσει καρπούς. Πάνω από 500.000 νέοι επιστήμονες έχουν πετάξει σε άλλους τόπους. Οι επενδύσεις μιας ζωής αποδίδουν καρπούς σε άλλες οικονομίες. Το άμεσο όφελος; Άγνωστο. Ίσως η επιστροφή τους αποφέρει βελτιωμένο οικονομικό προφίλ. Έτσι όμως δεν μπορεί να προχωρήσει μια κοινωνία. Άλλαξαν οι εποχές. Και όλοι το διαισθάνονται. Η πολυπλοκότητα των συστημάτων απαιτεί νέες αντιλήψεις για το γίγνεσθαι της κοινωνίας που συγκροτείται από μέσες ηλικίες. Από αυτές τις ηλικίες θα πρέπει να επιλέγονται οι αρχηγοί των κινημάτων. Ας δώσουμε τόπο στα νιάτα, στηρίζοντάς τα, με πνεύμα δημιουργικό. Η Ελλάδα και οι έλληνες δικαιούνται καλύτερες μέρες μετά από μια παρατεταμένη ύφεση και κακή διαχείριση των πλούτων της.
Δεν πρέπει να χαθεί, για μια ακόμη φορά, το τραίνο της ελπίδας και της δημιουργικής αντίληψης. Δεν επιτρέπονται πλέον τα ίδια λάθηηηη……
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr