Σε «Κίνα της Ευρώπης» θέλει να μετατρέψει την Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η επιμονή του Ερντογάν να αφήνει το νόμισμα της χώρας του, τη λίρα, να… ευτελίζεται εδώ και 10 ημέρες, δείχνει ότι οδηγεί την Τουρκία σε μία οικονομική αλλαγή με πολλά αμφίβολα –ωστόσο- αποτελέσματα, έως και μηδαμινά, κατά κάποιους. Αλλά όχι για τον Τούρκο πρόεδρο, η άποψη του οποίου είναι ότι «ο επιμένων νικά», άσχετα με την πραγματιστική και ηθική υφή, που μπορεί να έχει αυτή η «επιμονή».
Η «νέα» οικονομία του Ερντογάν στηρίζεται σε 4 πυλώνες: Πληθωρισμός, εξαγωγές, επιτόκια και παραγωγή.
Θέλει να μετατρέψει την Τουρκία σε μία οικονομία εξαγωγών με φτηνό εργατικό δυναμικό για να προσεγγίσει επενδυτές και… δολάρια. Το βασικό για τον Τούρκο πρόεδρο δεν είναι πόσο θα φτάσει το δολάριο έναντι της λίρας, αλλά να σταθεροποιηθεί κάπου το συνάλλαγμα, ακόμη κι αν είναι ψηλά.
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ την Τρίτη ο Ερντογάν εξήγησε ξεκάθαρα το σκεπτικό του. Είπε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παράγει αγαθά φθηνά, όπως η Κίνα, και να τα πουλάει στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας έτσι εισροή δολαρίων από αυτή την παραγωγή.
«Δόγμα» Ερντογάν
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ορισμένες χώρες όπως η Κίνα και η Γερμανία εφαρμόζουν εδώ και χρόνια την πολιτική του «χαμηλού επιτοκίου».
«Στη Γερμανία τη δεκαετία του 1970 υπήρχε προσφυγικός πληθυσμός. Το εργατικό δυναμικό ήταν νεαρός πληθυσμός και πρόσφυγες. Η Κίνα, από την άλλη, έχει αναπτυχθεί με νεαρό πληθυσμό, βιομηχανία και παραγωγή. Πρέπει να πετύχουμε ανάπτυξη με νεαρό πληθυσμό και παραγωγή, όχι με επιτόκια», τόνισε, δίνοντας εντολή στους βουλευτές του να εξηγήσουν καλά αυτή τη διαδικασία στο λαό.
«Με τις αποφάσεις που θα ληφθούν, θα δρέψουμε τους καρπούς μετά από 6 μήνες και μέχρι τις εκλογές. Εξηγήστε το καλά στον κόσμο. Το επίπεδο ευημερίας των πολιτών μας θα αυξηθεί και η αγοραστική τους δύναμη θα αυξηθεί. Έτσι, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών μας θα κλείσει. Θα γίνουμε μια βιομηχανική χώρα με χαμηλά επιτόκια και υψηλά κέρδη».
Το Ερντο-οικονομικό όραμα στην πράξη
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να αποδείξει ότι δεν έχει ανάγκη το δολάριο και ότι η οικονομία της Τουρκίας μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα.
Ποια είναι η ιδεατή «αλυσίδα» που εκτιμά ότι θα απαλλάξει την Τουρκία από την… κηδεμονία του δολαρίου;
- Οι επενδύσεις θα αυξηθούν επειδή το επιτόκιο στα επιχειρηματικά δάνεια θα μειωθεί
- Η παραγωγή θα αυξηθεί λόγω των πολλών επενδύσεων
- Η απασχόληση θα αυξηθεί επειδή η παραγωγή θα αυξηθεί
- Η ανεργία θα μειωθεί
- Οι εξαγωγές θα αυξηθούν επειδή η συναλλαγματική ισοτιμία είναι υψηλή
- Η εισροή ξένου συναλλάγματος θα αυξηθεί λόγω των πολλών εξαγωγών
- Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα κλείσει λόγω πλεονάσματος συναλλάγματος και δεν θα υπάρχει ανάγκη για ξένο νόμισμα επειδή θα κλείσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών
- Δεν θα υπάρχει ανάγκη για ξένο νόμισμα, άρα η συναλλαγματική ισοτιμία θα μειωθεί
- Ο πληθωρισμός θα μειωθεί, καθώς η ισοτιμία θα μειωθεί
- Η ζωή θα επανέλθει στο φυσιολογικό.
Όποιον οικονομολόγο και να ρωτήσεις στην Τουρκία, αυτό το οικονομικό πρόγραμμα θα εκτινάξει τον πληθωρισμό και θα εξαθλιώσει το λαό, την ώρα που είχε αρχίσει να συνηθίζει στην ιδέα και τη ζωή της μεσαίας τάξης με όλα τα προνόμια που αυτή είχε επιφέρει.
Παρόλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να το δοκιμάσει.
Πρωταρχικός στόχος είναι να εδραιώσει το διάσπαρτο εκλογικό σώμα και δευτερευόντως να φανεί «χαριτωμένος» στο λαό με κινήσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση του… θεαθήναι, δηλ. της «Μεγάλης Παραγωγικής Τουρκίας», εξαθλιώνοντας ωστόσο τη βάση της και τον πληθυσμό της, όπως κι ο… «γίγαντας Κίνα».
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr