«Μικρό καλάθι» για το µέλλον της οικονοµία
Το ΙΟΒΕ προσδιορίζει την ανάπτυξη για το 2018 στο επίπεδο του 2%🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μπορεί οι εγχώριοι µακροοικονοµικοί δείκτες να... ευηµερούν εδώ και αρκετούς µήνες, ωστόσο οι σχετιζόµενοι µε την πραγµατική οικονοµία φορείς κρατούν... µικρό καλάθι για τις µελλοντικές της προοπτικές.
Ξεκινώντας από το ΙΟΒΕ, ο πρόεδρος του ∆Σ, Τάκης Αθανασόπουλος, θεωρεί ότι το 2019 θα είναι µια δύσκολη χρονιά, γιατί οι προγραµµατισµένες πολλαπλές εκλογικές αναµετρήσεις έχουν βάλει σε δεύτερη θέση προτεραιότητας τις προσπάθειες για συναίνεση και λήψη των αναγκαίων µέτρων που θα εξασφαλίσουν ότι η χώρα µας δεν θα διατρέξει τον κίνδυνο να περιέλθει και πάλι στη δίνη µιας οικονοµικής κρίσης. Σχετικά µετην ελληνική οικονοµία, το ΙΟΒΕ προσδιορίζει την ανάπτυξη για το 2018 στο επίπεδο του 2%, ενώ για το 2019 αναµένει ανάλογο ρυθµό, βασιζόµενο στην κλιµάκωση της επενδυτικής δραστηριότητας (+10-12%) και της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,4%).
Αναφορικά µε την ανεργία αναµένεται ηπιότερη πτώση, στο 18%.
Ιδιαίτερα συγκρατηµένα εµφανίζονται και τα υψηλόβαθµα στελέχη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα µας.
Η κάµψη του δείκτη οικονοµικού κλίµατος µεταξύ των CEOs η οποία καταγράφηκε στο τέταρτο τρίµηνο του 2018, αποτύπωσε την ανησυχία των CEOs σχετικά µε τις πιθανές παρεκκλίσεις της οικονοµικής πολιτικής από τις µεταρρυθµίσεις.
Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), Βασίλη Ραµπάτ, η οικονοµία µας παρουσιάζει µια στασιµότητα (στασιµοχρεοκοπία για κάποιους) τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίες ριζικές αλλαγές προκειµένου να µεταβληθεί η εικόνα αυτή. Ειδικότερα σηµείωσε ότι χρειάζονται µείωση εισφορών και φόρων, ριζική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήµατος, αναδιάρθρωση του δηµόσιου τοµέα, εφαρµογή εταιρικής διακυβέρνησης στις επιχειρήσεις και ενεργοποίηση του τραπεζικού συστήµατος.
Τέλος, αρνητικό παραµένει το ποσοστό αισιοδοξίας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα για τέταρτη συνεχή χρονιά, σύµφωνα µε έρευνα της Grant Thornton, καταγράφοντας ως σηµαντικότερους παράγοντες της απαισιοδοξίας τους την οικονοµική αβεβαιότητα (84%), τους κανονισµούς και τη γραφειοκρατία (66%) και την έλλειψη χρηµατοδότησης (40%).
Ο Βασίλης Καζάς, διευθύνων σύµβουλος της Grant Thornton στην Ελλάδα, σηµειώνει ωστόσο ότι «η αβεβαιότητα δεν είναι µόνο ελληνικό φαινόµενο, καθώς και οι µεγάλες οικονοµίες της Ευρώπης παρουσίασαν απογοητευτικά στοιχεία σε ό,τι αφορά την αισιοδοξία των επιχειρηµατιών». Μην ξεχνάµε άλλωστε ότι για φέτος αναµένεται νέα επιβράδυνση της παγκόσµιας οικονοµικής µεγέθυνσης στο επίπεδο του 3,5%, από 3,7% πέρυσι και 3,8% το 2017.
Η συνέχιση των πολιτικών εµπορικού προστατευτισµού (δασµοί µεταξύ ΗΠΑ και εµπορικών εταίρων), η ανησυχία σχετικά µε το Brexit, οι επιπτώσεις του ευρωσκεπτικισµού εν όψει και των ευρωεκλογών, οι περιορισµοί στις πιστώσεις στην Κίνα, αποτελούν τους βασικότερους κινδύνους ανάσχεσης της παγκόσµιας αναπτυξιακής δυναµικής.
Εκεχειρία με... αστερίσκους στον Λίβανο: Το «αλλά» του Νετανιάχου, οι λόγοι που τον έκαναν να πει «ναι» και η νέα απειλή
Σειρά ιατρικών και διοικητικών παραλείψεων στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο - «Έψαχνα γιατρούς και δεν έβρισκα»
Μπάιντεν: Το Ισραήλ δεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, αλλά ούτε και ο λαός του Λιβάνου
Τέμπη: «Κόκκινο» για το βίντεο της Λεπτοκαρυάς - Δεν πιστοποιείται η ώρα διέλευσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr