Μητσοτάκης γιοκ και ο λύκος που κλαίει
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Μα τι ήτανε αυτό που έκανε του κ. Ρετζέπ και ρούτζωσε ο άνθρωπος; Αυτός έγινε χαλί στα πόδια του, μέχρι και χαλβά από στραγάλια τον κέρασε ο άμοιρος. Τι ήθελε ο κακομοίρης; Μισό Αιγαίο, όλη την Κύπρο και βλέπουμε για αντάλλαγμα. Α πα πα, δεν του ξαναμιλάει του Κυριάκου. Για αυτόν δεν υπάρχει. «Κόψε» που λέγαμε και στο Δημοτικό. Μόνο με «έντιμους» από δω και πέρα. Ακούς εκεί, εδώ είπαμε να μην μπλέκουμε τρίτους και πήγε να τα πει όλα στους Αμερικάνους. Και αυτοί να χειροκροτάνε. Και πήρε και αυτά τα μεταχειρισμένα Ραφάλ και δεν μπορούν οι άνθρωποι να κουνηθούνε. Από δω και πέρα, «Μητσοτάκης γιοκ». Άμα πια.
Βέβαια, αυτά τα έχει ξαναπεί ο κ. Ερντογάν που θυμίζει λίγο το λύκο που κλαίει.
Λοιπόν, που βρισκόμαστε; Πρώτον, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν λέει να τελειώσει. Δεύτερον, η οικονομική κατάσταση γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη. Η ενέργεια γίνεται δυσεύρετη και πανάκριβη. Τα εμπορεύματα εξαφανίζονται από τα ράφια σε πολλές χώρες. Η έλλειψη ημιαγωγών αναμένεται να συνεχιστεί και μέχρι το 2024. Ο πληθωρισμός καλπάζει. Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανακοίνωσε στο Νταβός ότι ο ορίζοντας στην παγκόσμια οικονομία σκοτείνιασε παρότι μια παγκόσμια ύφεση δεν είναι αναμενόμενη. Mην εκπλαγείτε αν πάμε σε στασιμοπληθωρισμό, που είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί, σε κάποια φάση αργότερα τουλάχιστον σε κάποιες χώρες. Τα δημητριακά εξαφανίζονται και σε λίγο θα πούμε το ψωμί ψωμάκι. Χρηματιστήρια καταρρέουν και ανακάμπτουν μερικά. Σημειώστε ότι το χρηματιστήριο επηρεάζεται από τις προσδοκίες για την οικονομία τους επόμενους έξι μήνες πάνω κάτω. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και εμφανίζονται και άλλες. Υπάρχει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ όπως είπα σε άλλο άρθρο. Και δεν ξέρουμε αν ο τρίτος παγκόσμιος ή ο δεύτερος ψυχρός πόλεμος έχουν ήδη ξεκινήσει.
Μα γιατί έγινε Τούρκος ο κ. Ερντογάν; Διότι η Ελλάδα του χαλάει τα σχέδια. Ποια είναι τα σχέδια του κ. Ερντογάν; Μα να κερδίσει τις εκλογές του 2023. Πως μπορεί να κερδίσει τις εκλογές όταν η Τουρκική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση λόγω των ανορθόδοξων επιλογών του ίδιου του κ. Ερντογάν; Ένα χρόνο πριν τις εκλογές, αν ανεβάσει τα επιτόκια στα επίπεδα που πρέπει να είναι, η οικονομία θα πάει σε μεγάλη ύφεση. Προτιμάει λοιπόν υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική, και χαλαρή δημοσιονομική πολιτική. Και τι γίνεται με τον πολύ υψηλό πληθωρισμό (157% ανεπίσημα); Ο επίσημος είναι λιγότερος (70%). Ε κάντε λίγο υπομονή, έρχονται καλύτερες μέρες. Δεν φταίμε εμείς, φταίνε οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι, λέει.
Ο μόνος τρόπος να κερδίσει τις εκλογές λοιπόν είναι πουλώντας εθνικισμό. Η λογική λέει ότι θα υπάρξει σοβαρό θερμό επεισόδιο, σε συγκερασμό με συνεχείς ορδές παράνομων μεταναστών και υβριδικές τακτικές. Πότε να αναμένουμε το θερμό επεισόδιο; Προσωπικά δεν νομίζω να κάνει κάτι σοβαρό τώρα που μπαίνουμε στην τουριστική περίοδο στην οποία στηρίζεται η Τουρκία (όπως και η Ελλάδα). Tο βλέπω κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Κατά τη διάρκεια του λοκντάουν η χρονιά ήταν που ήταν χαμένη και δεν τον ενδιέφερε και τόσο. Τώρα όμως τον ενδιαφέρει. Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις.
Οπότε τον ενδιαφέρουν δύο τινά. Τι θέση θα πάρει η Αμερική σε περίπτωση θερμού επεισοδίου; Δεύτερον τι θα κάνει η Αμερική με τα 40 F-16 τελευταίας γενιάς (block 70) που ζητάει η Τουρκία και τα 80 κιτ αναβάθμισης για τα τουρκικά F-16C/D; Προσωπικά βλέπω απίθανο οι ΗΠΑ να ενδώσουν στα F-35 λόγω νόμου CAATSA. Η διαμεσολάβηση της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν μετράει (υπάρχουν άλλες πιο ισχυρές χώρες για το ρόλο, όπως η Γαλλία), ιδίως επειδή η Τουρκία συνεχίζει να κρατάει τη θέση του επιτήδειου ουδέτερου και δεν εφαρμόζει κυρώσεις εναντίο της Ρωσίας. Τα παζάρια της Τουρκίας με την εισδοχή Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έρχονται σε εξαιρετικά ακατάλληλη στιγμή και κουράζουν. Η Αμερικανική κυβέρνηση λέει λοιπόν ότι υποστηρίζει τα F-16 αλλά εξαρτάται από το Κογκρέσο.
Η υποδοχή του κ. Μητσοτάκη και από τον κ. Μπαίντεν και από το Κογκρέσο δείχνει λοιπόν στον κ. Ερντογάν τι να περιμένει και σε περίπτωση που προκαλέσει θερμό επεισόδιο και σχετικά με τα F-16. Συνεπώς, τι θα πουλήσει στους ψηφοφόρους; Και εδώ έγκειται το πρόβλημα για αυτόν που εξηγεί και το μένος κατά του κ. Μητσοτάκη. Αν δεν πάρει τουλάχιστον τα F-16, η αντιπολίτευση θα τον στηλιτεύσει για τους S-400. Μόνη σανίδα σωτηρίας το Ηνωμένο Βασίλειο και οι μηχανές του, όπως πάντα με τους καλούς φίλους μας. Αλλά αυτά θα αργήσουν να αποδώσουν. Με άλλα λόγια, ο κ. Ερντογάν έχει βάλλει τον εαυτό του στη γωνία και προσπαθεί να ξεφύγει με ριψοκίνδυνες κινήσεις. Η παραβίαση κοντά στην Αλεξανδρούπολη είναι μόνο η αρχή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, και είπε ότι αναμένει «την αντίδραση των συμμάχων και εταίρων μας που δεν μπορεί για μια ακόμη φορά να βασίζεται σε ίσες αποστάσεις και λόγια χωρίς αντίκρυσμα…» Ορθότατη βέβαια η υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα ήθελε ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τον κ. Μπάιντεν, πιθανώς σαν και αυτό που έκανε για την Ταιβάν και εξόργισε την Κίνα. Δυστυχώς, οι Αγγλοσάξονες δεν παίρνουν εύκολα ξεκάθαρες θέσεις, και μάλιστα θεωρούν ότι βοηθάνε με το να μην παίρνουν ξεκάθαρες θέσεις.
Και ενώ ο κ. Ερντογάν γίνεται πιο επιθετικός εν όψει των τουρκικών εκλογών το 2023, ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει ένα επιθετικό ή έστω προληπτικό ρίσκο πριν τις Ελληνικές εκλογές του 2023. Επικεντρώνεται στην οικονομία και στις επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου. Διεθνοποιεί μεν την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά δεν προχωρά με τα 12 μίλια ή την ΑΟΖ. Όσο αυτές οι κινήσεις δεν γίνονται όμως, θα είναι και πιο δύσκολο να γίνουν, και οι γείτονες δεν θα σταματήσουν. Αν περιμένουμε η οικονομία να ανακάμψει, να έλθουν όλα τα Ραφάλ, και να έλθουν και οι καινούργιες φρεγάτες, η Τουρκία θα έχει το ελικοπτεροφόρο/μεταφορέα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα καινούργια υποβρύχια, καινούργια μοντέλα μη επανδρωμένων, και πιθανώς και άλλα S-400. Και να μην αναφέρουμε πόσο οικονομικά επιζήμια αλλά και ψυχοφθόρα είναι η καθημερινή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Αλλά νομίζω χάνουμε και ένα παράθυρο ευκαιρίας. Αν η Ελλάδα προχωρούσε τώρα, δύσκολα η Αμερική να μην σταμάταγε την Τουρκία για να αποφύγει μία δεύτερη τεράστια εστία ανάφλεξης. Πρέπει βέβαια να προχωρήσουμε και μετά να εξηγήσουμε γιατί το κάναμε. Σε αντίθετη περίπτωση θα μας σταματήσουν.
* Αυτό το άρθρο περιέχει αυστηρά προσωπικές απόψεις που δεν αντίκεινται στον φίλο Τουρκικό λαό αλλά στην τωρινή ηγεσία του, και δεν αντιπροσωπεύουν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr