Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να επιβιώσει και να διαπρέψει
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Τη στιγμή που έχουμε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη εστία προβλημάτων στη γειτονιά μας, χρειαζόμαστε μία νέα και ισχυρή ταυτότητα.
Η Ελλάδα έχει κατορθώσει μεν να είναι μέλος σημαντικών οργανισμών και συμμαχιών, αλλά δεν έχει την τύχη να έχει γείτονες τους Ελβετούς. Η Ελλάδα είναι στους προμαχώνες του Δυτικού πολιτισμού και της Ευρώπης, και χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να επιβιώσει και να ευημερήσει.
Δεν υπάρχουν εθνικά δίκαια. Υπάρχουν εθνικά συμφέροντα όπως το έχουμε δει ξανά και ξανά στην ιστορία. Η Ελλάδα πρέπει να κοιτάξει τα συμφέροντά της. Τι πρέπει λοιπόν να κάνει η Ελλάδα για να επιβιώσει και να διαπρέψει; Η γνώμη μου παρουσιάζεται σε διαφορετικές ενότητες. Μερικές προτάσεις είναι βραχυχρόνιες και άλλες μακροχρόνιες. Μερικά πράγματα τα κάνουμε ήδη, άλλα τα κάνουμε καλά και άλλα όχι τόσο.
Τι πρέπει να κάνουμε γενικά
- Να συνάπτουμε συμμαχίες μεν αλλά να στηριζόμαστε σε εγχώριες δυνάμεις. Να μην περιμένουμε άλλους να μας λύσουνε τα προβλήματά μας. Και χώμα και νερό έχουμε για να χτίσουμε μόνοι μας. Να μην περιμένουμε από μηχανής θεούς.
- Τέρμα η κακομοιριά και η ψωροκώσταινα.
- Τέρμα η αλληλοφαγωμάρα.
- Να γίνουμε πιο οργανωτικοί και μεθοδικοί. Plan B για όλα.
- Όπως έχουμε επιτροπή σοφών για την οικονομία, να έχουμε επιτροπές σοφών για τα πάντα (άμυνα, εξωτερικές σχέσεις, εκπαίδευση, κ.λ.π.).
Τι πρέπει να κάνουμε με την Τουρκία
- Να αφήσουν οι πολιτικοί το στρατό να κάνει τη δουλειά του.
- Να μιλάμε λιγότερο και να κάνουμε περισσότερα.
- Πρώτα να κάνουμε ότι πρέπει να κάνουμε και μετά να εξηγούμε γιατί το κάναμε.
- Να εγείρουμε συνεχώς το θέμα της μετατροπής εκκλησιών και μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς όπως η Αγία Σοφία σε τζαμιά, και το θέμα των θεολογικών σχολών.
- Να εγείρουμε συνεχώς το θέμα της καταπάτησης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του εξαναγκασμού τους σε Τουρκοποίηση.
- Δεν χρειάζεται να απαντάμε σε κάθε ανοησία που εκτοξεύεται από την άλλη μεριά γιατί τους δίνουμε θάρρος ή στέλνουμε σινιάλο αδυναμίας. Πολλές φορές αρκούν οι τυπικές και διπλωματικές απαντήσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ή τους εκπροσώπους των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.
- Κάθε φορά που η Τουρκία αναφέρεται στα Ελληνικά νησιά και τις θαλάσσιες ζώνες, για λόγους εσωτερικής ή εξωτερικής κατανάλωσης, να υπενθυμίζουμε τα εξής: η Τουρκία αποποιήθηκε τα δικαιώματά της επί όλων των νήσων του Αιγαίου πέραν των τριών μιλίων από τις τουρκικές ακτές με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Τα μόνα νησιά που παραχωρήθηκαν στην Τουρκία είναι η Ίμβρος, η Τένεδος και οι Λαγούσες Νήσοι. Οι δε ‘Ιμβρος και Τένεδος παραχωρήθηκαν με ειδικές συνθήκες αυτοδιοίκησης και προστασίας του πληθυσμού, που καταπατήθηκαν συστηματικά από την Τουρκία. Τα Ίμια βρίσκονται πάνω από τρία μίλια από τις Τουρκικές ακτές.
- Με βάση τις διεθνείς συνθήκες που έχει συνάψει η Ελλάδα, σε μερικές από τις οποίες η Τουρκία δεν ήταν καν συμβαλλόμενο μέλος, και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, η Ελλάδα έχει δικαίωμα να στρατικοποιήσει τα νησιά.
- Όσον αφορά τα νησιά και τις βραχονησίδες, το άρθρο 121 του τμήματος VIII της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 ξεκαθαρίζει ότι ότι ισχύει για ξηρά, ισχύει και για νήσους και βραχονησίδες, με εξαίρεση τις βραχονησίδες οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή οικονομική ζωή από μόνες τους, και οι οποίες δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, παρότι δικαιούνται αιγιαλίτιδας και συνορεύουσας ζώνης.
- Η «Γαλάζια Πατρίδα» της αναθεωρητικής Τουρκίας στηρίζεται σε κατάληψη Ελληνικής επικράτειας και Ελληνικών θαλασσίων ζωνών. Να υπενθυμίζουμε την τουρκική στρατιά του Αιγαίου που έχει επιθετική αποστολή.
- Να υπενθυμίζουμε ότι χωρίς επίλυση όλων των διμερών προβλημάτων και χωρίς συμφωνίες ΑΟΖ η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε ενταξιακές διαδικασίες στην ΕΕ. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες.
- Άμεση κατάρριψη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (διότι είναι κατασκοπευτικά και οι διελεύσεις τους από τον εθνικό εναέριο χώρο δεν είναι αβλαβείς) ώστε να λάβουν το μήνυμα.
- Επέκταση χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου στα 12 ναυτικά μίλια για να εξαλειφθεί η ανακολουθία ανάμεσα σε χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο.
- Κήρυξη συνορεύουσας ζώνης άλλων 12 μιλίων.
- Ανακήρυξη ΑΟΖ.
- Θεσμοθέτηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ώστε να υπάρχει μια εθνική στρατηγική με συναίνεση.
- Απεξάρτηση από ενεργειακούς αγωγούς μέσω Τουρκίας
- Ανάπτυξη εγχώριας εθνικής άμυνας στο επίπεδο του Ισραήλ.
Τι πρέπει να κάνουμε για την Κύπρο
- Να εγείρουμε συνεχώς το γεγονός ότι το Βόρειο τμήμα είναι υπό Τουρκική κατοχή από το 1974, ενώ η Τουρκία αγνοεί πλήρως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
- Να αναδεικνύουμε συνεχώς το γεγονός ότι η Τουρκία προσπαθεί διακαώς να προσαρτήσει το Βόρειο τμήμα στην Τουρκία και ότι έχει αλλάξει τη δημογραφία της νήσου με εποίκους από την Τουρκία.
- Να τονίζουμε συνεχώς στη διεθνή κοινότητα ότι οι δύο εθνικές κοινότητες της Κύπρου πρέπει να αφεθούν να αυτοπροσδιορίσουν το κοινό μέλλον τους. Η λύση δύο κρατών δεν είναι αποδεκτή και αυτή είναι και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Η Τουρκία δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια με τα Βαρώσια.
- Βασική παράμετρος οποιαδήποτε συμφωνίας πρέπει να είναι το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης όλων των Τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.
- Οι κυρώσεις εναντίον αμυντικού εξοπλισμού της Τουρκίας πρέπει να συνεχίσουν όχι μόνο όσο η Τουρκία κατέχει τους S-400 αλλά και όσο η Τουρκία είναι δύναμη κατοχής στην Κύπρο.
Τι πρέπει να κάνουμε για τη χώρα μας
- Χρειαζόμαστε ένα εθνικό όραμα που θα ενστερνιστούν όλοι οι ‘Ελληνες. Ένα τέτοιο όραμα είναι να ξεπεράσουμε τους προγόνους μας που δημιούργησαν έναν από τους μεγαλύτερους αρχαίους πολιτισμούς.
- Να βάλουμε συγκεκριμένο χρονικό στόχο για να μπούμε τουλάχιστον στους G-20.
- Να στηριχθούμε στο τρίπτυχο Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα, Εξαγωγές (ΕΕΕ).
Τι πρέπει να κάνουμε με την οικονομία
- Να μελετήσουμε προσεκτικά και πιθανώς να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Σιγκαπούρης που κατόρθωσε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να επιτύχει αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης.
- Να αποφασίσουμε ποιους τομείς θα προωθήσουμε, ποιοι είναι κριτικής σημασίας για την Ελλάδα, και σε ποιους τομείς έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα. Παραδείγματος χάριν, δεν νοείται να έχουμε το μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο και να μην έχουμε ισχυρή ναυπηγοεπισκευαστική βάση. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε κυρίως στον τουρισμό.
- Το Δημόσιο πρέπει να παρέχει τις κατάλληλες υποδομές, θεσμικό πλαίσιο και κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων όσο πιο σύντομα γίνεται.
- Είμαστε η ατμομηχανή των Βαλκανίων. Να γίνουμε μία από τις κύριες ατμομηχανές της Ευρώπης.
Τι πρέπει να κάνουμε με το Δημόσιο
- Πρέπει να εξαλειφθεί τελείως η γραφειοκρατία που ταλανίζει όλους μας.
- Ότι δικαιολογητικά χρειάζεται το Δημόσιο από Δημόσιες υπηρεσίες να τα βρίσκει μόνο του και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (όπως είναι και ο νόμος άλλωστε).
- Πρέπει να αλλαχθεί το modus operandi από ένα κράτος που δεν εμπιστεύεται τον πολίτη, σε ένα κράτος που εμπιστεύεται τον πολίτη μέχρις αποδείξεως του εναντίον, ώστε να απλοποιηθούν πολλές διαδικασίες.
- Πρέπει να βελτιωθούν όλες οι υποδομές και να υπάρχει προϋπολογισμός για συντήρηση υποδομών.
Τι πρέπει να κάνουμε με την παιδεία
- Αυτοδιοίκηση Πανεπιστημίων.
- Το κράτος ενισχύει τον προϋπολογισμό και μπορεί να υποβάλλει συνθήκες για την ενίσχυση σε προηγούμενη συνεννόηση με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.
- Τα Πανεπιστήμια αντλούν τους περισσότερους πόρους από grants, δωρεές, χορηγίες και κληροδοτήματα.
- Γραφεία ευρέσεως εργασίας σε όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Τι πρέπει να κάνουμε με τη μετανάστευση
- Τέρμα η παράνομη μετανάστευση. Μόνο ελεγχόμενη μετανάστευση σε τομείς όπου έχουμε ανάγκη.
- Σημαντική ενίσχυση της ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής με νέο εξοπλισμό και τεχνικά μέσα, εφόσον η Τουρκία χρησιμοποιεί τους μετανάστες σαν πιόνια.
Τι πρέπει να κάνει η αντιπολίτευση
- Να παρουσιάζει εφαρμόσιμες λύσεις και προγράμματα. Να εξηγεί επακριβώς πως διαφέρουν από αυτά της κυβέρνησης.
- Η συνεχής επίκληση εκλογών εδώ και τώρα κουράζει και δεν βοηθάει κανένα.
- Λαοπλάνους είχαμε πολλούς και σε όλα τα κόμματα. Η εποχή της αερολογίας πέρασε ανεπιστρεπτί.
Ελπίζω οι ανωτέρω προτάσεις να βοηθούν την Ελλάδα μας.
* Αυτό το άρθρο περιέχει αυστηρά προσωπικές απόψεις που δεν αντιπροσωπεύουν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και δεν αντίκεινται στον φίλο Τουρκικό λαό αλλά στην τωρινή ηγεσία του.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr