Το χωριό που ξέρει το µυστικό για τη λύση του προβλήµατος της υπογεννητικότητας
Oµολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από µια χθεσινή ανακοίνωση του βουλευτή της Νέας Δηµοκρατίας στη Λάρισα, του Μάξιµου Χαρακόπουλου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Συχνά ενηµερώνει τους δηµοσιογράφους για τις δραστηριότητές του ως βουλευτή του θεσσαλικού νοµού. Οµως αυτήν τη φορά είχε να πει κάτι ξεχωριστό: Για ένα χωριό που ξέρει το µυστικό για τη λύση του προβλήµατος της υπογεννητικότητας στη χώρα.
Το όνοµα του χωριού είναι Βερδικούσα (ή Βερδικούσια). Σύµφωνα µε τον Μάξιµο Χαρακόπουλο, «δεν είναι µόνο ένα από τα πιο όµορφα και γραφικά χωριά του νοµού µας, αλλά είναι πανελληνίως γνωστή για την πολυτεκνία της, για τις µεγάλες οικογένειες». Ο Μάξιµος Χαρακόπουλος -να σας πληροφορήσω- είναι αντιπρόεδρος της διακοµµατικής επιτροπής που έχει συγκροτήσει η Βουλή για την αντιµετώπιση του δηµογραφικού προβλήµατος. Σε αυτήν την επιτροπή, λοιπόν, ο Μάξιµος Χαρακόπουλος δήλωσε ότι έχει πολλάκις µιλήσει για τη Βερδικούσα και τις επιδόσεις της στην τεκνοποιία.
Οπως καταλαβαίνετε, η περιέργεια ήταν µεγάλη. Ποιο είναι το περίφηµο «µυστικό της Βερδικούσας»; Τι είναι αυτό που κάνει τις οικογένειές της να προσθέτουν συνεχώς νέα µέλη; Σε µια περίοδο που σε όλη τη χώρα τα νέα ζευγάρια πριν κάνουν ένα παιδί πρέπει να εκπονήσουν µακροπρόθεσµη µελέτη οικονοµικής βιωσιµότητας του εγχειρήµατος, να µαντέψουν τα spreads της επόµενης δεκαετίας και να έχουν σαφή εικόνα των δεικτών ανάπτυξης; (Με απλά λόγια, να δουν αν θα έχουν δουλειά και αν θα µπορούν να τα βγάλουν πέρα...)
Εψαξα, λοιπόν, και στις εργασίες της επιτροπής και στις δηλώσεις του Λαρισαίου βουλευτή. Εκεί ανακάλυψα ότι οι προτάσεις του -εµπνεόµενες από το παράδειγµα της Βερδικούσας- είναι πάνωκάτω οι εξής: Επαναφορά και αύξηση πολυτεκνικών επιδοµάτων, µείωση του ΕΝΦΙΑ για τις οικογένειες, µείωση φόρου για τα ΙΧ αυτοκίνητα και γενικώς όλα τα µέτρα υποστήριξης των οικογενειών και ιδιαιτέρως των πολυτέκνων που καταργήθηκαν µετά το 2010. Επίσης ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα του εκπαιδευτικού, του ασφαλιστικού και του προνοιακού συστήµατος µε διάφορα µέτρα και αύξηση του αφορολόγητου. ∆ηλαδή... καληνύχτα.
Εάν ισχύσουν όλα αυτά, προφανώς και θα αναστραφούν εν πολλοίς οι τάσεις του δηµογραφικού στην Ελλάδα. Με τη σειρά τους µάλιστα -όπως σωστά επισηµαίνει ο Μ. Χαρακόπουλος- θα λύσουν και πολλά άλλα προβλήµατα. Μόνο που από όσο καταλαβαίνω αυτό απαιτεί να µην υπάρχει «δηµοσιονοµική προσαρµογή». ∆ηλαδή το καθεστώς που θα επικρατεί για καµιά 30αριά χρόνια ακόµη. Νοµίζω τελικά πως ούτε ο Μάξιµος Χαρακόπουλος ξέρει το «µυστικό της Βερδικούσας»
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr