Turkaegean: Το πάθημα δεν έγινε μάθημα για την κυβέρνηση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σε απάντηση ερωτήματος 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το σήμα Turkaegean, Ο Υπουργός Ανάπτυξης απέστειλε στη Βουλή δύο σημειώματα με ημερομηνία 15/7/2022. Τα σημειώματα ουσιαστικά επιχειρούν να καλύψουν την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης στο θέμα Turkaegean, ενώ περιγράφοντας το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα εμπορικά σήματα, ενημερώνουν ότι καμία κρατική υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν έχει καμία ευθύνη για το φιάσκο.
Σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας που φέρει την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου: «Αρμόδιοι για την έγερση ενστάσεων η? προσφυγών επί της καταχώρισης του εμπορικού? σήματος “Τurkaegean” είναι αυτοί?, των οποίων τα δικαιώματα θίγονται από? την καταχώριση του σήματος, μεταξύ? των οποίων και η Ελληνική? Δημοκρατία δια των αρμόδιων για το σκοπό? αυτό? οργάνων και υπηρεσιών της.» Ποιος εκπροσωπεί την Ελληνική Δημοκρατία μήπως μπορεί να μας διαφωτίσει το Υπουργείο Οικονομίας; Αν δεν έχει την ευθύνη το Υπουργείο Οικονομίας ποιος ευθύνεται; Το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Τουρισμού, το Επιτελικό Κράτος ή όλοι μαζί;
«Σε κάθε περίπτωση, η πρώην Διεύθυνση Σημάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν νομιμοποιείται να παρέμβει στην εξέταση σήματος από? τα όργανα της ΕΕ, και συγκεκριμένα του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) που φέρει και την πλήρη ευθύνη σχετικά? με την εξέταση των εμπορικών σημάτων που κατατίθενται στις υπηρεσίες του, όπως προβλέπεται από? το άρθρο 41 του Κανονισμού? (ΕΕ) 2017/1001.»
Και συνεχίζει «…διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης …προκειμένου να διερευνηθεί? αν υπάλληλος η? υπάλληλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχαν την οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά? με την υπόθεση, η? συνέπραξαν στην καθόλα εσφαλμένη απόφαση του EUIPO, σε οποιοδήποτε επίπεδο.»
Εφόσον η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομίας δεν νομιμοποιείται να παρέμβει σε τι συνίσταται η ΕΔΕ; Μήπως συνιστά μόνο επικοινωνιακή φούσκα;
Στο δεύτερο σημείωμα του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) επισημαίνεται: «Ο ΟΒΙ …έλαβε γνώση της κατάθεσης αίτησης καταχώρησης του σήματος Turkagean από δημοσιεύσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης…και δεν έχει αρμοδιότητα να προβεί σε ενημέρωση επιχειρήσεων αναφορικά με την καταχώρηση ευρωπαϊκού σήματος…δεν έχει παρέμβει ενώπιον του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ αναφορικά με το σήμα Turkagean.
Καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν καμία ευθύνη σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, τότε αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση, η οποία διέλυσε τον άτυπο μηχανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Οικονομίας για την παρακολούθηση σημάτων εθνικού ενδιαφέροντος, με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών. Αν έτσι έχουν τα πράγματα τότε προς τι οι χαρακτηρισμοί «προδότες» από στελέχη της ΝΔ για την Συμφωνία των Πρεσπών με αναφορά στα εμπορικά σήματα με χρήση παραγώγων του όρου Μακεδονία;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε άτυπο μηχανισμό παρακολούθησης των εμπορικών σημάτων εθνικού ενδιαφέροντος, ο οποίος είχε συσταθεί με πρωτοβουλία και υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών τον Ιούνιο του 2018.
Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τον Ιούλιο του 2019 προχώρησε στην αντικατάσταση του συνόλου των μελών της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τα εμπορικά σήματα και στη διακοπή λειτουργίας του άτυπου μηχανισμού παρακολούθησης των εμπορικών σημάτων.
Η κυβέρνηση της ΝΔ τον Ιούνιο του 2022 διαπίστωσε την καταχώρηση της επωνυμίας Turkagean στον τουρκικό οργανισμό τουρισμού, εν μέσω περιόδου έντασης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, σε συνέχεια του τουρκο-λιβυκού συμφώνου και της τουρκικής έμπνευσης «Γαλάζια Πατρίδα».
Η κυβέρνηση επιδιώκει η λήθη να διαγράψει τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες της, οι οποίες συνίστανται:
- Στην κατάργηση του άτυπου μηχανισμού παρακολούθησης των εμπορικών σημάτων υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών. Παρεμπιπτόντως πότε η Ελληνική Δημοκρατία ενημερώθηκε εγγράφως από τις Αρχές της στο εξωτερικό για το σήμα Turkagean; Υπήρξε ενημέρωση πέραν των δημοσιογραφικών αναφορών πριν την καταχώρηση του σήματος από τον τουρκικό οργανισμό τουρισμού;
- Στην επί τρία έτη απουσία παρακολούθησης των εμπορικών σημάτων εθνικού ενδιαφέροντος στο ευρωπαϊκό και διεθνές γραφείο διανοητικής ιδιοκτησίας και στην αναστολή λειτουργίας της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.
- Στην απουσία πολιτικής ή νομοθετικής πρωτοβουλίας επί τρία έτη ώστε οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να έχουν την υποχρέωση ενημέρωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας και των επιχειρηματικών φορέων της χώρας για αιτήματα σημάτων εθνικού ενδιαφέροντος. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει έστω και σήμερα σε σχετική νομοθετική ρύθμιση ή το πάθημα δεν έγινε μάθημα;
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr