Η πυξίδα των εκλογών δείχνει το φθινόπωρο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Προσανατολισµένη καιρό τώρα στον Μάιο, η πυξίδα των εκλογών φαίνεται να µετακινείται προς το φθινόπωρο. Αν και η αντιπολίτευση επιµένει στο σενάριο της τριπλής κάλπης, σύµφωνα µε το οποίο οι βουλευτικές εκλογές θα συµπέσουν µε τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου, µια σειρά ενδείξεων πείθει ότι το ενδεχόµενο διεξαγωγής εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο προβάλλει ως το ισχυρότερο. Ενδεικτικές του κλίµατος που διαµορφώνεται είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος έκλεισε την περασµένη Παρασκευή τη συζήτηση περί λίστας στις ευρωεκλογές, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτές θα διεξαχθούν µε σταυρό την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, µαζί µε τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η εξέλιξη αυτή «καίει» το σενάριο της ταυτόχρονης διεξαγωγής βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών στις 19 Μαΐου και αποµακρύνει -χωρίς φυσικά και να καταργεί- την πιθανότητα της ταυτόχρονης διεξαγωγής όλων των εκλογών σε µία και µόνη Κυριακή. Πέρα από τα τεχνικού χαρακτήρα ζητήµατα που πιθανολογείται ότι µπορεί να προκαλέσει η τριπλή κάλπη, το πολιτικό σκεπτικό που παρακολουθεί την πρόταση του Οκτωβρίου ενσωµατώνει την εκτίµηση ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να «αγοράσει χρόνο» για τρεις κυρίως λόγους: ο πρώτος είναι οι επιπτώσεις του «Μακεδονικού», ο δεύτερος η ανάγκη αφοµοίωσης των πρόσφατων οικονοµικών µέτρων και ο τρίτος η εκλογική συµπεριφορά των «αναποφάσιστων».
Οπως προκύπτει απ’ όλες σχεδόν τις µετρήσεις νέας γενιάς, αν και η Συµφωνία των Πρεσπών δεν φαίνεται να ενισχύει τη Νέα ∆ηµοκρατία ή να επηρεάζει το άνοιγµα της «ψαλίδας» ανάµεσα στα δύο πρώτα κόµµατα, ασκεί ιδιαίτερη πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα και προκαλεί αισθητή πτώση της εκλογικής του επιρροής σε διάφορες περιοχές. Κοινή είναι η εκτίµηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι για να αποκατασταθεί η επικοινωνία µε τα κοινά που αντιδρούν απαιτείται χρόνος και συστηµατική προβολή των θετικών πλευρών της Συµφωνίας για τη Βόρεια Ελλάδα. Χρόνος εκτιµάται ότι χρειάζεται και για την κεφαλαιοποίηση των οικονοµικών µέτρων, όπως η αύξηση του κατώτατου µισθού, καθώς και για την ενσωµάτωση στις δηµοσκοπήσεις όσων αναµένεται να ανακοινωθούν για τις οφειλές στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταµεία, τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Στην κυβέρνηση εκτιµούν, άλλωστε, ότι οι εκλογικοί συσχετισµοί είναι ανοιχτοί και παραπέµπουν στην υψηλή στάθµη που εξακολουθεί να εµφανίζει σε όλες τις έρευνες κοινής γνώµης η «δεξαµενή» των αναποφάσιστων. Πιστεύουν, έτσι, ότι σηµαντικά τµήµατα ψηφοφόρων κεντρώου προφίλ ή πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θα αποκολληθούν από τη ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφου και θα επανατοποθετηθούν εκλογικά. Ολα αυτά δεν σηµαίνουν προφανώς ότι το σενάριο της τριπλής κάλπης αποσύρθηκε. Το δίληµµα Μάιος ή Οκτώβριος θα παραµένει στο τραπέζι, έως ότου ο πρωθυπουργός αποφασίσει να λύσει µε την τελική απόφασή του τον εκλογικό γρίφο.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr