Προεκλογικός λόγος, σκάνδαλα και το «αθέατο» Σύνταγμα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ως τώρα η δημόσια συζήτηση για τις εκλογές, δολιχοδρομεί μεταξύ Πάτση, Καϊλή και Γεωργούλη.
Όμως, όσο κι αν τα κόμματα νομίζουν ότι με την σκανδαλολογία μπορεί να κερδίσουν πιστούς ή να συσπειρώσουν το ήδη υπάρχον κομματικό κοινό τους, δεν πρέπει να λησμονούν ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και ο λαός με την ψήφο του ενδέχεται να ζητήσει συναινέσεις για μείζονα και ουσιώδη θέματα.
Πολύ περισσότερο που ήδη ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση του, η επόμενη Βουλή να ορίσει τα προς αναθεώρηση άρθρα του συντάγματος.
Για μια τέτοιας βαρύτητας απόφαση, πρέπει πριν τις εκλογές, να γνωρίζει ο πολίτης, τι σκέφτεται κάθε πολιτικός οργανισμός να προτείνει προς αναθεώρηση.
Πιθανά θέματα προς συζήτηση για τη μελλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Αποκέντρωση και επανεκτίμηση των αρμοδιοτήτων των περιφερειακών και τοπικών αρχών στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της δημόσιας τάξης, της δικαιοσύνης και της απασχόλησης.
- Αναθεώρηση της εκλογικής νομοθεσίας. Σταθεροποίηση του εκλογικού κύκλου. Ρύθμιση της οικονομικής ενίσχυσης των πολιτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των προεκλογικών τους.
- Αναθεώρηση της διοικητικής διαμόρφωσης και της λειτουργίας του δημόσιου τομέα, των δημόσιων υπηρεσιών και των δημόσιων εργασιών.
- Αναθεώρηση του συνταγματικού πλαισίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των δικαιωμάτων των πολιτών στην προστασία των δεδομένων τους.
- Αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας των ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα και θεσμοθέτηση λειτουργίας μη κερδοσκοπικών ιδιωτικών ΑΕΙ.
Στην προεκλογική περίοδο, οι πολιτικές και κομματικές συγκλίσεις στη συζήτηση για τη μελλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να επηρεάσουν την πολιτική συζήτηση και τις προτάσεις που θα διατυπωθούν. Επίσης, μπορεί να υπάρξουν προσπάθειες πίεσης από ειδικά συμφέροντα ή ομάδες συμφερόντων σε θέματα όπως πχ η αποκέντρωση ουσιωδών αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στους βαθμούς αυτοδιοίκησης, ή η διαμόρφωση του δημοσίου τομέα κλπ
Αρα τα κόμματα οφείλουν να μιλήσουν ανοιχτά για όλα αυτά προεκλογικά. Η συνταγματική αναθεώρηση δεν αφορά μόνον τον Αλιβιζάτο, τον Μανιτάκη και τον Βενιζέλο, αλλά όλους μας.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr