Η Πλεύση Ελευθερίας και οι γερμανικές αποζημιώσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το ζήτημα των γερμανικών οφειλών έχει καταντήσει τελευταία κάτι σαν διαφημιστικό σποτ που προβάλλουν τα κόμματα μόνο τις παραμονές των εκλογών. Φέτος, ίσως να μην ακούγαμε λέξη γι’ αυτό, αν ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, δεν διέπραττε γκάφα μεγατόνων όταν είπε σε τηλεοπτική εκπομπή: “Πρέπει να κοιτάμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο... Αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον”.
Η διορθωτική παρέμβαση του πρωθυπουργού λίγο αργότερα, περιέπλεξε αντί να ξεκαθαρίσει το θέμα. Λέγοντας ότι το χρέος της Γερμανίας προς τη χώρα μας “παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα. Ειδικά για το κατοχικό δάνειο”, ο κ. Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί πως διερευνά συμβιβασμό με σκοπό τη διεκδίκηση πρώτα της εξόφλησης του κατοχικού δανείου, ύψους 11 δις ευρώ, και τη μετάθεση των υπολοίπων γερμανικών οφειλών στο αόριστο μέλλον. Πρόκειται για τις αποζημιώσεις που όρισε η Διασυμμαχική Επιτροπή του 1946, ποσό που υπολογίζεται σήμερα στα 309 δις ευρώ? και τα κειμήλια και αρχαία αντικείμενα που έκλεψαν οι Ναζί από τις εκκλησίες και τα μουσεία μας.
Μέσα στο σάλο που προκλήθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε μια υποκριτική πλειοδοσία πατριωτισμού, επικαλούμενος τη ρηματική διακοίνωση της κυβέρνησης Τσίπρα το 2019. Όμως τότε, όπως και τώρα, η κίνηση αυτή υπήρξε ένα ακόμη προεκλογικό τρικ που επεδίωκε να σκεπάσει τρία χρόνια σιωπής. Ήδη από το 2016, η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής είχε εκδώσει πόρισμά για τις Γερμανικές Οφειλές, όμως ο κ. Τσίπρας, υποκύπτοντας στις πιέσεις της καγκελαρίου Μέρκελ, κράτησε το θέμα κλειστό για μία τριετία. Ακόμη και οι ίδιοι οι βουλευτές του, Τζαμακλής και Κούρτης, διαμαρτυρήθηκαν δημόσια το 2019 διότι, όπως είπαν, “με μεγάλη, δυστυχώς, καθυστέρηση η έκθεση-πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής”.
Έκτοτε, ακολούθησαν άλλα τέσσερα χρόνια αδράνειας, τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ρηματική διακοίνωση είναι μια διπλωματική υπενθύμιση η οποία, αν δεν συνοδεύεται από συστηματική ανακίνηση του θέματος, χάνει τη δύναμή της. Ωστόσο, όταν η καγκελάριος Μέρκελ ήρθε στην Αθήνα το 2021, ούτε η Προέδρος της Δημοκρατίας, ούτε ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έθεσαν το θέμα υπόψη της. Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας έγραψε άρθρο στη γερμανική Zeit για την υπέροχη συνεργασία του με την κ. Μέρκελ, από το γ’ μνημόνιο και μετά. Αλλά και προ διμήνου, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο Βερολίνο για να λάβει τις ευλογίες του καγκελάριου Σολτς για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, πάλι κράτησε σιγή ιχθύος για το θέμα.
Από την ίδρυσή της, η Πλεύση Ελευθερίας έχει ως έμβλημα ένα καράβι με έξι πανιά, σε σχήμα Δ. Ένα από τα “έξι Δ” αναφέρεται στη “Διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών”. Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματός μας είναι υποψήφια η Αλεξάνδρα Σάντα, κόρη του ήρωα της Εθνικής Αντίστασης, Λάκη Σάντα, που μαζί με το Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη τα χαράματα της 31ης Μαΐου 1941. Σε αντίθεση, λοιπόν, με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, που θεωρεί την υπόθεση ξεπερασμένη, εμείς πιστεύουμε ότι το θέμα των γερμανικών Οφειλών βρίσκεται στο επίκεντρο του μέλλοντος της Ελλάδας που οραματιζόμαστε. Μέσω της επίλυσής του, πιστεύουμε ότι η χώρα θα ανακτήσει το διεθνές κύρος της και θα αποδείξει ότι μπορεί να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της.
Διπλωματικά, η Πλεύση Ελευθερίας θεωρεί ότι το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται ούτε με παζαρέματα, όπως αυτά που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης, ούτε με σποραδικές κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας το 2019. Για μας, η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσειων είναι πρωτίστως θέμα πολιτικής βούλησης. Προϋποθέτει την εγκατάλειψη της υποτέλειας στην εξωτερική μας πολιτική και την τολμηρή και συστηματική διεκδίκηση όσων μας ανήκουν με συνεχείς πολιτικές και νομικές πρωτοβουλίες. Συνεπώς, για μας δεν υφίσταται περίπτωση απομόνωσης του κατοχικού δανείου από τις υπόλοιπες γερμανικές οφειλές. Κάθε ιεράρχηση τέτοιου είδους οδηγεί στην έμμεση παραδοχή ότι οι υπόλοιπες διεκδικήσεις δεν είναι εξίσου σημαντικές, δημιουργώντας μια de facto υπονόμευσή τους και μετάθεσή τους στις καλένδες. Έχουμε κάθε λόγο να φοβόμαστε ότι αυτό σκέφτεται ο κ. Μητσοτάκης.
Γι’ αυτό, στις εκλογές της Κυριακής, ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα στα οποία καλούνται οι πολίτες να ψηφίσουν είναι το αν θέλουν η χώρα μας να παραμείνει στο ημιαποικιακό καθεστώς που μας κληροδότησε η κρίση ή να απελευθερωθεί από αυτό, διεκδικώντας τα δίκαιά της με σθένος και αυτοσεβασμό. Απέναντι στο δίλημμα αυτό, η Πλεύση Ελευθερίας τάσσεται σαφώς με την πιο δύσκολη, αλλά εθνικά αξιοπρεπή επιλογή.
* Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Πλεύσης Ελευθερίας - Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι της Βρετανίας.
Ανεξαρτητοποιήθηκαν Τζάκρη και Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ - Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ
Είδαμε το Αλ Τσαντίρι Νιους: Μας έκανες και γελάσαμε Λάκη - Αντιπολίτευση σκληρή την ώρα που η Αξιωματική Αντιπολίτευση σπαρασσόταν
Από οξεία λευχαιμία και όχι από λοίμωξη του αναπνευστικού ο θάνατος του Μανούσου Μανουσάκη - Η δήλωση της συζύγου του
Οι θρυλικές σειρές του Μανούσου Μανουσάκη που σημάδεψαν την ελληνική μυθοπλασία
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr