Το αμφιλεγόμενο γερμανικό κράνος του ποδηλάτη
Την επιτυχέστερη αφίσα που κυκλοφόρησε τελευταία την εξέδωσε το γερµανικό υπουργείο Συγκοινωνιών, προκειµένου να πείσει τους ποδηλάτες να χρησιµοποιούν κράνος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η αφίσα, που παρουσίασε η Ντόιτσε Βέλε, εικονίζει στο άνω µέρος µισόγυµνες κοπέλες και αγόρια που φορούν ποδηλατικά κράνη ενώ στο κάτω µέρος γράφει: «Φαίνεται σαν σκ*τά, αλλά σώζει ζωές».
Η κεντρική ιδέα είναι ότι τα κράνη ασχηµίζουν µεν τις όµορφες Γερµανίδες και τους ωραίους Γερµανούς, αλλά σώζουν τις ζωές τους. (Σηµειώνω πάντως ότι στην αφίσα δεν διακρίνεται ποδήλατο και έτσι η σωτηρία της ζωής µπορεί να εκληφθεί και πονηρότερα.) Τα µεν κορίτσια σίγουρα θα προσέξουν την αφίσα, διότι αφορά καλαισθησία και ωραία αγόρια. Αλλά και τα αγόρια θα την προσέξουν, διότι δείχνει µισόγυµνα κορίτσια. (Υπάρχουν φυσικά και εναλλακτικές αναγνώσεις, αλλά ας µείνουµε στις συνήθεις.)
Κι έτσι, αγόρια και κορίτσια θα είµαστε ευχαριστηµένοι, µαζί κι εκείνοι που κατασκευάζουν κράνη. Επιπλέον, η αφίσα µπορεί να διαφηµίζει ταυτοχρόνως και εσώρουχα, οπότε θα προκύψει σύµπραξη δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα, µε αµοιβαία οφέλη. (Αυτό το τελευταίο το σκέφτηκα εγώ και όχι ο Γερµανός σχεδιαστής, απόδειξη ότι κάτι έµαθα ύστερα από τόσα χρόνια µνηµονίων.)
Εν πάση περιπτώσει, η αφίσα µε ενθουσίασε και σκέφτοµαι να την αξιοποιήσουµε και στη χώρα µας. Οχι βέβαια για τον ίδιο σκοπό, διότι στην Ελλάδα ο ποδηλάτης δεν σώζεται µε απλό κράνος. (Χρειάζεται ειδική σύµβαση µε τον Αγιο Πέτρο.) Η ιδέα όµως µπορεί να χρησιµοποιηθεί σε άλλες περιπτώσεις, όπως επί παραδείγµατι εναντίον της αποχής στις εκλογές του Μαΐου.
Να τυπώσει δηλαδή το υπουργείο Εσωτερικών µια αφίσα. Στο πάνω µέρος θα δείχνει µισόγυµνα αγόρια και κορίτσια να ψηφίζουν σε τέσσερις κάλπες, ενώ στο κάτω µέρος θα γράφει: «Είναι µπελάς οι εκλογές, αλλά σώζουν τη ∆ηµοκρατία». Στη Γερµανία βέβαια οι γυναικείες οργανώσεις διαµαρτυρήθηκαν, διότι για να προωθηθεί ο σκοπός του υπουργείου χρησιµοποιήθηκε η εικόνα της γυµνής σάρκας.
Γι’ αυτό στη δική µας αφίσα θα φωτογραφήσουµε γέρους και γριές µε νυχτικιές, ρόµπες και καθετήρες, ώστε το µήνυµα να είναι ηθικό και να ανταποκρίνεται στα δηµογραφικά δεδοµένα. Οσο για τη σύµπραξη µε τον ιδιωτικό τοµέα, ισχύει και αυτή. ∆εν θα βρεθούνε, λέτε, ενδιαφερόµενες εταιρείες που κατασκευάζουν πάµπερς και νοσοκοµειακό εξοπλισµό;
Axios: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση πυρός – Τι λέει αμερικανός αξιωματούχος
Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Δεν υφίσταται μυστική διπλωματία, ισχύει το αντίθετο»
Πανικός στη Βουλή της Σερβίας: Άγριος καυγάς μεταξύ βουλευτών – Σοκαριστικό βίντεο
Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr