Εκκλησιαστικά µυστήρια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Αυτή η υπόθεση της συνταγµατικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον επαναπροσδιορισµό των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας ούτως ή άλλως δεν άντεχε ιδιαίτερη κριτική.
Ηρθε και η δήλωση του επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας, Αρχιεπισκόπου Ιερώνυµου, που ζητά εξηγήσεις για το «τι εννοεί» η κυβέρνηση όταν µιλά για «ουδετερόθρησκο κράτος», δίνοντας στην όλη ιστορία τη δόση ...χιούµορ που της αξίζει.
Ούτως ή άλλως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξόχως αντιφατική. Τόσο ώστε να έχει δηµιουργήσει γκρίνιες και στο εσωτερικό του. Από πολλούς που περίµεναν µια πρόταση ανάλογη των παλαιότερων εξαγγελιών και των συνεδριακών αποφάσεων του κόµµατος.
Στην πρόταση, από τη µία, θυµίζουµε, δεν αλλάζει το προοίµιο του Συντάγµατος, ενώ αναφέρει ότι «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία». Από την άλλη µας λέει πως «η ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη», ενώ αναφέρει σε ερµηνευτική δήλωση πως το ότι υπάρχει επικρατούσα θρησκεία «δεν αποτελεί αναγνώριση επίσηµης κρατικής θρησκείας».
Πώς εξηγείται αυτή η αντίφαση που βγάζει µάτι; Μάλλον όπως το δόγµα περί «Αγίας και οµοουσίου Τριάδος». Εκεί όπου, σύµφωνα µε την Ορθόδοξη Εκκλησία, έχουµε τρεις υποστάσεις αλλά και έναν µοναδικό τριαδικό Θεό. ∆ηλαδή µόνο µε την επίκληση της έννοιας του... θεόπνευστου µυστηρίου, που ως τέτοιο δεν δεσµεύεται από τους φυσικούς νόµους και τον ορθολογισµό.
Ευτυχώς υπάρχει η στοιχειώδης πολιτική ανάλυση που µπορεί να µας δώσει κάποιες απαντήσεις. Και αυτή υποδηλώνει πως η συγκεκριµένη διατύπωση της συνταγµατικής πρότασης αντικατοπτρίζει τον -µάλλον άγαρµπο- συµβιβασµό στον οποίο οδηγήθηκαν κυβέρνηση και Εκκλησία. ∆εν έλειψαν, άλλωστε, και οι συναντήσεις ανάµεσα στον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο, στις οποίες οι όροι του συµβιβασµού έχουν πιθανότατα καθοριστεί.
Προς τι, λοιπόν, οι απορίες που εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος; Οπως όλα δείχνουν, οφείλεται στο ότι αυτή η διαπραγµάτευση δεν έχει τελειώσει. Μόνο που δεν αφορά πια κατά κύριο λόγο τη συνταγµατική αναθεώρηση. Περισσότερο αφορά την επόµενη µέρα και το αν οι αλλαγές στο Σύνταγµα θα οδηγήσουν σε αλλαγές στην ελληνική νοµοθεσία. Ιδίως σε θέµατα που σχετίζονται µε την επιχορήγηση και τη φορολόγηση της Εκκλησίας, καθώς και συνολικά τα οικονοµικά της.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr