Αστακοκάραβα πιάσανε λαβράκι
Ο κ. Κασσελάκης λοιπόν προσπάθησε αυτό που Αγγλικά λέμε spin κατηγορώντας πολλούς για gaslighting Είναι όμως έτσι τα πράγματα;🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Παρότι καπιταλιστής αριστερός είναι σχήμα ολίγον οξύμωρο, δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Ιστορικά, παραδείγματος χάριν, το ΚΚΕ-Εσωτερικού, ήταν ελκυστικό στους παροικούντες την Δεξαμενή και έτερους ολίγον προνομιούχους. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μία μεγάλη παρέα συμφοιτητών μου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (από τα πέριξ της Νομικής) που υποστήριζαν το ΚΚΕ-Εσωτερικού μεν, αλλά εξέδραμαν τα Σαββατοκύριακα στον Παρνασσό δε για σκι, φαντάζομαι για να συζητήσουν τα προβλήματα της φτωχολογιάς γύρω από το τζάκι. Τι να πει κανείς για κάποιους αρχηγούς κομμάτων με προνομιούχους γονείς; Πολλές φορές ισχύει το αντίθετο. Με πιάσανε τα γέλια μια μέρα που πήγαινα στο γραφείο του Πανεπιστημίου μου στο Raleigh της Βόρειας Καρολίνας, όταν είδα ένα χιλιοταλαιπωρημένο αυτοκίνητο να έχει ένα αυτοκόλλητο στον προφυλακτήρα του που υποστήριζε τους Ρεπουμπλικάνους πριν τις εκλογές.
Βέβαια, μπορεί να δει κανείς τις δηλώσεις του πόθεν έσχες και να βρει προνομιούχους σε όλα τα κόμματα, δεξιάς και αριστεράς, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Και βέβαια τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το Στέφανο Κασσελάκη αρχηγό που φαίνεται να είναι αρκετά προνομιούχος, και οραματίζεται τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ από αριστερό σε κεντρώο ή έστω κεντρο-αριστερό κόμμα. Τι συμβαίνει λοιπόν με τα αστακοκάραβα και λοιπές επενδύσεις και τη νομοθεσία; Ο κ. Κασσελάκης φαίνεται να είναι οξυδερκής, και πραγματικά μιλάει πολύ καλύτερα Αγγλικά από τον κ. Τσίπρα. Βέβαια, και τα Αγγλικά του κ. Μητσοτάκη είναι εξέχοντα μίας και αυτός μεγάλωσε επίσης σε προνομιακό περιβάλλον. Ο κ. Κασσελάκης λοιπόν προσπάθησε αυτό που Αγγλικά λέμε spin κατηγορώντας πολλούς για gaslighting (ας το μεταφράσουμε Ελληνικά ως χειραγώγηση). Είναι όμως αντικειμενικά έτσι τα πράγματα;
Τι ορίζει ο νόμος για τις μετοχές σε ξένες εταιρείες
Τι λέει ο νόμος; «Στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, στους Υπουργούς, στους αναπληρωτές υπουργούς και τους Υφυπουργούς, στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων ως ανωτέρω, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, στους περιφερειάρχες και στους Δημάρχους απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα.»
Ο κ. Κασσελάκης τι λέει; Λέει ότι δεν συμμετάσχει στη διοίκηση πλέον, άρα ο νόμος δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωση του. Αλλά δυστυχώς για αυτόν, ο νόμος επίσης αναφέρεται σε συμμετοχή στο κεφάλαιο. Δηλαδή, δεν μπορείς να είσαι shareholder (το λέω Αγγλικά για να είμαι σίγουρος ότι θα το καταλάβει ο κ. Κασσελάκης). Με άλλα λόγια, αγαπητέ Στέφανε, αν μου επιτρέπεις να σε λέω έτσι, την έκανες αν έχεις μετοχές. Εκτός και αν πουλήσεις τις μετοχές οσονούπω, που σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να τις πουλήσεις με απώλεια (σαν να λέμε fire sale of assets).
Σημειωτέων ότι στις 16 Ιουνίου του 2016, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης του Άρθρου 3Α του Νόμου 3213/2003, κ. Χριστοδουλοπούλου, παρακάλεσε τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 1 του εν λόγω άρθρου, τα οποία έχουν στην κατοχή τους είτε άμεσα είτε δια παρενθέτου προσώπου τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία, να τα μεταβιβάσουν μέσα στην αποκλειστική προθεσμία του νόμου, ήτοι μέχρι και 08.08.2016.
Υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα στο εξωτερικό;
Κάποιοι έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συμβατότητα αυτής της νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή. Αλλά, καταρχάς, είναι λογική αυτή η νομοθεσία; Η μόνη λογική εξήγηση είναι λόγοι διαφάνειας. Η πρόθεση του νομοθέτη φαντάζομαι είναι να αποφευχθεί η περίπτωση που κάποιος πολιτικός παίρνει μαύρα και τα τοποθετεί σε ξένες εταιρίες όπου είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Επίσης, δεν θέλουμε τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, παραδείγματος χάριν, να υποστηρίζει αγορές από Lockheed Martin ή από Raytheon (RTX Corporation) αν κατέχει μετοχές των ανωτέρω.
Τι συμβαίνει με τις ελληνικές μετοχές;
Το έψαξα το θέμα όσο μπόρεσα, και δυστυχώς δεν βλέπω να υπάρχει ανάλογη νομοθεσία για εγχώριες εταιρίες, στην πραγματικότητα, υπάρχουν αρκετοί βουλευτές και υπουργοί που κατέχουν μετοχές Ελληνικών εταιριών. Αν κάνω λάθος και απαγορεύονται, ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη. Δεν υπάρχει το ίδιο πρόβλημα με Ελληνικές μετοχές; Επίσης γιατί ομόλογα (bonds) εξαιρούνται; Παραδείγματος χάριν, οι στρατηγικές κινήσεις μίας κυβέρνησης μπορεί να επηρεάσουν τα επιτόκια και συνεπώς την αξία ομολόγων, ή η ανάθεση συμβολαίων σε εταιρίες επηρεάζει την πιστοληπτική τους ικανότητα και την αξία ομολόγων που θα μπορούσαν διαφορετικά να είναι ακόμα και junk bonds.
Από την άλλη, με τόσους όρους και περιορισμούς διερωτώμαι αν θα μπορούμε να βρούμε ανθρώπους επιτυχημένους επαγγελματικά, καταρτισμένους και ικανούς να κυβερνήσουν, ή θα περιοριστούμε στα γνωστά λαμόγια. Επίσης, φοβούμαι την απόκρυψη στοιχείων για αποφυγή των συνεπειών του νόμου. Ας εξεταστούν όλοι λοιπόν. Και οι νυν και οι ερχόμενοι. Αλλά, εν κατακλείδι, η κυβέρνηση αλλά και πολλοί έξω αλλά και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ ομολογουμένως έπιασαν πολιτικό λαβράκι.
* Αυτό το άρθρο περιέχει αυστηρά προσωπικές απόψεις που δεν αντιπροσωπεύουν το
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr