Το στοίχηµα των ευρωεκλογών
Πρέπει να είναι αδιαπραγµάτευτες οι κόκκινες γραµµές που µας χωρίζουν από τη ρητορική και την πρακτική της ακροδεξιάς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Τον Οκτώβριο του 2018, οι Σαλβίνι και Λεπέν παρουσίασαν ένα ιδιότυπο µανιφέστο µιας νέας ακροδεξιάς. Λεπτοµέρεια που δείχνει την ουσία: η συνέντευξη Τύπου δόθηκε απέναντι από την έδρα του ιστορικού ιταλικού ΚΚ (PCI), στην Botteghe Oscure της Ρώµης.
Επειτα από µια διπλή κρίση στην Ευρώπη, οικονοµική και κοινωνική, καθώς και την περιπέτεια του Brexit, ιδέες που πιστεύαµε ότι είχαν µπει στο περιθώριο της Ιστορίας βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο. Η Ευρώπη των λαών έχει καταργηθεί στην πράξη, δίνοντας πρόσφορο έδαφος στην Ευρώπη των λαϊκιστών. Τα παραδοσιακά κόµµατα βλέπουν τα ποσοστά τους να καταγράφουν βουτιά στις δηµοσκοπήσεις εν όψει των ευρωεκλογών. Πολιτικές λιτότητας και ακραίος νεοφιλελευθερισµός είχαν ως συνέπειες την ισοπέδωση του βιοτικού επιπέδου, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, την υποχώρηση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Σε αυτήν την κρίσιµη καµπή είναι επιτακτική ανάγκη η δηµιουργία ενός δηµοκρατικού µετώπου, µιας προοδευτικής συµµαχίας, σοσιαλιστών, αριστερών και πρασίνων, ενάντια στη λαίλαπα της ακροδεξιάς. Ενα κοινωνικό ανάχωµα, στο οποίο κανείς προοδευτικός πολίτης δεν περισσ εύει. Γιατί µιλάω για κοινωνικό ανάχωµα; Η ακροδεξιά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε όλες τις κρίσιµες ψηφοφορίες που ήταν προς το συµφέρον των πολιτών. Την ίδια στιγµή, όσοι φλερτάρουν µε τους ακτιβισµούς της ακροδεξιάς κάνουν πράξη τον εργασιακό µεσαίωνα. ∆εν είναι τυχαίο ότι στην Αυστρία επανέφεραν το 12ωρο, στην Ουγγαρία ψήφισαν 400 ώρες υποχρεωτικής υπερωρίας τον χρόνο χωρίς αµοιβή. Η µάχη των προοδευτικών δυνάµεων σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι διπλή. Μάχη κατά του νεοφιλελευθερισµού και µάχη κατά της ακροδεξιάς.
Η νίκη θα σηµάνει την υπογραφή ενός νέου κοινωνικού συµβολαίου, που θα γράφει πρώτα και πάνω απ’ όλα «εµβάθυνση δηµοκρατίας». Γι’ αυτό πρέπει να είναι αδιαπραγµάτευτες οι κόκκινες γραµµές που µας χωρίζουν από τη ρητορική και την πρακτική της ακροδεξιάς. Η χαλαρή ψήφος δεν είναι η λύση, αντιθέτως είναι το πρόβληµα. Αν στείλουµε στο Ευρωκοινοβούλιο «αντιευρωπαϊστές» και «λαϊκιστές» µε το πρόσχηµα «να δώσουµε µήνυµα τιµωρίας», τότε απλώς εµείς οι πολίτες θα είµαστε οι µεγάλοι ηττηµένοι.
Γράφει ο Χάρης Μαμουλάκης, Πρόεδρος ΕΣΔΑΚ, αντιδήµαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήµου Ηρακλείου
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: «Restart» και «αντεπίθεση» από Δευτέρα - Οι τοποθετήσεις τους για την επόμενη ημέρα
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr