Νοµοθετικές παρεµβάσεις για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίµατος
Γράφει ο Λόης Λαμπριανίδης, γενικός γραµµατέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, υπουργείο Οικονοµίας και Ανάπτυξης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με τον πρόσφατο νόµο του υπουργείου Οικονοµίας και Ανάπτυξης που ψηφίστηκε την προηγούµενη εβδοµάδα γίνονται µια σειρά από σηµαντικές παρεµβάσεις που θα αποτελέσουν τονωτικές ενέσεις για τη βελτίωση του οικονοµικού κλίµατος στη χώρα µας, η οποία κάνει τα πρώτα βήµατα στη µετά το µνηµόνιο εποχή. Οι παρεµβάσεις αυτές κινούνται στοχευµένα σε τέσσερις κατευθύνσεις, µε πολλαπλάσια θετικά αποτελέσµατα.
Η πρώτη κατεύθυνση είναι σηµαντικές αλλαγές στον νέο αναπτυξιακό νόµο 4399/2016. Τα τρία από τα τέσσερα καθεστώτα ενισχύσεων του νόµου που έχουν προκηρυχθεί έως τώρα («Γενική Επιχειρηµατικότητα», «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» και «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισµού») ξεπέρασαν κάθε προσδοκία όσον αφορά τις αιτήσεις επενδυτών και το συνολικό ύψος των επενδυτικών σχεδίων σε όλη τη χώρα. Ειδικά για το καθεστώς ενισχύσεων «Νέες ανεξάρτητες ΜµΕ», το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν τόσο έντονο, που οι προϋπολογισµένες δαπάνες εξαντλήθηκαν.
Δηµιουργούµε, λοιπόν, ένα καθεστώς ενισχύσεων προσανατολισµένο στις πολύ µικρές και µικρές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν επενδυτικά σχέδια σε πολλούς τοµείς της οικονοµικής δραστηριότητας, καθώς και για το σύνολο της χώρας, και να λαµβάνουν σηµαντικές φορολογικές και κεφαλαιακές ενισχύσεις, που θα αναθερµάνουν την πραγµατική οικονοµία.
Το καθεστώς «Επενδύσεις µείζονος µεγέθους» δεν προσείλκυσε εξίσου το ενδιαφέρον των επενδυτών. Προχωράµε έτσι και εδώ σε βελτιωτικές παρεµβάσεις: Μειώνεται το επιλέξιµο κόστος (από τα 20 εκατ. ευρώ στα 15), δίνεται η δυνατότητα να απολαύσουν τη φορολογική απαλλαγή σε µικρότερο χρόνο, ενώ το όριο της παρεχόµενης ενίσχυσης ανεβαίνει από τα 5 στα 7 εκατ. ευρώ. Ακόµη, προκειµένου να επιταχύνουµε την καταβολή των ενισχύσεων, έχουµε ήδη προχωρήσει σε ρύθµιση µε την οποία οι επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί κατά 25% θα αιτούνται και θα λαµβάνουν το 25% της ενίσχυσης, δηλαδή σε ένα πρώιµο και κρίσιµο για την υλοποίηση της επένδυσης στάδιο.
Συµπληρωµατικά, µειώνονται από πέντε σε τρία τα έτη στα οποία µπορεί να γίνει η αξιοποίηση του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής, προκειµένου η αξιοποίηση της ενίσχυσης να είναι εµπροσθοβαρής. Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά την επιδίωξη να καταστεί η χώρα µας ακόµη περισσότερο ελκυστικός προορισµός για εταιρείες που δηµιουργούν Μονάδες Παροχής Ενδοοµιλικών Υπηρεσιών (Business Centres). ∆ιευρύνουµε τις δραστηριότητες που µπορούν να αναπτύσσουν (ανάπτυξη λογισµικού, ερευνά και ανάπτυξη, υποστήριξη συστηµάτων πληροφορικής, αποθήκευση και διαχείριση αρχείων και πληροφοριών), καθώς και τις χορηγούµενες ενισχύσεις.
Η τρίτη κατεύθυνση είναι η βελτίωση του προγράµµατος Golden Visa. Το πρόγραµµα διευρύνεται, καθώς προστίθενται άυλες επενδύσεις (αγορά µετοχών ή οµολόγων, εισφορά κεφαλαίου, αγορά οµολόγων ελληνικού ∆ηµοσίου κ.ο.κ.) στις επενδυτικές δραστηριότητες που µπορούν να αναπτύσσουν πολίτες τρίτων χωρών, προκειµένου να τους χορηγηθεί άδεια διαµονής. Τέταρτον, προχωράµε σε δύο στοχευµένες δράσεις που έχουν εµµέσως πλην σαφώς αναπτυξιακό πρόσηµο. Η πρώτη είναι η θεσµοθέτηση χρηµατικών επάθλων για την επιβράβευση συνεργατικών πρωτοβουλιών για παραγωγή προϊόντος ή υπηρεσίας, αλλά και δικτύων επιστηµονικού-ερευνητικού δυναµικού, στα οποία συµµετέχουν Ελληνες ή ελληνικής καταγωγής πολίτες οι οποίοι διαµένουν και δραστηριοποιούνται εκτός χώρας.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής «Γέφυρες Γνώσης / Συνεργασίας» και ως στόχο έχει να δηµιουργήσει συνέργειες µεταξύ των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό (brain drain, αλλά και τα 8 εκατοµµύρια της ελληνικής διασποράς) µε τους Ελληνες που δραστηριοποιούνται εντός της χώρας. Παράλληλα, θεσµοθετούµε έναν σύγχρονο µηχανισµό συµβουλευτικής υποστήριξης επιχειρήσεων – µια πρωτοβουλία εστιασµένη στις ανάγκες ιδίως των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, µια σύγχρονη θεσµική συνεργασία µεταξύ δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα που εµπλέκει ενεργά την πολιτεία (υπουργείο Οικονοµίας και Ανάπτυξης), κοινωνικούς εταίρους (Κεντρική Ενωση Επιµελητηρίων, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) και το Εθνικό Κέντρο Τεκµηρίωσης. Με αυτές τις παρεµβάσεις, οι οποίες έρχονται να ενισχύσουν συνολικότερες πολιτικές της κυβέρνησης για την ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων, τη στήριξη των µικροµεσαίων επιχειρήσεων και την αναστροφή του brain drain, έχουµε την πεποίθηση ότι θα συµβάλουµε θετικά στη στερέωση της πορείας προς την ανάταξη της οικονοµίας µας µετά τη χαµένη δεκαετία της πολιτικής λιτότητας.
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr