ΕΦΚΑ: Γενναία ρύθµιση µε διπλό στόχο
Θα ανακουφιστούν 1,5 εκατ. οφειλέτες, θα εισρεύσει ζεστό χρήµα στον ΕΦΚΑ και θα συνταξιοδοτηθούν 80.000 µη µισθωτοί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Με διπλό στόχο φαίνεται πως κατατίθεται στη Βουλή το νοµοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας, που αφορά εκατοµµύρια εργαζόµενους, συνταξιούχους και οφειλέτες Ταµείων. Διαβάζοντας κανείς πίσω από τις γραµµές συµπεραίνει πως αφενός επιχειρείται να αποκατασταθούν «πληγές» της κρίσης και της περιόδου δηµοσιονοµικής προσαρµογής και αφετέρου να δοθεί σαφές πολιτικό στίγµα υπέρ της ενίσχυσης της προστασίας των εργαζοµένων και της διασφάλισης των δικαιωµάτων τους.
Με τις διατάξεις του νοµοσχεδίου επιχειρείται µια ολιστική προσέγγιση σε «καυτά» θέµατα τόσο του Ασφαλιστικού όσο και του εργασιακού χαρτοφυλακίου. Κεντρικός είναι ο ρόλος του νέου σχήµατος ρύθµισης οφειλών, που αντιµετωπίζει συνολικά ένα «βουνό» χρεών 35 δισ. ευρώ. Στόχοι της ρύθµισης είναι να ανακουφιστούν 1,5 εκατοµµύριο οφειλέτες, να εισρεύσει ζεστό χρήµα στον ΕΦΚΑ και να απεγκλωβιστούν, ώστε να συνταξιοδοτηθούν, περίπου 80.000 µη µισθωτοί.
Εντάσσονται εργοδότες, αγρότες και φυσικά ελεύθεροι επαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενοι. Πρόκειται για µία από τις πλέον ευνοϊκές ρυθµίσεις χρεών που έχουν γίνει προς τα Ταµεία, καθώς έρχεται χωρίς εισοδηµατικούς ή περιουσιακούς «κόφτες», αλλά µε «έξυπνους» όρους που οδηγούν σε «κούρεµα» βασικής οφειλής και προσαυξήσεων. Η συνολική αποµείωση φτάνει στο 60%-65% και η αποπληρωµή του υπολοίπου θα γίνεται σε έως 120 δόσεις.
Ιδιαίτερο βάρος έχουν και οι διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, καθώς ανατρέπουν µε θετικό πρόσηµο το καθεστώς του νόµου Κατρούγκαλου, τόσο ως προς τα όρια ηλικίας όσο και ως προς τον υπολογισµό των ποσών µε διπλή αύξηση. Καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 ετών, η χήρα/ο χήρος θα δικαιούται το 70% της σύνταξης του θανόντος/της θανούσης αντί για το 50%, ενώ αναµένεται να καταργηθεί και το «ψαλίδι» που επιβαλλόταν µε τον επανυπολογισµό της σύνταξης του θανόντος/ της θανούσης. Εµβληµατικές όµως είναι και οι εργασιακές διατάξεις, µε κορυφαία τη θέσπιση του καθολικού δικαιώµατος όλων των εργαζοµένων να µην απολύονται χωρίς βάσιµο λόγο. Εγκριτοι εργατολόγοι µιλούν για ριζική αλλαγή του σηµερινού πλαισίου.
Οι επιταγές του Αναθεωρηµένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη ενσωµατώνονται ρητά στο εθνικό δίκαιο περί απολύσεων µισθωτών αορίστου χρόνου. ∆ίνεται έτσι η δυνατότητα στους εργαζόµενους να διεκδικήσουν επανόρθωση σε περίπτωση απόλυσης δίχως βάσιµο λόγο -εκτός από την αποζηµίωση λόγω της απόλυσης-, ενώ ενισχύεται το «οπλοστάσιο» που ανοίγει την επιστροφή στην εργασία και σε µισθούς υπερηµερίας. Στόχος είναι προφανώς να δοθεί στίγµα υπέρ της προώθησης ενός µοντέλου ανάπτυξης, µε βασική συνισταµένη τη δηµιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr