«Σταυροδρόμι Ειρήνης»: Αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ανάπτυξη του Νότιου Καυκάσου
Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ του Δρόμου του Μεταξιού της Τιφλίδας πέρσι τον Οκτώβριο, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας παρουσίασε την πρωτοβουλία «Σταυροδρόμι Ειρήνης».🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μια πρωτοβουλία που στοχεύει να ενισχύσει τη διαμετακόμιση, τη διασύνδεση και το εμπόριο της περιοχής, να προωθήσει νέες συνδέσεις μεταξύ περιφερειακών χωρών και, συνεπώς, να προωθήσει την εδραίωση διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης.
Γράφει ο Κώστας Ζησιάδης
Η Αρμενία εξέφρασε την προθυμία της να κατασκευάσει και να αποκαταστήσει όλες τις απαραίτητες υποδομές για τη διασφάλιση των συγκοινωνιακών συνδέσεων κατά μήκος των διαδρόμων Βορρά-Νότου και Ανατολής-Δύσης, καθώς η στρατηγική της θέση ως περιφερειακός σύνδεσμος προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για περιφερειακή ολοκλήρωση και οικονομική ανάπτυξη.
Ο βασικός στόχος του είναι να αναπτύξει επικοινωνίες μεταξύ της Αρμενίας, του Ιράν, της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας μέσω ανακαίνισης και κατασκευής υποδομών, συμπεριλαμβανομένων δρόμων, σιδηροδρόμων, αγωγών, καλωδιακών συνδέσεων και γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας. Η Αρμενία έχει ανοιχτούς δρόμους με δύο από τις τέσσερις γειτονικές της χώρες, γεγονός που δείχνει φιλικές σχέσεις μαζί τους (Ιράν και Γεωργία). Οι δρόμοι με τους άλλους δύο γείτονες της (Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν) είναι κλειστοί,
Ο Νότιος Καύκασος χρειάζεται ειρήνη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ανοιχτών συνόρων και ισχυρών οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών δεσμών. Αυτοί οι δεσμοί είναι αδύνατοι χωρίς υποδομές όπως οι δρόμοι και οι σιδηρόδρομοι, που διευκολύνουν τη συνεργασία, υποδηλώνοντας ξεκάθαρα τα υπάρχοντα προβλήματα. Χωρίς δρόμους, θα είναι πολύ δύσκολο να οικοδομηθεί και να εδραιωθεί η ειρήνη μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.
Η πρόταση της Αρμενίας για το «Σταυροδρόμι Ειρήνης» στοχεύει να μετατρέψει την περιοχή σε κόμβο πολιτικού διαλόγου, πολιτιστικών ανταλλαγών και διεθνούς συνεργασίας. Με την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την υπέρβαση των παραδοσιακών γεωπολιτικών διαφορών. Η πρωτοβουλία επιδιώκει να ξεκλειδώσει το πλήρες δυναμικό της περιοχής του Καυκάσου και να προωθήσει την ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία.
Για αιώνες, η περιοχή του Νοτίου Καυκάσου αναγνωρίζεται ως ένας από τους βασικούς διεθνείς εμπορικούς δρόμους από την Ανατολή προς τη Δύση και από τον Βορρά προς τον Νότο. Αναπτύσσοντας αυτό το στέρεο ιστορικό υπόβαθρο, η πρωτοβουλία «Σταυροδρόμι Ειρήνης» στοχεύει να αναβιώσει την εικόνα του Νοτίου Καυκάσου ως ασφαλούς κέντρου διεθνούς εμπορίου, συνεργασίας και διαπολιτισμικού διαλόγου.
Η γεωπολιτική κατάσταση, ιδιαίτερα τα γεγονότα στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή - Ερυθρά Θάλασσα, υπογραμμίζουν τη σημασία της διαφοροποίησης των οδών μεταφοράς για τη διασφάλιση της συνεχούς προμήθειας αγαθών στις περιφερειακές αγορές.
Επιπλέον η πρόταση εμπεριέχει άνοιγμα και δημιουργία συνοριακών σημείων ελέγχου με Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν, ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία μεταξύ Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας, με αποκατάσταση και σιδηροδρομικών υποδομών.
Το «Σταυροδρόμι Ειρήνης» θα ενισχύσει τις δυνατότητες για οδικές εμπορευματικές μεταφορές, αγωγούς, μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και ψηφιακές υποδομές, συνδέοντας την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας με την περιοχή του Κόλπου μέσω της Αρμενίας. Αυτό θα μπορούσε να τοποθετήσει τον Νότιο Καύκασο ως βασικό διαμετακομιστικό κόμβο μεταξύ Ανατολής, Δύσης, Βορρά και Νότου.
Η οικονομική συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια σταθερότητα και ευημερία. Η Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ευρώπη, έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη διαδρόμων τα τελευταία 25 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου Μεσαίου Διαδρόμου με πολλαπλές διαδρομές. Η συνεργασία με τις χώρες της περιοχής είναι απαραίτητη για τη βελτιστοποίηση αυτών των διαδρομών. Οι καλές υπηρεσίες του ΟΗΕ, αλλά και της ΕΕ, μπορούν να διευκολύνουν τον διάλογο με γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ιράν, της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας.
Ορισμένες χώρες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για το Σταυροδρόμι της Ειρήνης, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της ΕΕ ως ενιαία διεθνής οντότητα, της Γαλλίας και της Ελλάδας στο υψηλότερο επίπεδο. Το Ιράν χαιρέτισε αυτή την πρωτοβουλία. Η Ρωσία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς έχουν εκφράσει θετικές κρίσεις για το έργο. Η Κύπρος, το Καζακστάν, το Ιράκ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τόνισαν τη σημασία της πρωτοβουλίας.
Η πρωτοβουλία αυτή της Αρμενίας απαιτεί ισχυρότερη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα. Υποστηρίζοντας την ένταξη της Αρμενίας στον Διακασπιακό Διάδρομο και προωθώντας τη συνεργασία στον Νότιο Καύκασο, η περιοχή θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα ζωντανό οικονομικό κόμβο. Οι στρατηγικές επενδύσεις, η διπλωματική υποστήριξη και οι συνεργασίες, θα συμβάλουν στην ενίσχυση ενός πιο ισορροπημένου γεωπολιτικού τοπίου.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σχεδόν πριν ένα χρόνο (Ερεβάν, 10.1.2024) ο ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης είχε δηλώσει: “Νομίζω ότι το «σταυροδρόμι ειρήνης» που παρουσίασε η αρμενική κυβέρνηση είναι μια εφικτή, βιώσιμη και δίκαιη λύση στο πρόβλημα της περιοχής. Πιστεύουμε ότι μια ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να αντιμετωπίζει συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση των συνόρων και να είναι όσο το δυνατόν λεπτομερέστερη για να αποφευχθεί η έκρηξη μελλοντικών εχθροπραξιών. Πιστεύω ότι και τα δύο μέρη θα πρέπει να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Πιστεύω ότι υπάρχει σοβαρή, ρεαλιστική πιθανότητα να έχουμε μια λύση στο μέλλον. Η Ελλάδα θα προσφέρει καλές υπηρεσίες για αυτό όχι μόνο στα διεθνή φόρουμ αλλά και στη σχέση με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία. Συνολικά, νομίζω ότι η αρμενική κυβέρνηση υποστηρίζει την ευημερία και την αιώνια ειρήνη στην περιοχή και κάνει ό,τι μπορεί για να βρει μια λύση που θα ήταν όχι μόνο προς όφελος του αρμενικού λαού αλλά και μια ρεαλιστική λύση για μια αιώνια ειρήνη”.
«Ποδαρικό» στον Λευκό Οίκο με μηνύσεις: Γιατί προσφεύγουν κατά Τραμπ 22 Πολιτείες
Προβληματισμός στην Ευρώπη μετά την εκλογή Τραμπ: Κρίσιμη συνάντηση Σολτς – Μακρόν για τη μελλοντική θέση της ΕΕ
Εντατικές διαπραγματεύσεις με φαρμακοποιούς για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων στις γειτονιές: Μέτρα Άδωνι μετά το φιάσκο της Λ. Αλεξάνδρας
Σήμερα το μεσημέρι η κηδεία της Καίτης Γκρέυ - Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr