Το µήνυµα του Βλαδιβοστόκ
Από τη συνάντηση στο Βλαδιβοστόκ υπάρχει και ένα ευρύτερο µήνυµα της Μόσχας προς την Ουάσιγκτον και τη ?ύση συνολικά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Μήνυµα προς τις ΗΠΑ ότι ο δύσκολος διάλογος µε τη Βόρεια Κορέα δεν είναι µια διµερής και µόνο διαπραγµάτευση, αλλά εντάσσεται στην αναζήτηση συνολικής εγγύησης της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αυτό ήταν δίχως αµφιβολία το στίγµα που έδωσε η συνάντηση Πούτιν – Κιµ Γιονγκ Ουν στο Βλαδιβοστόκ.
Πρόκειται κυρίως για ένα δυναµικό «παρών» της Μόσχας στην ευρύτερη περιοχή που εντάσσει τη διαπραγµάτευση για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας σε µια συνολική διαπραγµάτευση, όπου πέραν των ΗΠΑ και της Κίνας θα έχουν εκ των πραγµάτων βαρύνοντα λόγο και η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.
Οµως από τη συνάντηση στο Βλαδιβοστόκ υπάρχει και ένα ευρύτερο µήνυµα της Μόσχας προς την Ουάσιγκτον και τη ∆ύση συνολικά, ότι τον ρόλο Μεγάλης ∆ύναµης που έχει κατοχυρώσει η Ρωσία στη Μέση Ανατολή και τώρα αναζητεί στην Απω Ανατολή δεν µπορεί παρά να εξακολουθήσει να τον διεκδικεί σταθερά και στην ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου.
Σήµερα οι παγκόσµιες ισορροπίες παρουσιάζουν µια παράδοξη και αντιφατική εικόνα, µε τη Ρωσία να ασκεί µια συνολικά αποδεκτή επιδιαιτητική πρωτοκαθεδρία στη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή και τώρα να δηλώνει ταυτόχρονα ένα δυναµικό «παρών» στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ενώ ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην Ευρώπη, κυριαρχεί αµοιβαία καχυποψία και περιχαράκωση που παραπέµπει στις χειρότερες στιγµές του Ψυχρού Πολέµου.
Οι ισορροπίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έχουν σχέση συγκοινωνούντων δοχείων µε τις ισορροπίες ∆ύσης-Ρωσίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Μια περαιτέρω ψυχροπολεµική κλιµάκωση στην Ευρώπη εκ των πραγµάτων θα ωθήσει τη Μόσχα σε προσέγγιση µε το Πεκίνο µε επιπτώσεις που θα γίνουν άµεσα αισθητές στις περιφερειακές γεωπολιτικές ισορροπίες, ενώ αντίθετα µια δυναµική εξοµάλυνσης Ρωσίας – ΗΠΑ θα αποτελέσει κίνητρο για µια προσεκτική πολιτική αποστάσεων του Κρεµλίνου από τον διµερή σινοαµερικανικό γεωπολιτικό ανταγωνισµό στην περιοχή του Ειρηνικού.
Τα παραπάνω υπόσχονται κινητικότητα συνολικά στις διµερείς σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας, µε τον χρονικό ορίζοντά της να παραµένει ζητούµενος
Ντόναλντ Τραμπ, η επιστροφή: «Χρυσές» υποσχέσεις σε… γκρίζο φόντο – Αβάσιμοι ισχυρισμοί, επιθετική ατζέντα και αβεβαιότητα
Σεισμός στη Μυτιλήνη: 5,1 Ρίχτερ χτύπησαν το νησί - «Πρόκειται για μεγάλο ρήγμα, αναμένονται μετασεισμοί»
Ο δράστης του Περιστερίου πίσω από την επίθεση σε 18χρονη στην Πετρούπολη; Τι ερευνά η αστυνομία
Σάλος με την αποκάλυψη ότι στην ταινία «The Brutalist» χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr