Οταν τα ιντερνετικά µονοπώλια συγκρούονται
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Για όσους είναι διατεθειµένοι να δουν τη µεγάλη εικόνα, η µε διαφορά σηµαντικότερη είδηση των τελευταίων ηµερών διεθνώς (µια εξέλιξη σηµαντικότερη, υπό µία έννοια, ακόµη και από τις ευρωεκλογές) ήταν η κίνηση της αµερικανικής Google να κηρύξει τον «πόλεµο» στην κινεζική Huawei. Και αυτό όχι για λόγους χρηστικούς. Το εάν οι εκατοντάδες χιλιάδες κάτοχοι κινητών τηλεφώνων µάρκας Huawei στην Ελλάδα θα έχουν µελλοντικά πρόσβαση στο Android και τα Google apps είναι ένα θέµα ήσσονος σηµασίας (που διορθώνεται σχετικά εύκολα) µπροστά στη µεγάλη εικόνα.
Αυτό που µόλις συνέβη είναι το εξής: η εταιρεία που ελέγχει την παγκόσµια ροή των πληροφοριών στην ψηφιακή εποχή (Google) µόλις κήρυξε τον «πόλεµο», µε εντολή της αµερικανικής κυβέρνησης ενάντια στην εταιρεία που ελέγχει ως προµηθευτής hardware/software τα παγκόσµια δίκτυα των τηλεπικοινωνιών (Huawei).
Εως και µόλις πριν από δέκα ηµέρες η κινεζική Huawei βρισκόταν σε τροχιά ραγδαίας ανόδου. Με τις πωλήσεις των κινητών της να σηµειώνουν αύξηση 50,3% το πρώτο τρίµηνο του 2019, είχε µπει σε τροχιά να γίνει η εταιρεία µε τις µεγαλύτερες πωλήσεις κινητών τηλεφώνων παγκοσµίως για τη χρονιά που διανύουµε, ξεπερνώντας τη νοτιοκορεατική Samsung (νούµερο 1 σήµερα διεθνώς) και την αµερικανική Apple (νούµερο 3) που αµφότερες πέφτουν, κατά 8,1% και 30,2% το πρώτο τρίµηνο του 2019 αντίστοιχα.
Και αυτό, χωρίς καν να συνυπολογίζει κανείς το ότι η Huawei, µια εταιρεία επί της ουσίας «ταυτισµένη» µε το κινεζικό κράτος, είναι ήδη πρωτοπόρος στην ανάπτυξη των δικτύων 5G πάνω στα οποία «χτίζονται» όλες οι µεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις του µέλλοντος, η ίδια ως ο µεγαλύτερος προµηθευτής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισµού στον κόσµο (πάνω από τις Ericsson και Nokia), ενώ ήδη ελέγχει και µεγάλο µέρος της παγκόσµιας αγοράς 4G.
Η απόφαση του µονοπωλιακού κολοσσού, που ακούει στο όνοµα Google να χτυπήσει µια κινεζική εταιρεία τέτοιου µεγέθους έπειτα από απόφαση της αµερικανικής κυβέρνησης, δηµιουργεί προηγούµενα σε δύο µέτωπα: ως προς την καλούµενη «ουδετερότητα» των ιντερνετικών κολοσσών που χάνεται (εάν υπήρξε ποτέ) αλλά και ως προς την επαναχάραξη/ανακατανοµή των µονοπωλίων στον χώρο της τεχνολογίας που αρχίζει πια να εµφανίζει χαρακτηριστικά απο-παγκοσµιοποίησης. Κάποιοι (περιοδικό «Foreign Policy») µιλούν ήδη για «το τέλος της Global Tech», ενώ άλλοι (Washington Post) εξετάζουν «πως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας εξελίσσεται πλέον σε διαμάχη για το μέλλον της τεχνολογίας».
Τα µονοπώλια συγκρούονται. Αυτό είναι προφανές. Και όταν τα µονοπώλια συγκρούονται... θυµόµαστε τον Μαρξ.
Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr