Κλιματική αλλαγή: Πόλεµος δίχως εχθρό
Οι θερµοκρασίες αυξάνονται, τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων αλλάζουν, οι παγετώνες και το χιόνι λιώνουν και η παγκόσµια µέση στάθµη της θάλασσας ανεβαίνει🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η κλιµατική αλλαγή ήδη συντελείται δηλαδή. Οι επιστήµονες εξηγούν ότι η αύξηση της θερµοκρασίας οφείλεται πιθανότατα στην παρατηρούµενη αύξηση των ατµοσφαιρικών συγκεντρώσεων αερίων θερµοκηπίου ως αποτέλεσµα των εκποµπών που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Ετσι για να µετριάσουµε τις συνέπειες της κλιµατικής αλλαγής πρέπει να µειώσουµε αυτές τις εκποµπές ή να διασφαλίσουµε την πρόληψη της παραγωγής τους.
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες λοιπόν παράγουν µεγάλες ποσότητες αερίων θερµοκηπίου προκαλώντας αύξηση των συγκεντρώσεων αυτών των αερίων στην ατµόσφαιρα, τα οποία συντελούν µε τη σειρά τους στο φαινόµενο του θερµοκηπίου και στην αύξηση της θερµοκρασίας του πλανήτη. Γιατί αυτό είναι τόσο κακό; Επειδή σύµφωνα µε τον νοµπελίστα οικονοµολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς, η κλιµατική αλλαγή είναι ο Γ’ Παγκόσµιος Πόλεµος.
Ο Αµερικανός οικονοµολόγος επισηµαίνει ότι πρέπει να τον προλάβουµε, δίνοντας µια «τολµηρή απάντηση». Ο ίδιος τονίζει µεταξύ άλλων: «Μπορούµε να την αντέξουµε µε τις σωστές δηµοσιονοµικές πολιτικές και συλλογική βούληση. Αλλά το πιο σηµαντικό είναι ότι πρέπει να την αντέξουµε. Η κλιµατική κρίση είναι ο Γ’ Παγκόσµιος Πόλεµος. Η ζωή και ο πολιτισµός µας, όπως τα γνωρίζουµε, διακυβεύονται, όπως συνέβη και στον Β’ Παγκόσµιο». Και συνεχίζει: «Ο πόλεµος για το κλίµα, αν διεξαχθεί σωστά, θα ήταν πραγµατικά καλός για την οικονοµία – όπως ακριβώς ο Β’ Παγκόσµιος έθεσε τις βάσεις για την οικονοµική άνοδο των ΗΠΑ.
Η Πράσινη Νέα Συµφωνία µπορεί να προωθήσει τη ζήτηση, διασφαλίζοντας ότι θα χρησιµοποιηθούν όλοι οι διαθέσιµοι πόροι, και η µετάβαση στην πράσινη οικονοµία µπορεί να οδηγήσει σε µια νέα «έκρηξη». Περισσότερες θέσεις εργασίας θα δηµιουργηθούν στην ανανεώσιµη ενέργεια σε σχέση µε αυτές που θα χαθούν από τον άνθρακα». Μεγάλος ντόρος εντέλει γύρω από την κλιµατική αλλαγή. Γύρω από τη µεταβολή του παγκόσµιου κλίµατος και ειδικότερα τις µεταβολές των µετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε µεγάλη χρονική κλίµακα. Οι αιτίες πολλές.
Η υπερκατανάλωση προϊόντων του πρωτογενούς τοµέα, η αλόγιστη υπερκατανάλωση των φυσικών πόρων και η αύξηση του πληθυσµού της Γης υποβάθµισαν το φυσικό περιβάλλον, µε αποτέλεσµα να υπάρχει µια ανισορροπία µεταξύ των χωρών του ανεπτυγµένου και του αναπτυσσόµενου κόσµου. Ακόµη και αν δεν γίνει ο Γ’ Παγκόσµιος Πόλεµος λόγω της κλιµατικής αλλαγής, σύµφωνα µε τον Αµερικανό νοµπελίστα οικονοµολόγο, θα γίνει µια παγκόσµια συνεργασία κρατών, φορέων και συλλόγων για την αειφόρο ανάπτυξη σε όλα τα γεωγραφικά επίπεδα και την καταπολέµηση της ανισότητας σε διεθνές επίπεδο.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr