Το µήνυµα µιας συνάντησης στο Ισραήλ
Ο ρόλος της Μόσχας στη Μέση Ανατολή αναγνωρίζεται ως σταθεροποιητικός από την Ουάσιγκτον🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η σηµερινή συνάντηση στην Ιερουσαλήµ του επικεφαλής του Συµβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ Μπόλτον και των οµολόγων του της Ρωσίας και του Ισραήλ, Πατρούσεφ και Μπεν Σαµπάτ, είναι πρώτα απ’ όλα µια πανηγυρική επιβεβαίωση ότι ο ρόλος της Μόσχας στη Μέση Ανατολή αναγνωρίζεται ως σταθεροποιητικός από την Ουάσιγκτον.
Η βοήθεια της Μόσχας θεωρείται από ΗΠΑ-Ισραήλ πολύτιµη για την εξισορρόπηση της παρουσίας-επιρροής του Ιράν στη Συρία αλλά και για µια ενδεχόµενη µεσολάβηση µεταξύ Ουάσιγκτον - Τεχεράνης. Το παράδοξο των παραπάνω διαπιστώσεων είναι προφανές: Η εµπιστοσύνη των ΗΠΑ στη Μόσχα σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή συµβαδίζει µε την απουσία ορατής προόδου στις διµερείς σχέσεις των δύο χωρών, µε τον περιορισµό και τερµατισµό των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριµαίας να µη φαίνεται ούτε καν σε µακρινό ορίζοντα.
Το παράδοξο γίνεται ακόµη µεγαλύτερο αν λάβουµε υπόψη ότι στην πρόσφατη συνάντηση Πούτιν - Ποµπέο στο Σότσι οι ΗΠΑ, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα του ρωσικού Τύπου, ζήτησαν τη βοήθεια της Μόσχας ώστε η Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων αλλά και τη συνεισφορά της ρωσικής διπλωµατίας προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη διαµάχη κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα.
Οπως εύστοχα αναρωτιέται αρθρογράφος στην αγγλόφωνη ρωσική εφηµερίδα «Moscow Times», η Μόσχα δεν έχει πρόβληµα να βοηθήσει τον Τραµπ αλλά δεν µπορεί να δεχθεί τον ρόλο του παρόχου δωρεάν γεωπολιτικών υπηρεσιών στην Ουάσιγκτον. Είναι προφανές ότι στο Κρεµλίνο θα προτιµούσαν αντί της σηµερινής τριµερούς µια απευθείας διµερή συνάντηση ΗΠΑ - Ρωσίας, καθώς το Ισραήλ προσφέρθηκε να γίνει ο οικοδεσπότης µιας συνάντησης χωρίς εσωτερικό πολιτικό κόστος µε τον Τραµπ.
Με τους ∆ηµοκρατικούς να προβληµατίζονται αν πρέπει να απαγγελθεί κατηγορία κατά του Τραµπ για την εικαζόµενη διαπλοκή του ίδιου και του προεκλογικού του επιτελείου το 2016 µε το Κρεµλίνο, είναι µάλλον από δύσκολο έως αδύνατο να υπάρξει διµερής εκκαθάριση εκκρεµοτήτων πριν από την προεδρική εκλογή του 2020 στις ΗΠΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Ασκήσεις ισορροπίας από Φάμελλο – Τα ονόματα που ακούγονται για τις αλλαγές και σε ΚΟ, κόμμα και ο ρόλος Πολάκη
Τα τρία σήματα που εξέπεμψε ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο - Σε ποια θέματα ρίχνει το βάρος
ΟΣΕ τέλος, έρχονται οι «Σιδηρόδρομοι Ελλάδας» - Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο
Πρωτότυπο «αντίο» σε ένα παλιό αυτοκίνητο: Οικογένεια... έθαψε και έκανε πανάκριβη τελετή σε ένα παλιό Suzuki γιατί ήθελε να το «τιμήσει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr